Σε φάση προετοιμασίας για την έναρξη των εμβολιασμών κατά της νόσου COVID-19 βρίσκονται τα υγειονομικά συστήματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον δύο εμβόλια θα λάβουν αδειοδότηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ το αργότερο έως τις 17 Δεκεμβρίου.
Οι Pfizer/BioNTech και η Moderna έχουν ήδη καταθέσει σχετικά αιτήματα αδειοδότηση των εμβολίων τους, BNT162b1 και mRNA-1273, αντίστοιχα, προς τον FDA και τον ΕΜΑ.
Υπενθυμίζεται ότι, τα δύο εμβόλια έχουν παρουσιάσει αναπάντεχα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας. Το BNT162b1 είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19 και αποτρέπει τη σοβαρή νόσηση, ενώ το mRNA-1273 έχει 94,1% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου και 100% αποτελεσματικότητα στις βαριές περιπτώσεις COVID-19. Η αποτελεσματικότητα του AZD1222 κυμαίνεται μεταξύ 62-90% ανάλογα με το δοσολογικό σχήμα.
Εν αναμονή, λοιπόν, της επίσημης αδειοδότησης των δύο προαναφερόμενων εμβολίων εντός του Δεκεμβρίου, τα υγειονομικά συστήματα έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των δόσεων.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη οριστικοποιήσει εμπορικές συμφωνίες για την αγορά συνολικά 1,1 δισεκατομμυρίων δόσεων με έξι φαρμακευτικές εταιρείες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi/GSK, Moderna και CureVac) ενώ με τη Novavax οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.
Ελληνική προετοιμασία για την υποδοχή των εμβολίων
Η χώρα μας έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την παραλαβή συνολικά 14 ειδικών ψυκτικών θαλάμων για την αποθήκευση των δόσεων των εμβολίων. Τα 7 βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους και τα υπόλοιπα αναμένεται να παραλειφθούν εντός της εβδομάδος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Οι ειδικοί αυτοί ψυκτικοί θάλαμοι θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της επικράτειας ώστε να μπορούν να τροφοδοτούν ομαλά τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα COVID-19.
Παράλληλα σχεδιάζεται καμπάνια ενημέρωσης για την αξία του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού, ώστε να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Όπως τονίζεται με κάθε ευκαιρία από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και αυτοβούλως οι πολίτες θα κάνουν το εμβόλιο εφόσον έχουν πειστεί για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από τον Ιανουάριο, καθώς εκτός από την παραλαβή των δόσεων θα πρέπει να έχουν λυθεί και άλλα οργανωτικά ζητήματα, όπως η εύρυθμη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, αλλά και η κατάρτιση του Μητρώου Εμβολιασμένων.
Mέλη της κυβέρνησης Τραμπ ασκούν πιέσεις ώστε ο εμβολιασμός να ξεκινήσει από τα άτομα 65 ετών και άνω, ενώ το CDC συστήνει πρώτα να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι.
Πρώτο Θέμα