Το όνομα «Παύλος Μπακογιάννης» δόθηκε στην αίθουσα 168 της Βουλής

Το όνομα «Παύλος Μπακογιάννης» έλαβε η αίθουσα «168» της Βουλής, ενώ διακομματική ήταν η εκπροσώπηση στην εκδήλωση της Βουλής προς τιμήν του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση και θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη, η Βουλή έδωσε το όνομά του στην αίθουσα 168 του ελληνικού κοινοβουλίου.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Κώστας Μπακογιάννης. Παραβρέθηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη και η Αλεξία Μπακογιάννη, τα αδέλφια του Παύλου Μπακογιάννη, Αναστασία Κασβίκη και Νίκος Μπακογιάννης, στενοί φίλοι του αγωνιστή της δημοκρατίας, υπουργοί της κυβέρνησης και πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Έξω από την αίθουσα τοποθετήθηκε πλακέτα με την επιγραφή αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ», τα αποκαλυπτήρια της οποίας έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, μαζί με τη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη και τα εγγόνια τους. Μέσα στην αίθουσα αναρτήθηκε πίνακας με την προσωπογραφία του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη, έργο του αλεξανδρινού διακεκριμένου εικαστικού καλλιτέχνη Κώστα-Ηρακλή Γεωργίου, γνωστού με το ψευδώνυμο Kostas. Την προσωπογραφία παραχώρησε στη Βουλή η οικογένειά του.


«Ο Μπακογιάννης εξελέγη βουλευτής της Ευρυτανίας με την ψήφο του ευρυτανικού λαού τον Ιούνιο του 1989. Η άνανδρη τρομοκρατία διέκοψε την κοινοβουλευτική του θητεία, στέρησε τη Βουλή από έναν τέτοιον κοινοβουλευτικό άνδρα και τη χώρα από έναν ώριμο πολιτικό, ο οποίος καλλιεργούσε, επαναλαμβάνω, την προσέγγιση των πολιτικών δυνάμεων, όχι την ισοπέδωση όχι την αμαλγαμοποίηση, αλλά τη συνεννόηση. Γιατί μπορούμε και να συνεννοούμεθα και να διαφοροποιούμεθα. Στέρησε λοιπόν το χέρι της τρομοκρατίας τη Βουλή από έναν τέτοιο πολιτικό, διακόπτοντας τη θητεία του» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Σήμερα, με τα αποκαλυπτήρια που κάνουμε και την απόφασή μας, τη γενική απόφασή μας να του αφιερώσουμε μία αίθουσα εδώ, η θητεία του αποδεικνύεται ότι η Βουλή των Ελλήνων δεν θέλει να διακοπεί. Η Βουλή των Ελλήνων σήμερα με την απόφασή της συνεχίζει τη θητεία του Παύλου Μπακογιάννη στο εθνικό Κοινοβούλιο. Τη συνεχίζει σε πείσμα της τρομοκρατίας, σε πείσμα της δολοφονίας, σε πείσμα της λησμονιάς. Από σήμερα και μετά η αίθουσα 168 του πρώτου ορόφου, κυρίες και κύριοι, θα λέγεται με κοινή απόφαση της Βουλής ”αίθουσα Παύλου Μπακογιάννη”» πρόσθεσε.

