Συνάντηση της ιστορίας με την τέχνη: 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία στην Μονή Πρέβελη
Την οργάνωσε ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνιων Αττικής “ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ”
Με όλες τις τιμές πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης , που διοργάνωσε ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνιων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» στην παλαίφατο Ιερά Πατριαρχική & Σταυροπηγιακή Μονή Πρέβελη,υπο τον τίτλο «στα άδυτα της αθάνατης ηρωίδας του 1821» την ημέρα της Υψώ-σεως του Τιμίου Σταυρού.
Μια μοναδική γιορτή όπου συνέπραξαν η ιστορία και η τέχνη ,χάρη στην εξαιρετική ιδέα του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» αποδίδοντας φόρο τιμής στην ηρωιδα γυναίκα του 1821, μέσα από την χαρακτική των εικόνων της Ελένης Τζιφακη -Μισιρλή, συμμετέχοντας ενεργά στις εθνικές εορτές για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία.
Μια ξεχωριστή εκδήλωση η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 , δηλαδή είχε ενταχθεί και αναγνωριστεί στο σύνολο των εθνικών εορτών για την επέτειο του 1821 , με διττή σημασία , αφενός λόγω της επετείου των 200 ετών από την Παλιγγενεσία και αφετέρου λόγω της εορτής του Τιμίου Σταυρού που φυλάσσεται στην Μονή και αποτελεί το καύχημα της περιοχής του Αγ. Βασιλείου αλλά και ολοκλήρου της Ορθοδοξίας
Η άνω εκδήλωση του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»,που πρώτη φορά πραγματοποιεί στην περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου , αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του, που έχουν λάβει τον γενικό τίτλο «Φλεγόμενες και μη Κατακαιόμενες» έχοντας ως επίκεντρο του τις τρεις ιστορικές Ι. Μονές ήτοι Αρκαδίου, Πρεβελη και Αγ. Πνεύματος Κισσού.
Η εκδήλωση του συλλόγου μας ξεκίνησε με την επιβλητική παρουσία τεσ-σάρων κοριτσιών του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου ,ενδεδυμένων με φορε-σιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως την Ήπειρο , την Θεσσαλία , την Μακεδονία και την Κρήτη ,ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου μας , συνο-δευόμενες από την πρόεδρο κα Φεφη Βαλαρή, και τα μέλη του ΔΣ την κα Ελ. Γαγάνη και την κα Μαριάννα Καλαιτζιδακη ,κρατώντας την ένδοξη Σημαία του Αρκαδίου , πιστό αντίγραφο εκ του πρωτοτύπου , που ύφαναν οι μοναχές της Ι. Μ.Αγ. Ειρήνης Ρεθύμνου στον αργαλειό και την οποία φυλάσσει ο σύλλογος μας ως κόρην οφθαλμού. Μέσα σε κλίμα φορτισμένο από συγκίνηση εισήλθ-αμε στο Καθολικό της Ι. Μονής Πρέβελη αποπνέοντας πατριωτισμό και υπερηφάνεια σε όλους τους παρευρισκόμενους. Τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας ακολουθούσαν με άρτους , νάμα και βασιλικά στα χέρια δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον Τίμιο Σταυρό και την Ιερά Μονή.
Μετα το πέρας της ΠολυΑρχιερατικής Θείας λειτουργίας ακολούθησε πανηγυρικός εορτασμός στον αύλειο χώρο της Μονής για την επέτειο του 1821. Η έναρξη των χαιρετισμών έγινε πρώτα από τον Σεβ. Μητρ. Λάμπης , Συβρίτου & Σφακίων κ. Ειρηναίο, τον Γιάννη Ταταρακη δημάρχο Αγ. Βασιλείου, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κο Σταύρο Αρναουτακη, την κα Αναστασία Τζιγκουνακη διευθύντρια της εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και του προέδρου του συλλόγου μας κου Γεωργίου Βλατακη, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Κωνς/νος Γιαπιτζόγλου αρχαιολόγος.
Τον εγκαινιασμό της έκθεσης χαρακτικών με τίτλο «στα άδυτα της αθάνατης ηρωιδας του 1821» πραγματοποίησε η κα Αναστασία Τζιγκουνακη.
