Τις δυσοίωνες προβλέψεις για τα θύματα του κορωνοϊού αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα περιέγραψε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Παράλληλα, απάντησε και στο ερώτημα για το εάν και κατά πόσο οι ασυμπτωματικοί του κορωνοϊού μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια.
Μιλώντας κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας για την εξέλιξη της νόσου, ο κ. Τσιόδρας, αφού ανακοίνωσε τους 7 νέους νεκρούς και τα 82 νέα κρούσματα στη χώρα μας, επανέλαβε αρχικά ότι βάσει μαθηματικών μοντέλων στο 50% των περιπτώσεων, η μετάδοση του ιού έγινε από ασυμπτωματικούς.
«Αυτά είναι μαθηματικές εκτιμήσεις, οι οποίες προκύπτουν εν πολλοίς και από τη δουλειά των συναδέλφων στο Imperial College και λένε ότι για κάθε συμπτωματικό, υπάρχει ένας ασυμπτωματικός που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο.Είναι μια μικρή επιστημονική λεπτομέρεια, η οποία είναι διαφορετική. Ότι εγώ το έχω και μπορώ να το δώσω σε άλλους δύο» είπε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «οι ασυμπτωματικοί φαίνεται ότι δεν είναι τόσο μεταδοτικοί όσο οι συμπτωματικοί».
«Υπάρχουν πολλές παράμετροι. Υπολογίζεται λοιπόν, ότι υπάρχει ένα ποσοστό από 10% έως 50% των μεταδόσεων που οφείλεται σε ασυμπτωματικούς. Σε ανθρώπους που έχουν πολύ ελαφρά συμπτωματολογία γιατί είναι νέοι, το περνάνε ελαφρά, δεν γνωρίζουν ότι το έχουν, τους τρώει λίγο ο λαιμός τους και δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει».
Ο κ. Τσιόδρας, επανέλαβε ότι απαιτείται πάρα πολλή προσοχή: «Να τηρηθεί το μήνυμα αυτό που είπα και που επαναλαμβάνω πολλές φορές. Θεωρητικά όλοι μας είναι δυνατόν να έχουμε τη νόσο.
Δεν μας ενδιαφέρει τόσο το ότι έχουμε τη νόσο, γιατί έχουμε πει ότι οι περισσότεροι θα το περάσουν ελαφρά. Αλλά θα υπάρξουν και μερικοί νέοι που θα το περάσουν σοβαρά, δεν υπάρχει ανοσία. Αλλά μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο. Και μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο σε μικρό χρονικό διάστημα».
Τσιόδρας: «Φανταστείτε να ανακοινώναμε 150 θανάτους στην Ελλάδα»
Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την αγωνία του λέγοντας πως δεν πρέπει να γίνει «αυτό το peak, αυτή η έξαρση με τους 700 και 800 και 900 και τους 1000 θανάτους την ημέρα που βλέπουμε στην Ιταλία». Οπως είπε, στην πατρίδα μας θα ήταν 150 οι θάνατοι και όχι 6 ή 7 σήμερα. «49 είναι οι θάνατοι, αυτό είναι το νούμερο της ημέρας. Και είναι ιερό νούμερο και απαιτεί σεβασμό για αυτούς τους ανθρώπους που πέθαναν στη μάχη με τον ιό. Αλλά θέλω να πω εδώ, για φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα κατ’ αντιστοιχία τι θα ήταν αυτό.
Άρα αυτή τη στιγμή επιβάλλεται από όλους μας να σκεφτούμε ότι πιθανώς να τον έχω, να μην έχω συμπτώματα και να τον μεταδώσω στον διπλανό μου. Άρα πρέπει να τηρήσω τα μέτρα».
Τσιόδρας: «Να μην δούμε στην Ελλάδα τις εφιαλτικές εικόνες της Ιταλίας ή της Γουχάν»
«Είναι κρίσιμες αυτές οι εβδομάδες. Για να ζήσουμε ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να ανταποκριθεί και να μην βλέπουμε σκηνές τύπου Γουχάν, τύπου Ιταλίας, τύπου νοσοκομείων της Νέας Υόρκης που έχω εικόνες σαφείς από φίλους που μιλάω κάθε μέρα» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Για να προσθέσει: «Να καταλάβουμε ότι ακόμα και κάποιος ασυμπτωματικός ή με ελαφρά συμπτώματα μπορεί να μεταδίδει τη νόσο. Σε τι ποσοστό γίνεται αυτό; Μόνο εκτιμήσεις έχουμε, δεν το ξέρουμε με ακρίβεια. Και οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε λίγα δεδομένα.
Θα το δούμε στο μέλλον με μελέτες αντισωμάτων, όταν ο ιός θα έχει κάνει την πορεία του στις χώρες και θα ξέρουμε πόσοι ακριβώς έχουν περάσει τη νόσο και θα έχουμε ερωτηματολόγια στα οποία θα λέμε αν πέρασες ή είχες τότε συμπτώματα.
Αυτές οι μελέτες θα μας καθοδηγήσουν τότε, για το τι ακριβώς συνέβαινε με τους συμπτωματικούς και τους ασυμπτωματικούς».
Πηγή: iefimerida.gr