grylos-aggouridakis

Αποτυχημένες απόπειρες κατά του Χίτλερ

Πάνω από 30 -κατά πολλούς έως και 50- απόπειρες δολοφονίες κατά του Αδόλφου Χίτλερ έχουν καταγραφεί, με τον παρανοϊκό δικτάτορα να σώζεται την τελευταία στιγμή από τύχη ή από συμπτώσεις, μέχρι που έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του.

Γιόχαν Γκέοργκ Έλζερ

Ο Γιόχαν Γκέοργκ Έλζερ (Φωτογραφία: WikimediaCommms) Ο Γιόχαν Γκέοργκ Έλζερ (Φωτογραφία: WikimediaCommms)

Ξυλουργός στο επάγγελμα ο Γιόχαν Γκέοργκ Έλζερ ήταν εξοργισμένος με την επιθετική πολιτική του Χίτλερ κατά των συνδικάτων, ενώ ήταν πεπεισμένος ότι ο Φύρερ θα οδηγούσε τη Γερμανία στον πόλεμο. Έτσι αποφάσισε να απαλλάξει την πατρίδα του από τον παράφρονα ηγέτη των Ναζί καταστρώνοντας ένα σχέδιο που έμοιαζε τέλειο.

Ο Έλζερ γνώριζε ότι ο Χίτλερ επρόκειτο να εκφωνήσει στις 8 Νοεμβρίου του 1939 μια ετήσια προγραμματισμένη ομιλία στη μπυραρία Buergerbraeukeller του Μονάχου. Επισκέφθηκε, λοιπόν, εκ των προτέρων και μελέτησε το χώρο, όπου εντόπισε μια χοντρή κολώνα υποστήριξης. Καλυμμένος από το σκοτάδι κατάφερνε επί 35 ολόκληρες νύχτες να τρυπώνει εκεί και να ανοίξει μέσα στο στύλο μια τρύπα, όπου έκρυψε μια ωρολογιακή βόμβα με το όνομα του Χίτλερ γραμμένο πάνω της.

Σαν έφθασε η μέρα εκείνη, ωστόσο, ο Χίτλερ ολοκλήρωσε την ομιλία του πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα και η βόμβα εξερράγη 13 λεπτά αφού είχε φύγει και ήταν καθ’ οδόν για το Βερολίνο. Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν από την έκρηξη στη μπυραρία, δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν σοβαρά. Την ίδια μέρα ο Έλζερ συνελήφθη στα γερμανο-ελβετικά σύνορα με σκίτσα του πυροκροτητή στις τσέπες του και άφησε έξι χρόνια αργότερα την τελευταία του πνοή σε φυλακή των Ναζί.

Χάινριχ Γκρούνοφ

Στρατιώτης των SS αλλά και μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης Μαύρο Μέτωπο ο Χάινριχ Γκρούνοφ γνώριζε από τις διασυνδέσεις του αρκετά για τις μετακινήσεις του Χίτλερ. Οπλισμένος μ’ ένα τουφέκι έστησε, λοιπόν, καρτέρι σ’ ένα σημείο κοντά στο Μπέρχτεσγκάντεν, την «αετοφωλιά» του Χίτλερ στις Βαυαρικές Άλπεις, απ’ όπου θα περνούσε το αυτοκίνητό του και αναγκαστικά θα έκοβε ταχύτητα. Πυροβόλησε αρκετές φορές προς την πλευρά του συνοδηγού προτού αυτοκτονήσει, χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι ο δικτάτορας οδηγούσε ο ίδιος εκείνη την ημέρα και δεν τον πέτυχε ούτε μία σφαίρα.

Μωρίς Μπαβώ

O Μωρίς Μπαβώ (Φωτογραφία: Wikimedia Commons) O Μωρίς Μπαβώ (Φωτογραφία: Wikimedia Commons)
Μεταμφιεσμένος ως αλλοδαπός δημοσιογράφος ο Ελβετός φοιτητής Θεολογίας Μωρίς Μπαβώ έφθασε το 1938 στο Μόναχο έχοντας κατά νου να σκοτώσει τον Χίτλερ στη διάρκεια μιας ετήσιας παρέλασης. Ο 25χρονος έπιασε θέση σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά όταν έφθασε η κατάλληλη στιγμή, κάποια άτομα απ’ το πλήθος μπήκαν άθελά τους μπροστά του κόβοντάς του τη θέα με αποτέλεσμα να μην πατήσει τη σκανδάλη. Ο Μπαβώ συνελήφθη αργότερα και εκτελέστηκε.

