Ρεκόρ δεκαετίας στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας – Έκκληση Μητσοτάκη για περιορισμό στην κατανάλωση

 

Σε επίπεδα – ρεκόρ κυμαίνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του καύσωνα και της εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών, ενώ η αιχμή της κατανάλωσης αναμένεται να κυμανθεί απόψε στα 9.500 μεγαβάτ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι φορείς της αγοράς έχουν εξετάσει 48 διαφορετικά σενάρια για βλάβες σε μονάδες παραγωγής ή / και στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση αντιμετώπισή τους.

Αυτά προκύπτουν από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει.
Ζητάμε όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών, όπως είπε και ο υπουργός, για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής. Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ. Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα.
Πώς μπορούμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια; Με το να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας σταθερά στους 26 βαθμούς, με το να κλείνουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες.
Έχουμε όπως είπε και ο υπουργός, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, ο ρυθμιστής μας (ΡΑΕ), εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση. Και με τη βοήθεια και των καταναλωτών θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επανέλαβε τη σύσταση για κατά το δυνατόν περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (6 – 10 μ.μ.)

«Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων παρουσίασε όλα τα μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης που έχουμε λάβει ώστε να αντιμετωπίσουμε όποια -ακόμα και απίθανη- περίπτωση συμβεί», τόνισε συγκεκριμένα ο κ.Σκρέκας και πρόσθεσε: «Ζητάμε, επειδή πιέζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και έχουμε πάνω από 2-3 εκατομμύρια επιπλέον αυτή τη στιγμή επισκέπτες στη χώρα μας, ζητάμε από τους καταναλωτές να μην σπαταλούν ενέργεια που δεν χρειάζεται. Όπως για παράδειγμα να μην έχουν περιττά φώτα αναμμένα ιδίως τις ώρες τις κρίσιμες, της αιχμής, μεταξύ 6 απογευματινής και 10 βραδινής. Εκείνο το διάστημα ας περιορίσουν και ας μην ανάβουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για μαγείρεμα και βέβαια να ρυθμίζουν τα κλιματιστικά τους σε μία σταθερή θερμοκρασία στους 26 βαθμούς Κελσίου, ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα ως θερμοκρασία εντός της οικίας, με την χαμηλότερη δυνατόν ηλεκτρική κατανάλωση».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ανέφερε ότι την Παρασκευή είχαμε ρεκόρ δεκαετίας στη ζήτηση των καταναλωτών, αλλά και ότι είναι πιθανό το ρεκόρ αυτό να σπάσει σήμερα και να ξανασπάσει αύριο. «Συνειδητοποιούμε λοιπόν όλοι ότι το σύστημα είναι υπό πίεση και είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ετοιμότητα. Είμαστε πάνω συνεχώς από τα πράγματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, των βιομηχανιών και των πολιτών της χώρας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, τόνισε ότι έχουν ανακληθεί άδειες και έχει τεθεί σε επιφυλακή όλο το προσωπικό καθώς και ότι γίνεται προσπάθεια όποιες βλάβες προκύπτουν είτε εξαιτίας της ζέστης, είτε εξαιτίας πυρκαγιών, να επιδιορθώνονται άμεσα.

Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Θανάσης Δαγούμας, ανέφερε ότι από την ομάδα διαχείρισης κρίσης εξετάσθηκαν 48 σενάρια προκειμένου να αποτυπωθούν δυνητικά σφάλματα ή πιθανότητες απώλειας και σε συνεργασία με τους διαχειριστές υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αντιμετώπιση όλων των θεμάτων.
Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Διευθυντής Λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας, Βασίλης Ζιώγας καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταδίδεται από αρμόδιες πηγές, είναι σε λειτουργία όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο καθώς και όσες λιγνιτικές είναι διαθέσιμες ενώ υπάρχει πλήρης επάρκεια φυσικού αερίου. Εφόσον χρειαστεί θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της διακοψιμότητας , δηλαδή ο περιορισμός της κατανάλωσης από μεγάλες βιομηχανίες.

Σημειώνεται ότι η μεσημβρινή αιχμή της ζήτησης καλύπτεται με τη συνδρομή των φωτοβολταϊκών τα οποία εκείνες τις ώρες αποδίδουν το μέγιστο της παραγωγής τους. Αντίθετα τις απογευματινές ώρες η φωτοβολταϊκή παραγωγή μειώνεται και μηδενίζεται με τη δύση του ηλίου, ενώ η συμβολή των αιολικών σε περιόδους καύσωνα είναι κατά κανόνα ελάχιστη. Έτσι η απογευματινή αιχμή καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από τις θερμικές μονάδες. Εκτός από την επάρκεια της παραγωγής, εξίσου κρίσιμη είναι η διασφάλιση της λειτουργίας των δικτύων μεταφοράς και διανομής που επίσης δοκιμάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη ζήτηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content