Η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις περί νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς αυτές αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες (πιθανότατα την Τρίτη 24/08).
Τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να μην προχωρήσουν τον εμβολιασμό τους, όπως επιβεβαίωσε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι’ αυτό τα μέτρα κύρια θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο… Η κόρη μου είναι 17 χρονών και έχει κάνει το εμβόλιο» είπε ο κ. Πέτσας.
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο για περιορισμούς… Άρα στους κλειστούς χώρους πρέπει να επιτρέψουμε την κινητικότητα στους εμβολιασμένους. Για τους άλλους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ας φοβούνται περισσότερο για τους γύρω τους» δήλωσε δε.
«Εκτός από την πολιτική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική. Ποια είναι η πολιτική ευθύνη όταν κάποιος αρνείται να εμβολιαστεί;» διερωτήθηκε ο υπουργός. «Υπάρχει το συλλογικό» πρόσθεσε.
«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται και να έρχονται συνεχή κύματα τα οποία είναι σφοδρά και θέτουν σε κίνδυνο το σύστημα Υγείας;», είπε.
Ποια μέτρα βρίσκονται στο «τραπέζι»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους φαίνεται να είναι ένα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τόσο για εμβολιασμένους, όσο και για ανεμβολίαστους.
Παράλληλα, για το φθινόπωρο αναμένεται οι κλειστοί χώροι εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων θα παραμείνουν αμιγείς (δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους), ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα.
Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα να γίνεται με εργαστηριακό τεστ.
Επίσης, υπό εξέταση βρίσκεται το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο του click away στο λιανεμπόριο για τους ανεμβολίαστους.
Τι θα γίνει στην εκπαίδευση
Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.
Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα του self test, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).