Προσοχή: Έχουν στήσει απάτη με ψεύτικη σελίδα τράπεζας

Ακόμη μία προσπάθεια υποκλοπής σημαντικών προσωπικών στοιχείων υπέπεσε στην αντίληψη της Ιστοσελίδας Ellinika Hoaxes. Αυτήν τη φορά οι θύτες υποδύονται πως είναι από την τράπεζα Πειραιώς.

Στα υποψήφια θύματα αποστέλλεται το παρακάτω παραπλανητικό email το οποίο ανακοινώνει πως η χρεωστική τους κάρτα είναι κλειδωμένη και πως πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες προκειμένου να επιβεβαιώσουν τον λογαριασμό τους και να επαναφέρουν την κάρτα τους σε λειτουργία.

Εάν ο παραλήπτης του μηνύματος αποφασίσει να ακολουθήσει τις οδηγίες, τότε κατευθύνεται απευθείας στην παρακάτω ψεύτικη σελίδα, όπου καταχωρεί τα στοιχεία του (Όνομα χρήστη – Κωδικός Ασφαλείας) προκειμένου να εισέλθει στο ebanking που διατηρεί στην τράπεζα.

Όπως αναφέρουν τα Ellinika Hoaxes , “προκειμένου να ελέγξουμε το εν λόγω περιστατικό εισάγαμε αναληθή στοιχεία λογαριασμού web banking στην πλατφόρμα και αυτή χωρίς πρόβλημα προχώρησε στο επόμενο στάδιο, αυτό της επαλήθευσης του λογαριασμού μας. Για να το κάνουμε αυτό έπρεπε να εισάγουμε τα στοιχεία της χρεωστικής/ πιστωτικής μας κάρτας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι οι ομοιότητες μεταξύ της ψεύτικης (που παρουσιάζεται παρακάτω) και της πραγματικής ιστοσελίδας της τράπεζας Πειραιώς είναι εντυπωσιακές. Αυτό μας βοηθάει να αντιληφθούμε το πόσο καλοστημένες μπορεί να είναι τέτοιου είδους προσπάθειες υποκλοπής προσωπικών και τραπεζικών δεδομένων.

Συμπερασματικά, είναι μία ακόμη περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης.

Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να προστατευτούμε απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες. Βασικός κανόνας είναι πως πρέπει να κατευθυνόμαστε προς τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Τράπεζας μας απευθείας από την επίσημη ιστοσελίδας της, που αποτελεί και ασφαλές περιβάλλον συναλλαγών.

Αν και στις εικόνες που χρησιμοποιηθήκαν στο παρόν άρθρο δεν φαίνεται ο σύνδεσμος της σελίδας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι browsers δηλαδή το λογισμικό που χρησιμοποιούμε κατά την πλοήγηση μας στο Διαδίκτυο έχουν τη δυνατότητα να μας ενημερώνουν για τις περιπτώσεις που δεν επισκεπτόμαστε ένα αυθεντικό ιστότοπο.

Επί της ουσίας είναι ο μηχανισμός πιστοποίησης του αυθεντικού ιστότοπου (πιστοποιητικό) ο οποίος δεν εντοπίζεται στο αντίγραφο. Οπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία που είναι από άλλο παράδειγμα απάτης δίπλα στη διεύθυνση που έχουμε επισκεφτεί εμφανίζεται μία κλειδαριά. H κλειδαριά δείχνει ότι υπάρχει ασφαλής σύνδεση και ότι ο ιστότοπος είναι αυθεντικός.

Αντιθέτως, στην δεύτερη διεύθυνση η οποία είναι η κλωνοποιημένη σελίδα της εφημερίδας μπορούμε να εντοπίσουμε ότι εμφανίζεται ένα εικονίδιο του οποίου η ερμηνεία είναι “Πληροφορίες ή Μη Ασφαλής” ιστοσελίδα.

Φυσικά, ακόμη κι αν βλέπουμε αυτό το εικονίδιο (κλειδαριά), πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν μοιραζόμαστε ιδιωτικές πληροφορίες. Κοιτάμε πάντα τη γραμμή διευθύνσεων για να βεβαιωθούμε ότι βρισκόμαστε στον ιστότοπο που θέλουμε να επισκεφθούμε.
Τέλος, ποτέ δεν πρέπει να ακολουθούμε συνδέσμους (links) από άλλους ιστοτόπους και ειδικά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.»

 

 

 

 

Πηγή: ellinikahoaxes.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content