Χέλμουτ Χιρς

Ελάχιστα αυτοχαρακτηριζόμενα μέλη των Ναζί αμφισβήτησαν τις βουλές του Χϊτλερ όσο ο Όττο Στράσερ, ο οποίος είχε εξοριστεί για τις απόψεις του από τη Γερμανία το 1930. Έξι χρόνια αργότερα κι ενώ διέμενε τότε στην Πράγα, παρέδωσε μια βόμβα στον Χέλμουτ Χιρς. Αν είχαν εξελιχθεί όλα βάσει του σχεδία, ένας συνωμότης θα συναντούσε κρυφά τον νεαρό Εβραίο στη Στουτγάρδη για να παραλάβει την εκρηκτική συσκευή και να τη βάλει στο αρχηγείο των Ναζί στη Νυρεμβέργη. Δυστυχώς, όμως, οι γερμανικές Αρχές μυρίστηκαν τις προθέσεις του Χιρς και τον εκτέλεσαν.

Γιόζεφ Τόμας
Ελάχιστα είναι γνωστά για τον Γιόζεφ Τόμας, μολονότι αναφέρεται ότι έπασχε από διανοητικές διαταραχές. Όταν τον συνέλαβε η Γκεστάπο στις 26 Νοεμβρίου του 1937 ομολόγησε ότι είχε ταξιδέψει από το Έλμπερφελντ του Βούπερταλ μέχρι το Βερολίνο με στόχο να πυροβολήσει και να σκοτώσει τον Χίτλερ και τον Χέρμαν Γκέρινγκ, επικεφαλής της Λουφτβάφε και δεύτερο σημαντικό πολιτικό του Τρίτου Ράιχ, μετά τον Φύρερ. Δεν είναι γνωστό τι του συνέβη μετά τη σύλληψή του.

Χένινγκ φον Τρέσκοφ

Ο υποστράτηγος Χένινγκ φον Τρέσκοφ (1901-1944) (Φωτογραφία: Wikipedia) Ο υποστράτηγος Χένινγκ φον Τρέσκοφ (1901-1944) (Φωτογραφία: Wikipedia)

Ο υποστράτηγος Χένινγκ φον Τρέσκοφ (1901-1944) εξύφανε διάφορα σχέδια για να βγάλει από τη μέση τον Αδλόφο Χίτλερ αλλά απέτυχε σε όλα. Το καλύτερο απ’ αυτά σκόνταψε στο… ρωσικό ψύχος.

Πριν την απογείωση στις 13 Μαρτίου του 1943 του αεροσκάφους Focke-Wulf 200 που θα μετέφερε τον Χίτλερ από μια επίσκεψη στο ανατολικό μέτωπο, στο Σμολένσκ πίσω στη Γερμανία ο φον Τρέσκοφ κι οι συνεργάτες του έστειλαν διακριτικά στο σκάφος δύο βόμβες μέσα σε δύο φιάλες Cointreau, ενώ είχαν ενεργοποιήσει την αντίστροφη μέτρηση. Αλλά όταν οι πιλότοι έκαναν μια ξαφνική βουτιά για να αποφύγουν σύννεφα καταιγίδας στον ορίζοντας, οι φονικές χημικές ουσίες πάγωσαν λόγω του κρύου με αποτέλεσμα να μην αλληλεπιδράσουν. Αργότερα η ομάδα του φον Τρέσκοφ κατάφερε να μαζέψει τις βόμβες και να αποφύγουν τα χειρότερα.

Ρούντολφ Κρίστοφ φον Γκέρσντορφ

O ταγματάρχης Ρούντολφ φον Γκέρσντορφ (Φωτογραφία: Bundesarchiv/Wikipedia)O ταγματάρχης Ρούντολφ φον Γκέρσντορφ (Φωτογραφία: Bundesarchiv/Wikipedia)

Λίγες μέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους του Χίτλερ, ο φον Τρέσκοφ κατέστρωσε το επόμενο σχέδιο δολοφονίας. Πληροφορήθηκε ότι ο αρχηγός του Γ’ Ράιχ θα επισκεπτόταν στις 21 Μαρτίου το μουσείο Zeughas στο Βερολίνο. Έστειλε, λοιπόν, ως καμικάζι αυτοκτονίας τον συνεργάτη του, ταγματάρχη Ρούντολφ φον Γκέρσντορφ, που είχε κρύψει στο σακάκι του δύο μικρές ποσότητες εκρηκτικών και σκόπευε να τυλίξει τα χέρια του γύρω από τον Χίτλερ σ’ έναν θανάσιμο εναγκαλισμό. Ο ωρολογιακός μηχανισμός επρόκειτο να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά σε δέκα λεπτά, αλλά η επίσκεψη του Χίτλερ κράτησε μόλις οκτώ κι ο ταγματάρχης αναγκάστηκε να τρέξει στην τουαλέτα για να τα αφοπλίσει λίγα δευτερόλεπτα πριν εκραγούν.

