Σε επιφυλακή το Υπουργείο Υγείας – Πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα

Πιθανό χαρακτηρίζουν οι ειδικοί γιατροί το ενδεχόμενο να υπάρξουν και στη χώρα μας περιστατικά οξείας ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία σε παιδιά.

Πιθανό χαρακτηρίζουν οι ειδικοί γιατροί το ενδεχόμενο να υπάρξουν και στη χώρα μας περιστατικά οξείας ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία σε παιδιά.

Εως χθες το απόγευμα δεν είχε αναφερθεί παιδί με ηπατίτιδα που να εμπίπτει σε αυτό το σύνδρομο, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με έναν συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού, χωρίς ωστόσο οι ειδικοί να είναι σε θέση να απαντήσουν εάν τελικά αυτός ευθύνεται για τις 190 περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ (η πλειονότητα στο Ην. Βασίλειο).

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δ. Παρασκευής, «δεν έχουμε περιστατικό στη χώρα μας που να πληροί τα κριτήρια ώστε να σχετισθεί με την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά. Ακόμα».

Τα κριτήρια αυτά είναι, εκτός από την εικόνα της οξείας ηπατίτιδας, οι υψηλές τιμές στις τρανσαμινάσες ορού (πάνω από 500 IU/L) και η μη απομόνωση κάποιου από τους πέντε γνωστούς ιούς της ηπατίτιδας, Α, B, C, D και E.

Βασικός «ύποπτος» φαίνεται να είναι ένας συγκεκριμένος τύπος αδενοϊού (αδενοϊός 41). Οι ειδικοί εξετάζουν, μεταξύ άλλων, το αίτιο να είναι αδενοϊός σε συνδυασμό με άλλο παράγοντα που να καθιστά τις λοιμώξεις από αδενοϊό πιο σοβαρές, ή ένα νέο παθογόνο που να προκαλεί τα συμπτώματα.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκ. Μαγιορκίνης επισήμανε χθες (ΕΡΤ1) ότι στο Ην. Βασίλειο, όπου και έχει παρατηρηθεί η πλειονότητα των περιστατικών, στο 77% των παιδιών με οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας είχε απομονωθεί αδενοϊός 41.

Με δεδομένο ότι ο αδενοϊός κυκλοφορεί και στη χώρα μας, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και στην Ελλάδα κρούσματα. «Το εάν θα δούμε αυτή την επιπλοκή δεν μπορούμε να το ξέρουμε σίγουρα. Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι εάν υπάρξουν και στην Ελλάδα κρούσματα, αυτά θα είναι της τάξεως των 10 με 20 –στη χειρότερη περίπτωση–, εφόσον το “κύμα” αυτής της έξαρσης ολοκληρωθεί στο Ην. Βασίλειο τώρα», εκτίμησε.

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος (ίκτερος), αδιαθεσία, πυρετός και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. «Εχουμε τον νου μας, αλλά παραμένουμε ψύχραιμοι», σημείωσε (ΣΚΑΪ) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Οπως είπε, «έχουμε επιτήρηση. Εχουν γίνει συνεννοήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους και έχουμε δώσει οδηγίες προς τους γιατρούς, εάν υπάρξουν παιδιά με ύποπτα συμπτώματα να παραπεμφθούν άμεσα στο νοσοκομείο για εξετάσεις».

Ακόμα δεν έχει καταγραφεί περιστατικό στην Ελλάδα, ωστόσο οι γιατροί είναι σε εγρήγορση.

 

kathimerini.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content