ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ξεκάθαρο µήνυµα ότι το ποιοτικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει η Ελλάδα μέσω της σταδιακής αναβάθμισης της στρατιωτικής ισχύος της πρέπει να διατηρηθεί, αναμένεται να στείλουν οι ΗΠΑ με μια σειρά από ανακοινώσεις το αμέσως προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, ήδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει την παροχή δύο μεταγωγικών C-130 στην Ελλάδα, τα οποία θα δοθούν από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται να ειδοποιήσει επισήμως το Κογκρέσο για να δρομολογηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, ενώ θα ανακοινωθεί και η συμφωνία αγοράς δύο καινούργιων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 από τις ΗΠΑ.
Αναλυτική συζήτηση για το ενδεχόμενο επείγουσας παροχής των εν λόγω μεταγωγικών είχε γίνει στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, ανάμεσα στη διευθύντρια Περιφερειακής Ασφαλείας και Μεταφοράς Οπλικών Συστημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Λόρα Κρέσεϊ, τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και την υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Σελέστ Γουάλαντερ.
Επιπροσθέτως, αναμένεται αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, και πιο συγκεκριμένα το σύντομο διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές στην Ελλάδα, να πέσει και η τελευταία εκ των τεσσάρων υπογραφών που απαιτούνται στο Κογκρέσο, για να ενεργοποιηθεί η επίσημη διαδικασία απόκτησης των αεροσκαφών F-35.
Ως γνωστόν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει βάλει την υπογραφή του στο σχετικό ανεπίσημο αίτημα, ενώ ακολούθησαν σχετικά γρήγορα από την πλευρά της Βουλής, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, Μάικ Μακόλ και Γκρέγκορι Μικς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα θα υπογράψει και ο Τζιμ Ρις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής στη Γερουσία. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η επίσημη ειδοποίηση (υποβολή επίσημου αιτήματος έγκρισης) του Κογκρέσου από την κυβέρνηση, η αποστολή του Letter of Acceptance και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με στόχο η Ελλάδα να αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη 5ης γενιάς το 2028.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει την παροχή δύο μεταγωγικών C-130 στην Ελλάδα.
Σε μια άλλη, εξαιρετικής σημασίας, εξέλιξη που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετο πακέτο οικονομικής βοήθειας υπό τη μορφή παροχής δανείου ή δανειακών εγγυήσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων.
Πρόκειται για μέρος του πακέτου που ενέκρινε το Κογκρέσο για τους νατοϊκούς συμμάχους που θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω των εξυπηρετήσεων προς την Ουκρανία, ανανεώνοντας το στρατιωτικό υλικό τους.
Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται οι συζητήσεις για παροχή στην Ουκρανία των S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη και παράλληλη παραλαβή συστημάτων Patriot από τις ΗΠΑ.
Το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο ανέρχεται στα 8 δισ. δολάρια και η Ελλάδα με την Πολωνία θα λάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος του κονδυλίου. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει εφαρμοσθεί μόνον μία φορά στο παρελθόν, προ δεκαετίας, στην περίπτωση του Ιράκ.
Η διαδικασία για τη χορήγηση του δανείου ή των δανειακών εγγυήσεων προβλέπει την υποβολή εκ μέρους του ενδιαφερόμενου συμμάχου πρότασης μέσω του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας της κατά τόπους αμερικανικής πρεσβείας.
Ακολουθεί η προώθηση του αιτήματος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ η Υπηρεσία Συνεργασίας για θέματα Αμυνας και Ασφάλειας του Πενταγώνου, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, διαπραγματεύεται τους όρους του δανείου. Στο Κογκρέσο γίνεται απλή ειδοποίηση, δεδομένου ότι έχει χορηγηθεί ήδη έγκριση για το συνολικό ποσό, δημιουργείται ξεχωριστά για κάθε χώρα φάκελος Διεθνούς Στρατιωτικής Πώλησης (FMS case) και η διάθεση των κονδυλίων γίνεται μέσω του ειδικού Καταπιστευματικού Ταμείου για τις συγκεκριμένες πωλήσεις.
.
Καθημερινή