Όλες οι αλλαγές στα ΑΕΙ – Πώς θα λειτουργεί η Πανεπιστημιακή αστυνομία

Σήμερα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Βασική αλλαγή της μεταρρύθμισης που φέρνει το νομοσχέδιο αφορά στην θεσμοθέτηση ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, με ειδικά μηχανήματα και κάρτα εισόδου ενώ θα γίνονται περιπολίες αστυνομικών για την αποτροπή παραβατικών πράξεων στα Ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, σε κάθε ΑΕΙ εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, και οι πανεπιστημιουπόλεις των ΑΕΙ περιβάλλονται υποχρεωτικά από περιμετρική περίφραξη ασφαλείας. Σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του συστήματος δεν είναι εφικτή σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. αν το ΑΕΙ συνορεύει με δημόσιο πάρκο), τότε το σύστημα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τα κτίρια.

Επίσης, συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στο χώρο των ΑΕΙ. Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζονται με τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη του ΑΕΙ και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ.

Επιπλέον, σε κάθε ΑΕΙ συστήνεται, «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας», η οποία υπάγεται στον Πρύτανη με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ, τη φύλαξη των υποδομών του ΑΕΙ, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση προσωπικού και φοιτητών σε θέματα ασφάλειας, προστασίας και διαχείρισης κρίσεων σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών, ανθρωπογενών καταστροφών και την προστασία των υποδομών και εξοπλισμού του ΑΕΙ από κάθε είδους κινδύνους.

Θα συσταθεί «Επιτροπή Ασφαλείας και Προστασίας ΑΕΙ»: με κύριο στόχο την κατάθεση προτάσεων για την κατάρτιση του σχεδίου ασφαλείας του ΑΕΙ και στην οποία θα συμμετέχουν και μέλη της πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Σε κάθε ένα πανεπιστήμιο θα διορίζεται ένας Τεχνικός Ασφάλειας.

Το ειδικό προσωπικό φύλαξης θα φτάσει στα πανεπιστήμια άμεσα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως εκτιμάται. Σε περίπτωση τα Πανεπιστήμια δεν εφαρμόσουν το μοντέλο φύλαξης, θα αξιολογούνται αρνητικά στο θέμα της τακτικής επιχορήγησής τους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Η πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της ΟΠΠΙ θα φορούν ειδική γκριζοπράσινη στολή.

Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, αλλά γκλομπ, σπρέυ πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, δικογραφία ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Πώς θα λειτουργεί η Πανεπιστημιακή αστυνομία

Θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών. Οι ομάδες θα τοποθετούνται για τέσσερα χρόνια και θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές, όπως τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας.

Κατάργηση «αιωνίων» φοιτητών

Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης ορίζεται ως εξής: σε 4ετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, συν 2 έτη σε προγραμμάτων σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 έτη, συν 3 έτη. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για φοιτητές για τους οποίους συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας στο πρόσωπο των ιδίων ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου.Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης υπολογίζεται ως εξής: α) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (4+2 έτη για τα τετραετή κ.ο.κ.) και β) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης (4 έτη για τα τετραετή κοκ). Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης και η γρηγορότερη ενσωμάτωση ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας.

Τι ποινές προβλέπει το νέο πειθαρχικό πλαίσιο

Οι πειθαρχικές ποινές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο είναι οι εξής: έγγραφη επίπληξη, απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις συγκεκριμένου μαθήματος ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας (1 έως 24 μήνες) καθώς και οριστική διαγραφή.
Στα Πειθαρχικά παραπτώματα περιλαμβάνονται η αντιγραφή, η λογοκλοπή και η ηχορύπανση. Σε ότι αφορά στα πειθαρχικά παραπτώματα και σύμφωνα με το άρθρο 23 το πειθαρχικό παράπτωμα τελείται με εκ προθέσεως πράξη του φοιτητή η οποία μπορεί να του καταλογιστεί. Το πειθαρχικό παράπτωμα μπορεί να τελεστεί και από αμέλεια, εφόσον αυτό ορίζεται ειδικά. Το παράπτωμα μπορεί να τελεστεί και με παροχή συνδρομής σε τρίτο πρόσωπο ή διευκόλυνση του για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος.

Πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές συνιστούν:
Παραβίαση αδιάβλητου εξετάσεων
Η λογοκλοπή ή η αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς άλλων προσώπων στο εκάστοτε αντικείμενο επιστημονικής ενασχόλησης ή έρευνας.
Η καταστροφή περιουσίας του Ιδρύματος , κινητής ή ακίνητης που χρησιμοποιείται από το Ιδρυμα ή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής , ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του , καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του
Η χρήση των στεγασμένων ή ανοιχτών χώρων , των εγκαταστάσεων , των υποδομών και του εξοπλισμού του Ιδρύματος , χωρίς την άδεια των αρμοδίων οργάνων
Η χρήση των στεγασμένων ή ανοιχτών χώρων , των εγκαταστάσεων , των υποδομών και του εξοπλισμού του Ιδρύματος για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής
Η υπαίτια με οποιονδήποτε τρόπο ρύπανση των στεγασμένων ή ανοιχτών χώρων του Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης και τη ηχορύπανσης
Η χρήση απαγορευμένων ουσιών που εμπίπτουν στον ν. 4139/2013 (Α’74), εντός του Ιδρύματος ,και η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών
Η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα .

Ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ)

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Δύο Μηχανογραφικά

Στην Α φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α φάση χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στόχος είναι να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι σε Τμήματα στα οποία επιθυμούν πραγματικά να σπουδάσουν. Οι ρυθμίσεις αυτές για δύο φάσεις υποβολής μηχανογραφικού θα ισχύσουν από το 2022.Ρυθμίσεις για την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού για την εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ

Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα α) μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις και β) μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στόχος είναι «οι νέοι μας να έχουν επιλογές, να έχουν εναλλακτικές και να ακολουθούν εκπαιδευτικές διαδρομές που υπηρετούν τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους».

 

 

 

 

 

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content