«Οι ιδέες του Παύλου Μπακογιάννη, ακόμα και αν κάποιοι προσπάθησαν να τις θάψουν, ήταν σπόρος. Σπόρος που βλάστησε, σπόρος που έγινε δέντρο. Δέντρο που σήμερα παράγει καρπούς για την Ελλάδα, για τον τόπο του την Ευρυτανία, για το κόμμα του τη Νέα Δημοκρατία, για τις νέες γενιές, για την ίδια τη Δημοκρατία» τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, Θανάσης Μπούρας, Όλγα Γεροβασίλη και Γιώργος Λαμπρούλης. Επίσης, οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης, Νίκη Κεραμέως, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Χρήστος Στυλιανίδης, Βασίλης Σπανάκης, Νίκος Ταγαράς, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και μεταξύ άλλων οι βουλευτές Τάσος Χατζηβασιλείου, Γιάννης Οικονόμου, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Μακάριος Λαζαρίδης, Σπύρος Κυριάκης, Γιάννης Ανδριανός, Αγγελος Συρίγος, Μιχάλης Κατρίνης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης, Γιάννης Λοβέρδος, Διονύσης Χατζηδάκης, Θανάσης Παπαθανάσης, Ασημίνα Σκόνδρα, Γιάννης Παππάς, Βασίλης Υψηλάντης, Νικήτας Κακλαμάνης, Θάνος Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος, Μιχάλης Κατρίνης, Πάρης Κουκουλόπουλους, Παύλος Χρηστίδης, Θανάσης Δαβάκης, Πέτη Πέρκα και Ευάγγελος Αποστολάκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από τη στυγερή και αποτρόπαιη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη και τιμώντας τα 50 έτη Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας από τη Μεταπολίτευση (1974 – 2024), η Βουλή των Ελλήνων έδωσε στην αίθουσα 168 του Κοινοβουλίου το όνομα «ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ».

Έξω από την αίθουσα τοποθετήθηκε πλακέτα με την επιγραφή αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ», τα αποκαλυπτήρια της οποίας έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, μαζί με τη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη και τα εγγόνια τους. Εντός της αίθουσας αναρτήθηκε πίνακας με την προσωπογραφία του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη, έργο του αλεξανδρινού διακεκριμένου εικαστικού καλλιτέχνη Κώστα-Ηρακλή Γεωργίου, γνωστού με το ψευδώνυμο Kostas. Την προσωπογραφία παραχώρησε στη Βουλή η οικογένειά του.

Μιλώντας στην τελετή ονοματοδοσίας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τόνισε πως «σήμερα, με τα αποκαλυπτήρια που κάνουμε και τη γενική απόφαση του Κοινοβουλίου να του αφιερώσουμε μία αίθουσα, αποδεικνύουμε ότι η θητεία του Παύλου Μπακογιάννη, που στέρησε το χέρι της τρομοκρατίας, δεν θέλουμε να διακοπεί». Πρόσθεσε ότι «η Βουλή των Ελλήνων σήμερα, με την απόφασή της, συνεχίζει τη θητεία του Παύλου Μπακογιάννη στο εθνικό Κοινοβούλιο, σε πείσμα της τρομοκρατίας, σε πείσμα της δολοφονίας, σε πείσμα της λησμονιάς».

Ο κ. Τασούλας θύμισε απόσπασμα της ιστορικής ομιλίας του Παύλου Μπακογιάννη στις 30 Αυγούστου 1989, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου.

Όπως έγραφε σε εκείνη την ομιλία του, «είναι η Ελλάδα αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε, είναι ο λαός μας, είναι η Δημοκρατία και μετά έρχονται οι ιδεολογίες και τα προγράμματα. Με άλλα λόγια μπορούμε και διαφωνούμε, γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε».

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, «αυτόν τον άνθρωπο, αυτόν τον εμπνευστή και δημιουργό της συμφιλίωσης δολοφόνησε άνανδρα η εγχώρια, αποτρόπαιη τρομοκρατία της 17 Νοέμβρη».

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ο Παύλος Μπακογιάννης «δεν είχε ψευδαίσθηση ότι πρέπει να αγνοήσουμε ή να διαγράψουμε την Ιστορία. Ήθελε απλώς, ξέροντας την Ιστορία, να μην τη μετατρέψουμε σε βασανιστήριο για την εποχή μας. Η Ιστορία είναι γνώση και δίδαγμα. Δεν είναι τιμωρία για την εποχή που ζούμε, ώστε να τη διαιωνίζουμε. Και μπορούμε και να την ξέρουμε και να τη διδασκόμαστε αλλά και να τη συμβαδίζουμε με την εποχή μας. Και η εποχή μας, έκρινε ο Μπακογιάννης, επιτάσσει τη συμφιλίωση».

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content