Τι λένε οι ειδικοί για τον πρώτο θάνατο εμβολιασμένου: Αποτελεί το 0,007% -Γεμίζουν με ανεμβολίαστους οι ΜΕΘ
Η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε μια νέα φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη μετάλλαξη Δέλτα και τη χαλάρωση του καλοκαιριού να «εκτινάσσουν» τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία σε ανησυχητικά επίπεδα.
Ο ΕΟΔΥ χθες Κυριακή ανακοίνωσε 1.888 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 17 νέους θανάτους, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται σε 241. Την ίδια στιγμή, τα νέα στοιχεία για τους ασθενείς στα νοσοκομεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Ηρακλείου , όπου όλοι οι ασθενείς στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ είναι ανεμβολίαστοι. Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, έστειλε το δικό του μήνυμα, με ανάρτησή του στο Facebook. Στην ανάρτησή του αναφέρει:
«Προς ανεμβολίαστους. Είναι θέμα χρόνου η Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, που ας σημειωθεί είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας (27 κλίνες), να μην έχει τη δυνατότητα να δεχθεί ασθενείς με COVID-19. Η κοινή φράση “γιατρέ κάντε ότι μπορείτε για τον πατέρα μου ή τη μητέρα μου” (όταν ο πατέρας ή η μητέρα θα μπορούσαν εδώ και πολύ καιρό να είναι πλήρως εμβολιασμένοι) φαντάζει παράταιρη. Ιδιαίτερα εάν γνωρίζουμε ότι η Μ.Ε.Θ. ελάχιστα (ή και τίποτε) μπορεί να προσφέρει σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ασθενείς με σημαντικά χρόνια προβλήματα υγείας. Κάνω έκκληση τώρα που τελειώνουν οι διακοπές να εμβολιαστείτε με τα ασφαλή εμβόλια που υπάρχουν. Αλλιώς οι υπηρεσίες υγείας (προς ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους) θα είναι προβληματικές. Και αυτό θα συμβεί με ευθύνη των ανεμβολίαστων και όχι του κράτους»
Ο πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, καταγράφηκε στην Ελλάδα και ο πρώτος θάνατος ανθρώπου που ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Πρόκειται για έναν 71χρονο οδοντίατρο, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και έδωσε μάχη επί δυο εβδομάδες. Οπως εξήγησε στο MEGA, ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ο εν λόγω άνδρας δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, κάτι που δείχνει την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα.
«Δυστυχώς χάσαμε έναν άνθρωπο πλήρως εμβολιασμένο, ο οποίος είχε ακολουθήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο ίδιος και η οικογένειά του. Δυστυχώς όμως, ο ιός, και μάλιστα αυτή η μετάλλαξη η φοβερή, παρέκαμψε το ανοσοποιητικό του σύστημα και το προκάλεσε αυτή τη θανατηφόρα επιπλοκή» τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Ο αριθμός που τα λέει όλα για τα εμβόλια: Αποτελεί το 0,007%
Ο 71χρονος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, μπήκε στο νοσοκομείο με βαριά πνευμονία, όμως η πορεία του ιού ήταν μη αναστρέψιμη.
«Είναι το 0,007% (σ.σ. 1 στους 13.223). Στη χώρα μου, να σας δώσω να καταλάβετε με δύο λόγια, έχουμε 13.000 άοπλους θανάτους και έναν οπλισμένο θάνατο, με πλήρη εμβολιασμό. Είναι αδιανόητο, ούτε σαν ανέκδοτο μπορώ να το δεχτώ ότι αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί να θεωρεί ως επιχείρημα το “μα αφού κι ο εμβολιασμένος, δηλαδή ο οπλισμένος, μπορεί να πάθει ζημιά εγώ δεν κάνω το εμβόλιο”. Ίσα ίσα που αυτό το γεγονός που αποτελεί εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα μας κάνει να πιστεύουμε ακόμα περισσότερο και να λέμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, διότι με τη μετάλλαξη Δέλτα, το φθινόπωρο θα τα βρούμε πολύ σκούρα» πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος.
Τα ιδιαίτερα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΚΠΑ, η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει να επηρεάζει συχνότερα τους νέους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μελέτες έδειξαν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από το στέλεχος δέλτα του SARS-CoV-2.
Τα συμπτώματα φαίνεται να είναι πιο έντονα και να εμφανίζονται γρηγορότερα απ’ ό,τι με το αρχικό στέλεχος. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο εάν έχουν την παραλλαγή δέλτα. Επιπλέον, μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από την παραλλαγή άλφα.
Τα κυριότερα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού είναι τα εξής:
Πονοκέφαλος
Πονόλαιμος
Ρινική καταρροή
Πυρετός
Ο βήχας αναφέρεται λιγότερο συχνά και η απώλεια της όσφρησης δεν περιλαμβάνεται πλέον στα κορυφαία 10 συχνότερα συμπτώματα. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι τα άτομα μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα με ένα κοινό κρυολόγημα και να αποφύγουν την καραντίνα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την εξάπλωση του στελέχους δέλτα.
Πώς να προστατευτούμε
Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech παρέχουν προστασία κατά 79% έναντι της μόλυνσης με την παραλλαγή δέλτα του SARS-CoV-2. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι παρέχει προστασία κατά 96% από την ανάγκη νοσηλείας εάν ένα εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί από το νέο στέλεχος. Δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι κατά 92% αποτελεσματικό ως προς την αποφυγή της νοσηλείας λόγω μόλυνσης από το στέλεχος Δέλτα.
iefimerida.gr