Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά με αεροσκάφη των Πολεμικών Αεροποριών τους η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την επανάσταση του 1821, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας.
Την παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας άνοιξε έφιππο τμήμα με τις παραδοσιακές φορεσιές διαφόρων ιστορικών περιόδων (Επανάστασης 1821, Βαλκανικών Πολέμων, Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Μικρασιατικής Εκστρατείας, Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) για να τιμήσει τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821.
Ακολούθησαν τα παιδιά -αγόρια και κορίτσια – με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την επικράτεια κρατώντας ελληνικές σημαίες, η διέλευση των οποίων απέσπασε τα χειροκροτήματα της πολιτειακής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και των ξένων υψηλών προσκεκλημένων. που παρακολούθησαν την παρέλαση.
Στη συνέχεια παρέλασαν για πρώτη φορά όλα τα λάβαρα και οι σημαίες της Επανάστασης. Όλες γράφουν Ελευθερία ή Θάνατος ενώ της Μάνης γράφει Νίκη ή Θάνατος οι οποίες από κειμήλια της ιστορίας μετατράπηκαν σε μέρος της ιστορίας όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε κατά την τηλεοπτική μετάδοση της παρέλασης, από την ΕΡΤ. Οι σημαίες της Αγίας Λαύρας, της Φιλικής Εταιρείας, του Ιερού Λόχου, των Ψαρών, της Ύδρας των Σπετσών, Στερεάς Ελλάδας, Κέρκυρας, Κρήτης. Μακεδονομάχων, Ηπείρου και των νήσων.
Τη σκυτάλη πήρε τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη.
Τη μηχανοκίνητη φάλαγγα άνοιξε τμήμα οχημάτων και μοτοσικλετών της των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακολούθησε το μηχανοκίνητο Πεζικό, ένας μηχανοκίνητος λόχος Υποστήριξης.
Επιβλητική ήταν μεταξύ άλλων η παρουσία των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ (Leo -2 HEL). Τα τεθωρακισμένα συμπληρώνουν φέτος 90 χρόνια παρουσίας στον ελληνικό Στρατό-αποτελώντας την εξέλιξη του ιππικού.
Παρήλασαν μεταξύ άλλων αντιαεροπορικά συστήματα ΒΕΛΟΣ Πάτριοτ, ΧΩΚ, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων MLRS, συστήματα Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων (SPERWER), μηχανοκίνητα τμήματα του Υγειονομικού και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Πάνω από το χώρο της παρελάσεως διήλθαν σε άψογους σχηματισμούς αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Σε τετράδες πέταξαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας F-16, M-2000/5 και F-4, μαζί με RAFALE της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και 2 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκάφη (VOYAGER της Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και KC-135 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ).
Πάνω από τον αττικό ουρανό πέταξαν επίσης ελικόπτερα:
-της Αεροπορίας Στρατού -4 AH-64A και 4 AH-64D (Apache), 4 CH-47D (chinook), 2 NH-90, 4 UH-1H (huey) και 4 OH-58 kiowa warrior(τα τελευταία έχουν συμμετάσχει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη το 2019 και πετούν για πρώτη φορά στον αττικό ουρανό),
– 2 ελικόπτερα SH-70 και 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3B του Πολεμικού Ναυτικού και τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας (1 EC-135, 1 BO-105), του Πυροσβεστικού Σώματος (2 AS-332 και BK-117) και του Λιμενικού Σώματος (1 DAUPHIN).
Των πεζοπόρων τμημάτων ηγήθηκε τμήμα της προεδρικής φρουράς , οι Εύζωνοι .Ακολούθησαν οι πολεμικές σημαίες του Πεζικού.
Τη σκυτάλη πήραν πεζοπόρα τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (σ.σ. η Σχολή Ικάρων συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια από την ίδρυση της) καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ιδιαίτερη εντύπωση όπως κάθε χρόνο προκάλεσε η διέλευση των τμημάτων των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων .
Μετά το τέλος της παρέλασης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνεχάρη τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα διοικητή της στρατιωτικής σχολής Ευελπιδων υποστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη για το άρτιο και άψογο της παρελάσεως.
Προηγουμένως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και οι υψηλοί προσκεκλημένοι που ήλθαν στη χώρα μας για την 200η επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, έγινε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος των Ευζώνων.
Για τους περισσότερους , η ανεκτίμητη στιγμή ήταν το μήνυμα μέσα από τον θάλαμο διακυβέρνησης ενός F-16 προς όλους τους Έλληνες, απανταχού της Γης.
«Οι πιλότοι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στέλνουμε μήνυμα περηφάνιας και σιγουριάς» είπε ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16 – γα να προσθέσει: «Από τα λευκά σύννεφα και πάνω από τις μπλε θάλασσες, υψώνουμε τη γαλανόλευκη. Την κάνουμε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας. Τιμούμε τα 200 χρόνια από το 1821. Αυτούς που ελευθέρωσαν την πατρίδα και τη μεγάλωσαν σε όλα, σε επικράτεια, δημοκρατία και ευημερία. Κρατάμε γερά τη σκυτάλη του Εθνικού Χρέους, φρουροί της Ανεξαρτησίας και της Ειρήνης. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές, εκεί όπου αγρυπνούν τα Ελληνικά Φτερά. Και μας ταξιδεύουν ενωμένους στον τρίτο αιώνα της ελεύθερης ζωής μας. Χρόνια Πολλά Πατρίδα. Χρόνια Πολλά Έλληνες, παντού στον κόσμο».
Σπουδαία στιγμή – ίσως η σπουδαιότερη – της παρέλασης ήταν,η εμφάνιση των ιστορικών λαβάρων και των σημαιών της Επανάστασης. Τα περισσότερα από αυτά τα κειμήλια βγήκαν για πρώτη φορά από τις προθήκες τους. Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» είναι κοινό σχεδόν σε όλα τα λάβαρα και τις σημαίες, πλαισιωμένο από τα σύμβολα του σταυρού ή του φοίνικα. Επικεφαλής και σε περίοπτη θέση ήταν η σημαία της αδούλωτης Μάνης, σε μια παραλλαγή του ίδιου συνθήματος, ως «Νίκη ή Θάνατος». Δίπλα της η σημαία του Ιερού Λόχου, της Φιλικής Εταιρείας και της Αγίας Λαύρας.