Χέλμουτ Στιφ

O   Χέλμουτ Στιφ (Φωτογραφία: Bundesarchiv/Wikipedia) O Χέλμουτ Στιφ (Φωτογραφία: Bundesarchiv/Wikipedia)

Ένα άλλο σχέδιο προέβλεπε την πυροδότηση βόμβας στη διαδρομή που ακολουθούσε συνήθως ο Χίτλερ όταν έβγαζε βόλτα τον σκύλο του. Μόνον που η απόπειρα απέτυχε επειδή ο  Χέλμουτ Στιφ τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε μια δεξαμενή νερού. Τα SS δεν κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη του Στιφ, αλλά εκτελέστηκε αργότερα για ένα άλλο σχέδιο εξόντωσης του Χίτλερ.

Άξελ φον Ντεμ Μπούσε

O Άξελ φον Ντεμ Μπούσε (Φωτογραφία: Bundesarchiv/Wikipedia) O Άξελ φον Ντεμ Μπούσε (Φωτογραφία: Bundesarchiv/Wikipedia)

Ο ξανθομάλλης γαλανομάτης Άξελ φον Ντεμ Μπούσε, άλλος ένας από τους συνεργάτες του Τρέσκοφ, διέθετε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της Άριας φυλής που εξυμνούσε η ναζιστική ιδεολογία κι έτσι επελέγη για να δοκιμάσει κάποιες νέες στολές για τον Χίτλερ τον χειμώνα του 1943. Δράττοντας την ευκαιρία ετοίμασε μια χειροβομβίδα τσέπης, που ήλπιζε ότι δεν θα εντόπιζαν οι σωματοφύλακες του Φύρερ. Μόνον που το σχέδιό του πήγε στράφι, όταν συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το τρένο που μετέφερε τις στολές του.

Κλάους φον Στάουφενμπεργκ

Ο αντισυνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ (Φωτογραφία: Wikipedia) Ο αντισυνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ (Φωτογραφία: Wikipedia)

Το 1943 ο Τρέσκοφ στρατολόγησε τον αντισυνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, έναν αξιωματικό καριέρας που είχε χάσει το δεξί του χέρι κι άλλα μέλη του σώματός του στον πόλεμο. Λίγο αργότερα ο Στάουφενμπεργκ προβιβάστηκε σε επιτελάρχη του Εφεδρικού Γερμανικού Στρατού, εξέλιξη σημαντική, αφού έτσι εξασφάλιζε πρόσβαση στον Χίτλερ. Στις 20 Ιουλίου του 1944 έγινε μια συνάντηση του Φύρερ με επιτελείς του στο «Λημέρι του Λύκου», ένα περιβόητο μπούνκερ στο Ράστενμπουργκ της ανατολικής Πρωσίας. Ο Στάουφενμπεργκ έφθασε με έναν χαρτοφύλακα γεμάτο εκρηκτικά που τοποθέτησε κάτω από το τραπέζι της αίθουσας συνεδριάσεων πλησιάζοντας όσο μπορούσε περισσότερο τον δικτάτορα, προτού απομακρυνθεί προφασιζόμενος ότι ήθελε να κάνει ένα τηλεφώνημα. Δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησε η έκρηξη. Σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, αλλά ο Χίτλερ δεν ήταν ανάμεσά τους επειδή ένας αξιωματικός, που ενοχλήθηκε από τη θέση του χαρτοφύλακα, τον μετακίνησε πίσω από ένα δρύινο υποστήριγμα του τραπεζιού της σύσκεψης.

Νομίζοντας ότι είχε πετύχει η «επιχείρηση Βαλκυρία», όπως είχαν βαφτίσει το σχέδιο, ο Στάουφενμπεργκ κι οι λοιποί συνωμότες άρχισαν να κινούν τα νήματα μιας αντιναζιστικής εξέγερσης στο Βερολίνο, αλλά εγκατέλειψαν την προσπάθεια όταν έφθασαν τα νέα ότι είχε γλιτώσει ο Χίτλερ. Ο Τρέσκοφ αυτοκτόνησε κι ο Στάουφενμπεργκ βρέθηκε να φωνάζει «ζήτω η ιερή μας Γερμανία» μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content