Όσοι επισκέπτονται αυτήν την περίοδο την έκθεση της Ελένης Τζιφάκη , φεύγουν μαγεμένοι. Η μαγεία ως εγγενές στοιχείο της αισθητικής εμπειρίας φωτίζει τα πρόσωπά τους, επειδή τα ίδια τα έργα τέχνης εκπέμπουν ένα δημιουργικό φως.
Σε αυτό το πανόραμα αισθητικής μέθεξης μπορούμε να αφουγκρα-στούμε πίσω από κάθε εικαστικό έργο της κας Τζιφακη , τις μυστικές φωνές των μεγάλων γυναικείων ηρωικών μορφών όπως της Μαντως Μαυρογενους, της Δασκαλοχαρικλειας, της Μπουμπουλίνας , της οπλαρχηγού Αντωνούσας, της μητέρας των Υψηλαντηδων κά.
Μέσα σε μια φαντασμαγορία εικαστικής προσομοίωσης σε ελεύθερες εικόνες χαρακτικών , συντελείται εδώ, σ’ αυτήν την έκθεση, μια μοναδική εορτή της τέχνης και της ιστορίας , ένας μοναδικός φόρος τιμής στην ηρωιδα γυναίκα του 1821 .
Το πρώτιστο εικαστικό ενδιαφέρον της (Interesse της καλλιτέχνιδας) συνίσταται στη διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης δημιουργικό-τητας και δη της ηρωιδας γυναίκας του 1821, όταν η χαρακτική και η ιστορία συνδιαλέγονται ως μορφές έκφρασης.
Για δεύτερη φορά η κα Τζιφακη , ύστερα από την πρώτη εξύμνηση της επετείου των 150 ετών από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου , μέσα από ένα τόσο προσωπικό εικαστικό βλέμμα και με υψηλές αισθητικές προδιαγραφές, καταγράφεται εδώ ένας διάλογος, μια συνομιλία της τέχνης και της ιστορίας , σε μια καθολική σύνθεση, σε ένα ευρύτατο φάσμα αναφορών στην αθάνατη ηρωιδα του 1821 . Τούτο συντελέ-στηκε σε έναν ιδιαίτερο μουσειακό χώρο της Ι. Μονής επιβλητικό, μυσταγωγικό, που ενέπνεε στον επισκέπτη δέος .
Εν συνεχεία παρατέθηκε πλούσια τράπεζα εκ μέρους του Αγίου Καθηγουμένου , όπου ο πρόεδρος κος Γ. Βλατακης προσέφερε ένα πολύτιμο συμβολικό δώρο στον Ηγούμενο π. Ιάκωβο ,φιλοτεχνημένο από τη κα Τζιφακη καθώς το μετάλλιο του συλλόγου και ένα πιάτο με την Παναγία των Μυριοκεφαλων δορυφορούμενη από τους Αγ. Τέσσερις Μάρτυρες. Επίσης το ίδιο πιάτο προσφέρθηκε και στην διευθύντρια της εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κα Τζιγκουνακη σε ένδειξη σεβασμού για την αδιάλειπτη αγαστή συνεργασία .
