Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, ως μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, συμμετέχει στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής στην Αθήνα.
Στην συνεδρίαση έγινε η παρουσίαση του προγράμματος καθώς και η ανακοίνωση για τις σχετικές προσκλήσεις.
Ο κ. Κουράκης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο νησί μας η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται σε τρεις μονάδες, της Ξυλοκαμάρας, των Λινοπεραμάτων και του Αθερινόλακκου. Οι δύο πρώτες είναι παλαιάς τεχνολογίας και εξαιρετικά ρυπογόνες. Τόνισε δε, ότι τα προβλήματα της Κρήτης είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.
ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
«Από τα 1,6 δις ευρώ του προγράμματος, μόνο το 13% θα διατεθεί για τη Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Οι πόροι αυτοί φυσικά είναι ελάχιστοι αλλά και με βάση τις ενεργειακές εξελίξεις θα πρέπει να αυξηθούν ή να συμπληρωθούν με πόρους από άλλα προγράμματα.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης είναι έτοιμη να συνδράμει στο πρόγραμμα της Δίκαιης Μετάβασης. Παράλληλα, πρέπει να προωθηθούν οι Ενεργειακές Κοινότητες στο νησί μας.
Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Κουράκης, ζητάμε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης αλλά και στην Μεγάλη Διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στο νησί και μάλιστα με την προώθηση εναλλακτικών πηγών και πράσινης ενέργειας.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Με τη Μεγάλη Διασύνδεση θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η λειτουργία των ρυπογόνων αυτών μονάδων και να αποκατασταθεί το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον στις περιοχές αυτές αλλά και στις όμορες. Και για ένα παραπάνω λόγο δε, καθώς η Κρήτη είναι και τουριστικός προορισμός με μεγάλη συμβολή στο Περιφερειακό και Εθνικό ΑΕΠ.
Οι υπηρεσίες των ΟΤΑ, τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, είναι υποστελεχωμένες και για να μπορέσουν να ανταποκριθούν χρειάζεται να ενισχυθούν ουσιαστικά από το μέτρο της Τεχνικής Βοήθειας του προγράμματος. Απαιτείται η στελέχωση τους ώστε να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση της Κρήτης να συμμετάσχει στις προσκλήσεις και να δούμε εμπράκτως αποτελέσματα επί του πεδίου.
Ο κ. Κουράκης κατέληξε τονίζοντας ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη ενός χωροταξικού για τις ΑΠΕ που θα τις οριοθετεί έπειτα από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και με τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.