Το Πάσχα στο χωριό πλησιάζει για το 2022 και μετά από δύο χρόνια οι πόλεις αναμένεται να αδειάσουν. Μετά τους περιορισμούς και την απαγόρευση κυκλοφορίας τα περασμένα χρόνια φαίνεται ότι το 2022 θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό κανονικά, προφανώς με ελάχιστα μέτρα και με 50 νεκρούς τη μέρα.
Άλλωστε οι νεκροί από τον κορονοϊό και όλο το θέμα της Πανδημίας περνάει πλέον στα… χαμηλά. Ανεξάρτητα ακόμα και από το γεγονός ότι το 40% των ανθρώπων στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Τα μέτρα για το Πάσχα 2022
Όπως είναι ξεκάθαρο η κυβέρνηση δεν θέλει καμία απαγόρευση για το Πάσχα. Θέλει να τελειώνουμε με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και όλοι να ξεχυθούν για Πάσχα, ενώ οι τουρίστες για το ελληνικό καλοκαίρι. Βέβαια η Ομικρον 2 σαρώνει όλη την Ελλάδα και όσοι δεν αρρώστησαν, περνάνε τώρα τη δική τους δοκιμασία…
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην τελευταία της εβδομαδιαία συνεδρίαση, την περασμένη Τετάρτη, εισηγήθηκε ομόφωνα να μην προχωρήσει μέχρι το τέλος Απριλίου καμία χαλάρωση αναφορικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους (testing), την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο σε χώρους ή τη συμμετοχή σε δραστηριότητες και τη χρήση της προστατευτικής μάσκας. Έβαλαν ως ορόσημο για την άρση την Πρωτομαγία.
Όμως κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι τελικές προθέσεις της κυβέρνησης που αναζητά παραθυράκι για να ακυρώσει όλα τα μέτρα για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Σε ό,τι αφορά, δε, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ζητηθεί από την Επιτροπή εισήγηση για αλλαγή του χρόνου ισχύος, με βάση τη σύσταση της Κομισιόν. Δηλαδή να είναι 9μηνη η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού και 6μηνη εκείνη του πιστοποιητικού νόσησης για τους πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση απαγορεύσεις για το Πάσχα στο χωριό δεν θα υπάρχουν. Επίσης στις Εκκλησίες θα πηγαίνουν ελεύθερα, όπως και τώρα, οι πιστοί τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα.
Μόνο μέτρο για τις Εκκλησίες θα είναι η μάσκα.
Ο κίνδυνος στο δρόμο για το Πάσχα
Τον κίνδυνο του εφησυχασμού ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», μιλώντας στην ΕΡΤ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο ιός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτό που έχει αλλάξει, είναι ότι η υγειονομική κατάσταση είναι τέτοια που μπορούμε να ανταποκριθούμε, όχι ότι μας ευχαριστεί, είμαστε και εμείς εξουθενωμένοι, υπάρχουν πολλές μολύνσεις στο προσωπικό μας, παρ’ όλα αυτά ανταποκρινόμαστε. Δεν μας ικανοποιεί όμως ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και ο μεγάλος αριθμός των θανάτων.
Δεν έχουμε καταφέρει να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς, που ξεκινάει από τα μικρά παιδιά, επεκτείνεται στους μεγαλύτερους, με τραγικές συνέπειες στους ηλικιωμένους. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται δραστικά μέτρα, οριζόντια μέτρα, ευτυχώς σταμάτησε η κουβέντα περί χαλάρωσης των μέτρων».
Συνεχίζοντας ο κ. Καπράβελος τόνισε ότι: «Στη χώρα μας έχουμε στρέψει την προσοχή μας στα εμβόλια και στην τέταρτη δόση για να αυξήσουμε την ανοσία. Δυστυχώς και εκεί υπάρχει μία φθίνουσα πορεία της προστασίας των εμβολίων, γι’ αυτό βλέπουμε και αυτά τα αποτελέσματα, αφού το 40% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Δηλαδή με δύο δόσεις, λίγοι έκαναν την τρίτη δόση.
Φαίνεται ότι έχουμε συνθηκολογήσει με τον ιό και έχουμε συνηθίσει αυτό τον ανεπίτρεπτο αριθμό θανάτων. Φαίνεται να ελέγχεται η πίεση στο σύστημα Υγείας, όμως η ανησυχία όλων είναι ότι καταγράφονται νέα στελέχη, ο ιός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη».
Τέλος, επισήμανε πως «Μπορεί ο κόσμος να έχει κουραστεί με όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα, αλλά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο περιμένουμε εξελίξεις και αν συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία που περιγράψαμε, ότι εμείς έχουμε κουραστεί, ποιες μάσκες και ποια εμβόλια, νομίζω ότι θα έχουμε τα ίδια με τα προηγούμενα σφοδρότατα κύματα.
Ως προς τον καιρό που λέγαμε ότι θα βοηθήσει, τα ίδια λέγαμε και πέρυσι και ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα, η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ή δεν έχει βρεθεί το “μαγικό” εμβόλιο να κάνουμε μία δόση και να πούμε ότι τελειώσαμε. Ο ιός μπορεί να μας προλάβει και να μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα».
ieidiseis.gr