Μεταξύ των παρευρισκόμενων διακρίναμε τον Σεβ. Μητρ. Λάμπης Συβρίτου &Σφακιων κ. Ειρηναίο, τον Σεβ. Μητρ. Κισάμου & Σελίνου κο Αμφιλόχιο, τον Σεβ. Μητρ. Πέτρας & Χερρονησου κ. Γεράσιμο, τον Θεοφ. Επίασκοπο Βαβυλωνος κ. Θεόδωρο (Πατρ/χειο Αλεξανδ-ρειας), τον θεοφ. Επίσκοπο Κνωσσού κ. Πρόδρομο Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Λάμπης π. Αθανάσιο, τον αιδες. πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Κοπανακη , τον αιδες. π. Χρήστο Πετρόπουλο από τον Ι. Ναό Εκατονταπυλιανης Πάρου , τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη , τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Νίκο Κακογιαννάκη, την αντιδήμαρχο του Δήμου Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας πολιτιστι-κών συλλόγων Αττικής της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου «Ο Πρέβελης» Εμμανουήλ Δριδάκη, τους Βασίλη Αποστολακη και Στέλιο Δαμβακερακη τ. αστυν. Διευθ. , την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνιδων κα Φεφη Βαλαρη μαζί με τα μέλη ΔΣ κα Ελ. Γαγανη & την καθηγ. Παν/μιου κα Μαριαννα Καλαιτζιδακη, την ερίτιμο Ευαγγελία Θεοδωρουλάκη,τον κ. Λευτέρη Δρανδακη ως εκπρόσωπο του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνων, τον ιατρό Μιχάλη Ζωγράφο , το κ. Νικόλαο Κανδυλακη κα
Ο πρόεδρος κος Γεώργιος Βλατάκης & Αρχων Νομοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση όπως η κα Ελένη Λιαναντωνακη, η κα Ελένη Τζιφακη, η κα Ελένη Σταμαθιουδακη , η κα Ολγα Κουμεντάκη ,ευχαριστούμε μυχιοκαρδίως τον Αγιο Καθηγούμενο π. Ιάκωβο για την αυθόρμητη και ζεστή αγκαλιά με την οποία μας περιέβαλε καθώς και για την αβραμιαία φιλοξενία του .
Επίσης θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευαρέσκεια μας προς την εφορεία αρχαιοτήτων Ρεθύμνου για την ακλόνητη εμπιστοσύνη που μας δείχνει αρκετά χρονιά τώρα και ιδίως την διευθύντρια κα Αναστασία Τζιγκου-νακη , την ευγενή συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθυμνου με τις όμορφες κοπελιές ενδεδυμένες με τις αυθεντικές φορεσιές περιοχών της Ελλαδας , τον Δρ Κώστα Χρηστίδη υπεύθυνο εκπαιδευτικού τομέα Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης για την ανιδιοτελή παραχώρηση των καβαλέτων, ως και τον κ. Αλέξη Τσέκα για την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης..
Επίσης αποτελεί υψίστη τιμή για τον ιστορικό σύλλογο των Ρεθυμνιων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» το γεγονός ότι η εκδήλωση μας τελεί υπο την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 ενώ όλες οι εκδηλώσεις μας έχουν εγκριθεί από την αντίστοιχη επιτροπή.
Ακόμα κι αν μας χωρίζει, σήμερα, τόσα χρόνια από την απελευθέρωση, το 1821, κανείς δεν λησμονεί και δεν εφησυχάζει, γι΄ αυτό η ανω εκδήλωση μας αποτελεί προτροπή προς όλους ώστε να αφουγκραζεστε τἡ φωνὴ τῶν ἡρώων μας και δη του 1821 που λειτουργεῖ ὡς ἐγερτήριον σάλπισμα, τὸ ὁποῖον ἀφυπνίζει τὰς συνειδήσεις καὶ καλεῖ εἰς περισυλλογήν, εἰς ἀποτίμησιν τῶν ἀγαθῶν τὰ ὁποῖα ἐχαρίσ-θησαν εἰς ἡμᾶς διὰ τῆς αὐτοθυσίας ἐκείνων, ἀλλὰ καὶ εἰς στοχασμὸν περὶ τῶν ἐξαιρετικῶν στοιχείων τῆς ταυτότητός των, τὰ ὁποῖα ὡδήγησαν αὐτοὺς εἰς τὰς γενναιόφρονας πράξεις τὰς ὁποίας θαυμάζομεν καὶ τιμῶμεν.
Ο ιστορικός (1930-2021) σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» , καθηκόντως και οφειλετικώς , αναλογιζόμενος τη μεγάλη ευθύνη και τον σκοπό του, όσον αφορά στη διάσωση και καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης και ανταποκρινόμενο στο εθνικό κάλεσμα, για μια ακόμη φορά χάραξε ανεξίτηλα στο βιβλίο της ιστορίας του ένα σημαντικό γεγονός ανασταίνοντας αυτό που γράφει ὁ Ἐλύτης: «Σ᾽ ὅλους τοὺς τόπους κι ἂν γυρνῶ/ μόνον ἐτοῦτον ἀγαπῶ» («Ὁ ἥλιος ὁ ἡλιάτορας»).