Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περιζήτητες για ασκήσεις με κορυφαίους στρατούς του κόσμου

Πυρετός επικρατεί στα επιτελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η μία πρόσκληση διαδέχεται την άλλη για διακλαδικές ασκήσεις, διμερείς και πολυεθνικές συνεργασίες, αποστολές και δραστηριότητες του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Παρουσία από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κεντρική Ευρώπη μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού έχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι πλέον περιζήτητες για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τους κορυφαίους στρατούς του κόσμου.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κάνουν επίδειξη σημαίας, συμμετέχοντας σε κάθε μεγάλη στρατιωτική άσκηση στον Περσικό Κόλπο, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Τους τελευταίους μήνες μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν μετασταθμεύσει στη Σαουδική Αραβία για την επιχείρηση Falcon Eye 2, στο Ισραήλ για μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις του κόσμου, τη Blue Flag, όπου τα ελληνικά F-16 σε συνεργασία με τα ισραηλινά F-35 σημείωσαν ρεκόρ σε «kills», στην Αίγυπτο για την πολυεθνική Bright Star 21, ενώ έφτασαν μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό και τα Κανάρια Νησιά, όπου συμμετείχαν στην άσκηση Ocean Sky 21. Τα ελληνικά «φτερά» αποδεικνύουν ότι μπορούν να βρίσκονται παντού και να αριστεύουν σε κάθε είδους σενάριο αεροπορικού πολέμου.

Είτε πρόκειται για χαμηλές πτήσεις στην Κύπρο και, μάλιστα, κάτω από τη μύτη της τουρκικής αεράμυνας είτε για «αστυνόμευση» του εναέριου χώρου των Βαλκανίων ή για κοινές ασκήσεις με τα αμερικανικά F-15 στη Μαύρη Θάλασσα και το Ανατολικό Αιγαίο, η Πολεμική Αεροπορία δηλώνει βροντερό «παρών» και στέλνει ηχηρό μήνυμα αποτροπήςπρος κάθε αποδέκτη. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται και το Πολεμικό Ναυτικό, που διατηρεί, σχεδόν σε μόνιμη βάση, περίπου 1.500 στελέχη στις θάλασσες.

Από την επιχείρηση Unifil στον Λίβανο μέχρι την ευρωπαϊκή Irini για τη διαφύλαξη του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη αλλά και τα πλοία που βρίσκονται καθημερινά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εξυπηρετώντας εθνικούς σκοπούς, το Πολεμικό Ναυτικό προβάλλει την ισχύ του και τον επαγγελματισμό του σε κάθε συνθήκη.

Ήδη στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ετοιμάζονται για τη διακλαδική άσκηση Μέδουσα 21, η οποία θα λάβει χώρα στα τέλη Νοεμβρίου σε περιοχές νοτίως της Κρήτης, με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την ίδια ώρα οι κορυφαίοι Έλληνες κομάντο βρίσκονται στη Ρουμανία, όπου για δύο εβδομάδες θα συμμετέχουν στην άσκηση Junction Strike 21, δίπλα στην αφρόκρεμα των Ειδικών Επιχειρήσεων όλου του κόσμου. Βρετανοί SAS και Τμήματα Ειδικού Πολέμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, μαζί με τα στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, θα λάβουν μέρος σε υψηλής δυσκολίας αντικείμενα εντός κατοικημένων περιοχών, που αφορούν σε εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών, παρακολουθήσεις, εντοπισμό και απελευθέρωση ομήρων και VIP προσώπων, ενώ θα πρέπει να διαχειριστούν καταστάσεις υβριδικού και ηλεκτρονικού πολέμου. Η Junction Strike είναι μόνο η συνέχεια του μπαράζ ασκήσεων τις οποίες συμμετέχει ή οργανώνει η ΔΕΠ, όπως η πρόσφατη Orion 21.

Στον αντίποδα, η παρουσία τουρκικών δυνάμεων σε διεθνείς δραστηριότητες είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αφού κανείς δεν δείχνει διάθεση να προσκαλέσει στελέχη μιας χώρας που έχει χαρακτηριστεί «κράτος-ταραξίας». Ακόμη και στις εθνικές ασκήσεις που διοργανώνει η Τουρκία, οι μόνοι που εμφανίζονται είναι οι Πακιστανοί και οι Αζέροι, ενώ πρόκειται για δραστηριότητες περιορισμένες ως προς την έκταση, τη διάρκεια και τον αριθμό των δυνάμεων που συμμετέχουν.

 

 

 

Πενταπόσταγμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content