Σε «μάστιγα» έχουν αναδειχθεί οι γυναικοκτονίες στη χώρα, με 11 γυναίκες να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε μία χρονιά, με πιο πρόσφατο περιστατικό, τη δολοφονία της 31χρονης καθηγήτριας στη Ρόδο, από τα χέρια του πρώην συντρόφου της.
Σύμφωνα με όσα έχουν έρθει στο «φως» ο 42χρονος δολοφόνος ήταν επιθετικός, προσβλητικός και εξαιρετικά επικίνδυνος, ένα άτομο που γινόταν πραγματικός εφιάλτης για όσες γυναίκες είχαν την ατυχία να βρεθούν στο δρόμο του.
Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο οι κ.κ. Φραντζέσκα Καραγιάννη, κλινική ψυχολόγος, και Δέσποινα Σβουρδάκου, δρ. Εγκληματολογίας.
«Η βία παράγει βία. Αυτή την περίοδο βλέπουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πιεστεί πολύ και ξεσπούν με ακραίο τρόπο. Όμως, ένα κοινωνικό φαινόμενο όπως η πανδημία δεν μπορεί να δημιουργήσει δράστες, ούτε θύματα από μόνη της. Στη Ρόδο είχαμε ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα υπόβαθρο με έλλειψη συναισθηματικής επικοινωνίας. Είναι άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν κακοποιηθεί, έχουν μεγαλώσει με βία, και αυτό συνεχίζεται και αναπαράγεται. Δεν μπορούν όλα να δικαιολογούνται στο πλαίσιο ότι είναι ψυχιατρικά ασθενείς», σημείωσε η κ. Καραγιάννη.
«Το συγκεκριμένο προφίλ είναι ενός άνδρα βίαιου που ήταν έτσι ο χαρακτήρας του. Σίγουρα η πανδημία πυροδοτεί βίαιες καταστάσεις, αλλά το συγκεκριμένο προφίλ, ο συγκεκριμένος θύτης έλυνε τις διαφορές του με τη βία και πριν την πανδημία, και αυτό το βλέπουμε από τις προηγούμενες καταγγελίες, από τις κυρίες που σώθηκαν. Δεν μπορεί να διαχειριστεί το θυμό του, την απόρριψη, θεωρεί ότι η γυναίκα είναι κτήμα του και μπορεί να την κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το πώς παίρνω ένα όπλο και αφαιρώ τη ζωή μιας κοπέλας γιατί επέλεξε να αποχωρίσει από μία σχέση», τόνισε από την πλευρά της η κ. Σβουρδάκου.
real.gr