Η σύγχρονη «Φωλιά του Κούκου»

Γράφει ο Χάρης Λυδάκης (*)

Ο Τομέας Υγείας ΝΟΔΕ Ηρακλείου αναφέρεται στο θέμα που έχει προκύψει με την Ψυχική Υγεία στο ΠΑΓΝΗ και σε ανακοίνωσή της  τονίζει:

Με ανακοίνωση τής 12/12/18 το σύνολο του ιατρικού-νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής κλινικής του Ηρακλείου διαμαρτύρεται για την ελλιπή υποστήριξη και διαχείριση ενός τόσο ευαίσθητου χώρου, όπως η περίθαλψη των ψυχικά ασθενών εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από τις Διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας .
Για όσους γνωρίζουν τα προβλήματα, οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών αυτών συχνά καταλήγουν να είναι τριτοκοσμικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποφράδα ημέρα της 16/5/18, όταν επί συνολικού αριθμού 47 νοσηλευομένων ασθενών υπήρχαν 13 σε ψυχιατρικά «ράντζα», ακόμα και μέσα στο Τμήμα Οξέων Περιστατικών. Παρόμοια φαινόμενα επαναλαμβάνονται συχνά, και παραπέμπουν σε άλλες εποχές της ταινίας «Η φωλιά του Κούκου» (1975).
Η αποτυχία στην ψυχική υγεία, μετά από την τετραετή θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκφράζεται τόσο σε δευτεροβάθμιο επίπεδο (νοσοκομειακή περίθαλψη) όσο και πρωτοβάθμιο επίπεδο (πρόληψη – κοινοτική ψυχιατρική).
Οι ευθύνες για την απογοητευτική αυτή εικόνα εστιάζονται τόσο σε επίπεδο κεντρικής (Υπουργείο Υγείας) όσο και σε τοπικής (Διοίκηση 7ης Υ.Π.Ε. και Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ) .
Σε επίπεδο κεντρικής ηγεσίας (κων Ξανθού – Πολάκη) υπήρξε αθέτηση και αποτυχία εφαρμογής του υπογραφέντος Συμφώνου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Laslo Andor, που έληξε στις 31-12-2015. Αντ΄ αυτού, οι κοι Ξανθός – Πολάκης) διπλασίασαν στον προϋπολογισμό την κρατική χρηματοδότηση των επιλεγομένων συνεργαζόμενων ΜΚΟ. Το αποτέλεσμα ήταν τρία χρόνια μετά, η εφαρμογή της προγράμματος «Ψυχαργώ» και η δημιουργία νέων δομών να παραμένουν καθηλωμένες εκεί που τους παρεδόθησαν τον Ιανουάριο του 2015. Σαν φυσική συνέπεια ήταν η πρωτοφανής συμφόρηση των νοσοκομειακών ψυχιατρικών κλινικών – στην Αθήνα, όπου αναφέρεται πληρότητα μέχρι και 140%, ενώ το ποσοστό των εισαγωγές στα τμήματα οξέων περιστατικών με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό ανέρχεται μέχρι και 50%.
Σε τοπικο επίπεδο (Κρήτη), οι Διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ και της 7ης Υ.Π.Ε., αντί να επιζητούν την τεχνική συμβουλή των καθ ύλην αρμοδίων εξειδικευμένων Πανεπιστημιακών Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για την οργάνωση και διαχείριση της Ψυχικής Υγείας του νησιού, στην πράξη αμφισβητούν το θεσμικό ρόλο που ex officio οφείλουν να κατέχουν οι ιατροί αυτοί ως σύμβουλοι των κυβερνητικών επιλογών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ έχει ζητηθεί επανειλημμένως χρηματοδότηση για βελτίωση του χώρου των Οξέων Περιστατικών και ανάπτυξη της υπάρχουσας Κινητής Μονάδας της Πανεπιστημιακής κλινικής (η οποία έχει κάνει 10.000 επισκέψεις στην κοινότητα στο νομό Ηρακλείου), η 7η Υ.Π.Ε. προτάσσει την χρηματοδότηση δραστηριοτήτων σε άλλα νοσοκομεία με κριτήρια ανορθολογικά και πελατειακά. Επιπρόσθετα, οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων αντιμετωπίζονται από τη Διοίκηση με λεκτικές επιθέσεις και προσπάθειες εκφοβισμού, δηλαδή με μεθόδους καταδικαστέες και επικοινωνιακά απαράδεκτες.
Σαν συμπέρασμα, η ψυχική υγεία φαίνεται να έχει τεθεί στον αυτόματο πιλότο.
Μία καινοτόμα φιλελεύθερη ηγεσία που θα βάζει σε προτεραιότητα τα δικαιώματα του ψυχικά ασθενούς – και όχι το ευνοιοκρατικό συμφέρον που αναπαράγει η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβέρνηση – αποτελεί την μοναδική εγγύηση αναδιάταξης του ευαίσθητου χώρου της Ψυχικής Υγείας της πατρίδας μας.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content