Πανελλαδικές διαστάσεις έχει λάβει πλέον η θλιβερή υπόθεση με το ιδιωτικό γηροκομείο των Χανίων, για το οποίο καταγγέλλονται “τέρατα και σημεία”. Όλες οι εφημερίδες, τα κανάλια και το διαδίκτυο ασχολούνται με το θέμα, για το οποίο συνεχίζονται οι έρευνες των αρμοδίων αρχών.
Στην “Καθημερινή” δημοσιεύεται το ακόλουθο ρεπορτάζ:
Οι θάνατοι σε γηροκομείο και τα «περί πλεκτάνης»
Εντείνονται οι έρευνες στα Χανιά για δεκάδες ηλικιωμένους που πέθαναν το 2020 – αρχές 2021
Μια περίπλοκη υπόθεση καλούνται να λύσουν οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης. Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων ερευνά τα αίτια δεκάδων θανάτων ηλικιωμένων που σημειώθηκαν το τελευταίο έτος σε ιδιωτικό οίκο ευγηρίας της περιοχής. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για πλημμελή φροντίδα και κακομεταχείριση των τροφίμων. Από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια της δομής κάνει λόγο για πλεκτάνη εναντίον του γηροκομείου και συκοφαντίες.
Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η εκταφή της σορού μιας εκ των τροφίμων του γηροκομείου, η οποία πέθανε πριν από 11 μήνες. Η εκταφή έγινε παρουσία τεσσάρων ιατροδικαστών, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας και του γηροκομείου. Μέχρι στιγμής, από τη μακροσκοπική εξέταση, δεν διαπιστώθηκαν κατάγματα στα οστά ή κάποιο άλλο ύποπτο σημάδι που να παραπέμπει σε εγκληματική ενέργεια. Αναμένεται να γίνουν ιστολογικές εξετάσεις και εφόσον χρειαστεί θα ακολουθήσει και ανάλυση του ιατρικού φακέλου της θανούσης. Η «Κ» επικοινώνησε με τον ιατροδικαστή Κρήτης Αντώνη Παπαδομανωλάκη, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση όσο εξελίσσονται οι έρευνες.
Στις 23 Μαρτίου 2021 η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων ζήτησε από τα ληξιαρχεία της Κρήτης, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο και στον Αγιο Νικόλαο να προσκομίσουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου για τροφίμους που πέθαναν εντός της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων από την 1η Ιανουαρίου του 2020 κι έπειτα. Παράλληλα ζητήθηκαν και τα ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου των τροφίμων. Το ληξιαρχείο Χανίων παρέδωσε στοιχεία για 24 θανόντες, ενώ ο συνολικός αριθμός των τροφίμων που πέθαναν το 2020 και κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 φέρεται να είναι μεγαλύτερος και ως αιτία θανάτου να προβάλλεται η ανακοπή. «Μας ζητήθηκε να χορηγήσουμε τις ληξιαρχικές πράξεις που ανέφεραν ως τόπο θανάτου τη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων και συγκεντρώσαμε 24, αλλά μάθαμε ότι συνολικά ερευνώνται 68 θάνατοι», λέει στην «Κ» ο Νίκος Χαζιράκης, αντιδήμαρχος Χανίων και αρμόδιος για το ληξιαρχείο. Προς αποφυγήν παρανοήσεων ο Δήμος Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση χθες διευκρινίζοντας ότι η υπόθεση αφορά ιδιωτική δομή φροντίδας ηλικιωμένων και όχι το δημοτικό Γηροκομείο Χανίων.
Η μήνυση
Είχε προηγηθεί το πρωί της 22ας Μαρτίου 2021 έρευνα της αστυνομίας στο ιδιωτικό γηροκομείο, παρουσία εισαγγελέα, ιατροδικαστών και υγειονομικών, ενώ η παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων για τη διερεύνηση τέλεσης κακουργημάτων είχε γίνει δέκα ημέρες νωρίτερα, στις 13 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το νήμα της υπόθεσης ξεκινάει πριν από ένα έτος, μετά τη μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια ενός ηλικιωμένου ο οποίος είχε εισαχθεί για λίγες ημέρες στη δομή και αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο.
Ο δικηγόρος του οίκου ευγηρίας, Ιωάννης Σφακιωτάκης, τονίζει ότι δεν ευσταθούν οι καταγγελίες, δεν υπήρξε παραμέληση των τροφίμων και ότι δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι δεν διαπιστώθηκαν ευρήματα κακοποίησης στη σορό της πρώην τροφίμου του γηροκομείου μετά την εκταφή και μιλάει για διακίνηση λάσπης και διασυρμό της επιχείρησης. «Η κοινή γνώμη με κατάπληξη άκουγε για έρευνα ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης και έρευνα διάπραξης εγκληματικών παραβάσεων του μισού Ποινικού Κώδικα, δίχως να γίνεται επίκληση καμιάς απολύτως απόδειξης. Με διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις παντού διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση με τη θεαματική ανάπτυξη της προσπάθειας δύο γυναικών του τόπου», αναφέρει στην ανακοίνωση. Προσθέτει ακόμη ότι η δομή λειτουργεί νόμιμα από το 2009 και ότι υποβάλλεται τακτικά σε ελέγχους από τις υγειονομικές υπηρεσίες. «Στην επιχείρηση αυτή χορηγήθηκε αρχικά άδεια για 16 κρεβάτια και σήμερα ισχύει άδεια του αντιπεριφερειάρχη Χανίων για 47 κρεβάτια. Απασχολούνται επί 24ώρου βάσεως περίπου 20 νοσηλευτές και δύο γιατροί και οι δύο συνιδιοκτήτριες. Κανένα κρούσμα κορωνοϊού, καμία παράβαση της νομοθεσίας», αναφέρει. Σε δηλώσεις της σε ενημερωτικές ιστοσελίδες της Κρήτης, μία εκ των συνιδιοκτητριών του γηροκομείου απέδωσε τις καταγγελίες σε πρώην υπαλλήλους οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε η ίδια, μετά την απόλυσή τους φέρονται να απειλούσαν τη δομή με διασυρμό.