Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μπαίνει στην περίοδο της ωριμότητας

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στα 43 του χρόνια, μπαίνει πλέον στην ωριμότητα. Στην κατάταξη του Times Higher Education το ΠΚ βρίσκεται στην θέση 109 παγκόσμια ως προς το ερευνητικό του αποτύπωμα, όπως αυτό μετριέται από τις διεθνείς αναφορές στις δημοσιεύσεις των μελών του. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η έρευνα των ανθρώπων μας αναγνωρίζεται διεθνώς. Υπερηφανευόμαστε για την υψηλότερη συγκέντρωση επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) στην Ελλάδα» λέει στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών. Ο ίδιος θέτει εκ νέου υποψηφιότητα για το πρυτανικό αξίωμα στις εκλογές που θα γίνουν ηλεκτρονικά την Δευτέρα 21 Ιουλίου. «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν και είναι εξωστρεφές. Πάντα προσέλκυε νέους ανθρώπους, συνδύαζε το νέο με το παλιό, είχε τη δυνατότητα να  ανανεώνεται και επανακαθορίζεται. Αυτή η συνεχής προσπάθεια έχει τοποθετήσει την Κρήτη στον διεθνή επιστημονικό και τεχνολογικό χάρτη. Στα χνάρια των ιδρυτών, συνεχίζουμε να βαδίζουμε επιμένοντας σε στόχους ακαδημαϊκής αριστείας, μένοντας μακριά από πολιτικές επιρροές» αναφέρει, ο κ. Τσακαλίδης μιλώντας για την

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στα 43 του χρόνια, μπαίνει πλέον στην ωριμότητα. Στην κατάταξη του Times Higher Education το ΠΚ βρίσκεται στην θέση 109 παγκόσμια ως προς το ερευνητικό του αποτύπωμα, όπως αυτό μετριέται από τις διεθνείς αναφορές στις δημοσιεύσεις των μελών του. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η έρευνα των ανθρώπων μας αναγνωρίζεται διεθνώς. Υπερηφανευόμαστε για την υψηλότερη συγκέντρωση επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) στην Ελλάδα» λέει στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών. Ο ίδιος θέτει εκ νέου υποψηφιότητα για το πρυτανικό αξίωμα στις εκλογές που θα γίνουν ηλεκτρονικά την Δευτέρα 21 Ιουλίου. «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν και είναι εξωστρεφές. Πάντα προσέλκυε νέους ανθρώπους, συνδύαζε το νέο με το παλιό, είχε τη δυνατότητα να  ανανεώνεται και επανακαθορίζεται. Αυτή η συνεχής προσπάθεια έχει τοποθετήσει την Κρήτη στον διεθνή επιστημονικό και τεχνολογικό χάρτη. Στα χνάρια των ιδρυτών, συνεχίζουμε να βαδίζουμε επιμένοντας σε στόχους ακαδημαϊκής αριστείας, μένοντας μακριά από πολιτικές επιρροές» αναφέρει, ο κ. Τσακαλίδης μιλώντας για την επιτυχία του Παν. Κρήτης, παρά τα προβλήματα. «Το Ίδρυμα έχασε σχεδόν τη μισή ετήσια χρηματοδότησή του από το κεντρικό κράτος και απώλεσε το 20% των καθηγητών και του λοιπού προσωπικού του από το 2010. Θεωρούμε ότι πολύ μεγαλύτερη απειλή από την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης αποτελεί η αδυναμία μας, λόγω έλλειψης θέσεων, να ανανεώσουμε με το ρυθμό που απαιτείται το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό φέρνοντας δίπλα μας συναδέλφους με νέες ιδέες, καλύτερους από εμάς τους παλιούς. δηλώνει.


Ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης.

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Πανεπιστημίου Κρήτης σε σχέση με άλλα μεγαλύτερα πανεπιστήμια είναι η θέση του στο ευρύτερο ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα του νησιού. Η αλληλένδετη πορεία του με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), οι συνέργειες με ιδρύματα του εξωτερικού, η υψηλή ποιότητα του ερευνητικού και του ακαδημαϊκού προσωπικού του, είναι παράμετροι που συνέβαλαν στη φήμη του. Το ΠΚ επενδύει στην ποιότητα και οφείλει να ανταποκρίνεται στην κοινωνική του αποστολή» λέει από την πλευρά του στην «Κ» ο έτερος υποψήφιος για τον πρυτανικό θώκο, κ. Γιώργος Κοντάκης, καθηγητής και κοσμήτορας της ιατρικής σχολής. «Εκτός από τη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση της έρευνας το ΠΚ αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Καινοτομία παντού. Η χώρα μετά από δεκαετή κρίση μπαίνει σε μια νέα παγκόσμια κρίση. Οι συνέπειες της πανδημίας ακόμη δεν έχουν γίνει εμφανείς σε μεγάλο βαθμό. Η υποστελέχωση σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την επόμενη μέρα τόσο του ΠΚ όσο και των άλλων πανεπιστημίων.  Ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στις σύγχρονες εξελίξεις. Οι λειτουργίες του μπορούν να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες, όμως ο δημόσιος χαρακτήρας του και ο κοινωνικός του ρόλος δεν πρέπει να μεταλλαχθεί» προσθέτει.


Ο καθηγητής και κοσμήτορας της ιατρικής σχολής κ. Γιώργος Κοντάκης.

Στο πρυτανικό σχήμα του κ. Τσακαλίδη, μετέχουν για τις θέσεις των αντιπρυτάνεων η Αγγέλα Καστρινάκη (Τμήμα φιλολογίας), ο Δημήτρης Παπάζογλου (Επιστήμης και Τεχνολογίας υλικών), ο Γιάννης Ρωμανός (Ιατρική Σχολή) και ο Ανδρέας Φουντουλάκης (Παιδαγωγικό). Στο πρυτανικό σχήμα του κ. Κοντάκη μετέχουν για τις θέσεις των αντιπρυτάνεων ο Γιώργος Κοσιώρης (Μαθηματικό), ο Δημήτρης Μυλωνάκης (Οικονομικών Επιστημών), ο Μιχάλης Παυλίδης (Βιολογίας) και ο Κώστας Σπανουδάκης (Φιλολογίας).

 

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content