Στα 4.608 ευρώ το πλαφόν για τις “χρυσές” συντάξεις -Yπερψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια για άσυλο και Αυτοδιοίκηση
Στις 4.608 ευρώ, το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης καθορίζεται το ανώτατο όριο των επαναυπολογισμένων συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Με την τροπολογία που κατέθεσε την ύστατη ώρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η οποία προκάλεσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25, μπαίνει τέλος στις «φουσκωμένες» συντάξεις οι οποίες έφθαναν τις 10.000 ,15.000 ακόμα και 24.000 ευρώ.
Με την προτεινόμενη διάταξη θεσπίζεται πλαφόν στις κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και χηρείας το οποίο θα ισχύει και για τους διπλοσφαλισμένους που κατέβαλλαν διπλές εισφορές. Από το πλαφόν εξαιρούνται μόνο οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας.
Οι συντάξεις θα αποτελούνται πλέον από:
1. Την εθνική σύνταξη 345 έως 384 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
2. Την ανταποδοτική σύνταξη η οποία υπολογίζεται αφενός με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου και αφετέρου με τα ποσοστά αναπλήρωσης που ορίζει ο νόμος Κατρουγκαλου.
3. Ειδικότερα εισάγεται ως ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών το 12πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος νόμιμου κατώτατου μισθού, προσδιορίζοντας με αυτό τον τρόπο εμμέσως το ανώτατο όριο συντάξεων.
4. Το θεσπιζόμενο ανώτατο όριο σύνταξης είναι ενιαίο και ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 χρόνια ασφάλισης όπως αυτό ισχύει κάθε φορά, ήτοι σήμερα στο ποσό των 4.608 ευρώ και υπερβαίνει κατά πολύ τα προισχύοντα ανώτατα όρια συντάξεων των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πλαφόν για το πρώην ΙΚΑ ήταν 2.373.50 και για τα πρώην ειδικά ταμεία 2.773 ευρώ.
5. Το θεσπιζόμενο πλαφόν θα ισχύει για όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν από το Μάιο του 2016 αλλά και για τις παλιές που επανυπολογίστηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.
6. Το ανώτατο όριο αφορά και κάθε είδους προσαυξήσεις στη σύνταξη ή τις συντάξεις. Δηλαδή αφορά και τους διπλοασφαλισμένους σε δύο πρώην ταμεία που λαμβάνουν προσαύξηση στη σύνταξή τους και έχουν καταβάλλει διπλές εισφορές.
7. Ωστόσο από το πλαφόν εξαιρούνται οι δικαιούχοι επιδομάτων τετρα – παραπληγίας και απολύτου αναπηρίας ακόμα και αν λαμβάνουν υψηλές συντάξεις , λόγω των αυξημένων αναγκών αυτών των ατόμων.
Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση , ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης από το έτος 2002 έως το 2016 είχε ως αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις την απονομή συντάξεων που αλλοίωναν την αρχή της ανταποδοτικότητας και της δίκαιης αναδιανομής που θα πρέπει να διέπουν με όρους δικαιοσύνης το ασφαλιστικό σύστημα εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα αυτού και επάρκεια παροχών.
Yπερψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια για άσυλο και Αυτοδιοίκηση
Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα των δήμων και το ασυμβίβαστο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίστηκε το άρθρο 64 του διυπουργικού νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ που είχε – όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ – ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του επίμαχου άρθρου. Εκτός από το άρθρο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την κυβερνησιμότητα στους δήμους και το ασυμβίβαστο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ακολούθησε ψηφοφορία για σειρά άρθρων τα οποία έγιναν και αυτά δεκτά από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Ωστόσο, από την διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25 που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα και δεν επέστρεψαν διαμαρτυρόμενα για την κατάθεση δύο τροπολογιών, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκαν λίγο πριν από την προγραμματισμένη λήξη της συζήτησης του διϋπουργικού νομοσχεδίου προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρσή τους, καθώς όμως το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και η κυβέρνηση επέμεινε στη συζήτηση και την ψήφισή τους, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Ωστόσο, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση επέστρεψαν στην Ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.