grylos-aggouridakis

Ποιός ήταν ο στρατηγός Ν. Γρυλλάκης

 

Αρκετές φορές αναφέρθηκε χθες, από το βήμα της Βουλής, το όνομα του στρατηγού Γρυλλάκη, σε σχέση με το Σκοπιανό. Ας υπενθυμίσουμε ποιός ήταν.

Ο Νίκος Γρυλλάκης υπήρξε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ειδικά σε θέματα ασφάλειας και βαλκανικών σχέσεων.

Ο Νικόλαος Γρυλλάκης γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Αλίκαμπος Χανίων και περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Αρρένων Χανίων.

Ο πατέρας του και ο αδελφός του σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Αποφοίτησε το 1950 από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός των Τεθωρακισμένων και το 1963 ως ίλαρχος από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου καθώς και από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας ως αντισυνταγματάρχης το 1977.

Εκπαιδεύτηκε σε θέματα κατασκοπίας-αντικατασκοπίας από την Αμερικανική (CIA) και Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών (Μοσάντ) και υπηρέτησε στο Τμήμα Επιχειρήσεων Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ και στο Γραφείο Πληροφοριών του ΓΕΣ.

Τραυματίστηκε σε επιχείρηση αντικατασκοπίας, ενώ τιμήθηκε κατ’ επανάληψη με επαίνους και ευφήμους μνείας, διότι κατέβαλε επαινετή προσπάθεια πολύ πέραν του καλώς εννοουμένου καθήκοντος, για θέματα που σχετίζονταν με την ασφάλεια της Ελλάδος.

Τιμήθηκε με πλειάδα παρασήμων και μεταλλίων του Στρατού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αποστρατεύτηκε το 1986 με τον βαθμό του επίτιμου αντιστρατήγου.

Μετά την αποστρατεία του διετέλεσε διευθυντής Ασφαλείας και Πληροφοριών του κόμματος της ΝΔ μέχρι το 1989 και από το 1989 μέχρι το 1993 σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας και διαβαλκανικών σχέσεων.

Το όνομα του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα την εποχή που την πολιτική ζωή του τόπου μονοπωλούσε το η περιβόητη υπόθεση των υποκλοπών (1988-1991), χωρίς ωστόσο η υπόθεση αυτή να φτάσει ποτέ στις δικαστικές αίθουσες. Ο ίδιος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, είχε αναλάβει και ρόλο σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις την περίοδο 1990-93 αναφορικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Ο στρατηγός Γρυλλάκης πέθανε το 2017 σε ηλικία 91 ετών.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content