Υποδοχή Αντιπροέδρου της Βραζιλίας Χάμιλτον Μουράο από τον Μάξιμο Σενετάκη

Οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, αλλά και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας, κ. Μάξιμου Σενετάκη, με τον Αντιπρόεδρο της Βραζιλίας, κ. Hamilton Martins Mourão, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βουλή των Ελλήνων.

Στη συνάντηση παρέστη επίσης ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας, κ. Γιάννης Μουζάλας, ενώ τον Αντιπρόεδρο της Βραζιλίας συνόδευε ο Πρέσβης της Βραζιλίας στη χώρα μας, κ. Roberto Abdalla.

Ο κ. Σενετάκης καλωσόρισε τον κ. Mourão στη Βουλή των Ελλήνων υπογραμμίζοντας την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο χωρών και το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων που διαμορφώνεται από τη στήριξη της Βραζιλίας στην επίλυση του Κυπριακού με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση, οι δύο λαοί γειτνιάζουν χάρη στις ιδέες, την ιδιοσυγκρασία και την αλληλοϋποστήριξή τους.

Ο Αντιπρόεδρος της Βραζιλίας ενημέρωσε τους Έλληνες βουλευτές για τις δράσεις της χώρας του στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σημειώνοντας ότι «η Βραζιλία είναι υπεύθυνη για το 13% της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων οφείλεται στην παράνομη αποψίλωση και υλοτόμηση του δάσους του Αμαζονίου», ενώ υπογράμμισε τη δέσμευση της βραζιλιανής κυβέρνησης για εξάλειψη του προβλήματος αυτού μέχρι το 2030.

«Είναι ένα πεδίο που μας απασχολεί όλους» τόνισε ο κ. Σενετάκης, αναφερόμενος τόσο στην αποψίλωση του πνεύμονα του Αμαζονίου όσο και στο παγκόσμιο πρόβλημα των πυρκαγιών, και επισήμανε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τους στόχους αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, όπως η ανάσχεση της αποψίλωσης των δασών μέχρι το 2030 και η κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, που έχουν τεθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τη Βραζιλία.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως η βιομηχανία, η γεωργία, η ναυτιλία, ο τουρισμός, ενώ υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της ελληνικής ομογένειας που ζει και δραστηριοποιείται στη Βραζιλία, καθώς και της ευάριθμης κοινότητας των Βραζιλιάνων πολιτών που διαβιούν στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content