Πότε τελειώνουν μάσκες και πιστοποιητικό εμβολιασμού – Το καλό σενάριο

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ήταν σαφής χθες: Πάσχα θα κάνουμε με τους υφιστάμενους περιορισμούς τόσο σε ό,τι αφορά κλειστούς χώρους, όσο και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Λίγο νωρίτερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο MEGA είχε αναφέρει ότι «έχουμε περιδίνηση της Όμικρον 2 και ορισμένες περιοχές είναι σε πλήρη έξαρση. Για παράδειγμα η Κρήτη προπορεύεται με 80%. Είναι μία παραλλαγή που δεν καταλαβαίνει από εμβόλια, ούτε από προηγούμενες νοσήσεις, ωστόσο χωρίς να επιβαρύνει τους ήδη νοσήσαντες…».

Κάπως έτσι, πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι οι μάσκες, τα αντισηπτικά και τα πιστοποιητικά παραμένουν το λιγότερο για ένα μήνα ακόμα στη ζωή μας ενώ -πέρα των νόμιμων απαγορεύσεων- πρέπει να φροντίσει ο καθένας για την προστασία του από τον κορονοϊό όπως μπορεί και θέλει.

Η παραλλαγή Όμικρον δεν φαίνεται να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους νέους και μεσήλικες εμβολιασμένους αλλά συνεχίζει να στέλνει στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ ασθενείς μεγαλύτερους των 65 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα που έχουν ή δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η Ελλάδα ακολουθεί άλλωστε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες…

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν χθες 169.024 νέα κρούσματα ενώ το προηγούμενο 24ωρο είχαν χάσει τη ζωή τους 132 ασθενείς στη Γαλλία.

Στη Γερμανία, η ανακήρυξη του Αμβούργου σε «hotspot κορονοϊού» με αποτέλεσμα την επαναφορά αυστηρότερων μέτρων περιορισμού στη περιοχή αυτή, οδήγησε Γερμανούς ειδικούς να κάνουν λόγο για «κίνδυνο δυναμικής εξάπλωσης των κρουσμάτων».

Με την απόφαση του Κοινοβουλίου, έπειτα από εισήγηση της κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων και με τη στήριξη της Αριστεράς, το Αμβούργο γίνεται το πρώτο κρατίδιο που απορρίπτει την άρση των περιοριστικών μέτρων που αποφασίστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το Σάββατο.

Στην εισήγησή τους, τo SPD και οι Πράσινοι του Αμβούργου κάνουν λόγο για έναν «εξαιρετικά υψηλό και καθημερινά αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων», παρά το γεγονός ότι η περιοχή έχει τον δεύτερο χαμηλότερο δείκτη νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών.

Εκτός από τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους – συμπεριλαμβανομένων των σχολείων – στο Αμβούργο θα παραμείνει σε ισχύ ο κανόνας για πρόσβαση σε κάποιους χώρους και εκδηλώσεις μόνο με όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως και προσκομίζουν επιπλέον αρνητικό τεστ.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στην Ασία…

Σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του πρακτορείου Reuters, ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια τα κρούσματα στην ήπειρο αυτή, με τις τελευταίες εβδομάδες να παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας κυρίως λόγω της παραλλαγής Όμικρον 2 που είναι εξαιρετικά μολυσματική.

Στην Ασία, όπου ζει περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Γης, καταγράφεται το 21% του συνόλου των κρουσμάτων που ανακοινώνονται παγκοσμίως.

Οι χώρες με τα περισσότερα περιστατικά φαίνεται ότι είναι η Νότια Κορέα, η Κίνα και το Βιετνάμ. Ειδικά στη Νότια Κορέα καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις με ένα στα τέσσερα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά παγκοσμίως να αφορά τη χώρα αυτή.

Από την πλευρά της, η Κίνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το χειρότερο κύμα της επιδημίας εδώ και δύο χρόνια. Από την αρχή του 2022 στη χώρα αυτή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 45.000 κρούσματα, περισσότερα από όσα είχε ανακοινώσει στο σύνολο του 2021.

Ενώ στην Ινδία έχουν εντοπιστεί 43 εκατομμύρια κρούσματα, τα περισσότερα από όσα έχουν καταγράψει συνολικά οι τρεις άλλες περισσότερο πληγείσες χώρες της Ασίας – Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βιετνάμ.

ieidiseis.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content