Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος (από το militaire.gr)
Στα παγκόσμια αεροπορικά χρονικά, υπάρχουν ιστορίες και περιστατικά που συναρπάζουν.
Κάποιες από αυτές είναι στην κυριολεξία συγκλονιστικές και έμειναν ανεξερεύνητες, παρά το γεγονός ότι ασχολήθηκαν για την διαλεύκανση τους μυστικές υπηρεσίες, στρατιωτικοί ειδήμονες στην αντικατασκοπεία και ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας.
Στην προκειμένη περίπτωση, ένας αστυνομικός ντεντέκτιβ της Μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, ο Πολ Γκρέιβς, έκανε σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει ποιος ήταν ο μυστηριώδης άνδρας που… έπεσε από τον ουρανό στο Λονδίνο(!), και γιατί το έκανε.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
Την Κυριακή 30 Ιουνίου του 2019, ένα γλυκό καλοκαιρινό απόγευμα, ο 31χρονος Γουίλ, αναλυτής συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, συνομιλούσε με τον συγκάτοικο του στον κήπο του σπιτιού τους στο Κλάπαμ του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Έπιναν μπύρες και περνούσαν την ώρα τους χαζεύοντας τα αεροπλάνα που διέσχιζαν τον ουρανό καθοδόν προς το αεροδρόμιο του Χίθροου.
Ξαφνικά ο Γουίλ είδε κάτι να πέφτει.
«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν τσάντα», αφηγηθηκε ο ίδιος στην εφημερίδα Guardian αλλά «μερικά δευτερόλεπτα αργότερα είδα ότι ήταν ένα σχετικά μεγάλο αντικείμενο και έπεφτε με μεγάλη ταχύτητα».
Την ώρα που στο μυαλό του ήρθε ένα άρθρο, που είχε διαβάσει παλιά για ανθρώπους, που μπαίνουν κρυφά μέσα στα αεροπλάνα, συνειδητοποίησε ότι το ιπτάμενο αντικείμενο είχε πόδια, άρα ήταν ένα ανθρώπινο σώμα!
Παίρνοντας φωτογραφία την πτήση, ειδοποίησε την αστυνομία, που επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για την πτήση Kenya Airways flight 100 από το Ναϊρόμπι στο Λονδίνο και ανέβηκε στη μηχανή του για να βρει τον χαμένο επιβάτη της.
Τριακόσια μέτρα μακριά από το σπίτι του, ο κήπος ενός συμπατριώτη του είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά από το άψυχο σώμα του άτυχου άνδρα.
Το σοκ ήταν μεγάλο και για τους δύο.
Την υπόθεση δεν ανέλαβε η μονάδα αγνοουμένων της Μητροπολιτικής αστυνομίας, αλλά ο ντετέκτιβ Πολ Γκρέιβς, που έσπευσε να ζητήσει να εξεταστούν άμεσα τα φρεάτια των τροχών, όπου συνήθως κρύβονται όσοι θέλουν να ταξιδέψουν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το πλήρωμα.
Εκεί βρέθηκε ένα χακί σακίδιο με τα αρχικά MCA.
Το περιεχόμενο του ήταν φτωχό και όλα τα αντικείμενα είχαν να κάνουν με την προσπάθεια επιβίωσης του κατόχου του.
Για την ακρίβεια βρέθηκε λίγο ψωμί, μια πορτοκαλάδα, ένα μπουκάλι νερό και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.
Το γεγονός όμως ότι βρέθηκαν και μερικά σελίνια Κένυας φανέρωσαν την καταγωγή του επιβάτη χωρίς όνομα.
Τα δαχτυλικά αποτυπώματα και τα οδοντιατρικά στοιχεία δεν βοήθησαν στην εντοπισμό της ταυτότητας του, την ώρα που η ιστορία έκανε το γύρο του κόσμου, αφού το ίδιο εκείνο 3ήμερο 70 άνθρωποι είχαν εντοπιστεί στα σύνορα στην προσπάθεια τους να περάσουν το κανάλι της Μάγχης.
Οι μεταναστευτικές τραγωδίες είναι τόσο συχνές που πολλές φορές αντιμετωπίζονται με απάθεια.
Ωστόσο ο συγκεκριμένος επιβάτης δημιούργησε αίσθηση, γιατί προερχόμενος από μια χώρα στην οποία οι πολίτες της επιβιώνουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα έπεσε σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές του Λονδίνου «σε μια απρόβλεπτη συνάντηση δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων».
Στο νεκροτομείο του Λάμπεθ, ο ιατροδικαστής πήρε δείγμα DNA από τον άντρα και τα δακτυλικά του αποτυπώματα, τα οποία και έστειλαν στις αρχές της Κένυας.
Τα αποτελέσματα για το DNA ήρθαν γρήγορα πίσω: δεν υπήρχε καμία αντιστοίχιση.
Ο Γκρέιβς ήλπιζε ότι θα είχε καλύτερη τύχη με τα δακτυλικά αποτυπώματα καθώς πολλές εταιρείες στην Κένυα απαιτούν από τους υποψήφιους εργαζόμενούς τους να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.
Ωστόσο, ούτε κι αυτά μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν.
Η πτήση είχε ξεκινήσει αρχικά από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής και είχε κάνει στάση στο Ναϊρόμπι πριν συνεχίσει για την Βρετανία, οπότε ήταν χρήσιμο που μπόρεσαν να αποκλείσουν την πιθανότητα ο άντρας να έχει επιβιβαστεί από το Γιοχάνεσμπουργκ.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ
Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής των ΗΠΑ από το 1947 έως τον Φεβρουάριο του 2020, 128 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν επιχειρήσει να περάσουν παράνομα σε μια χώρα με αυτόν τον τρόπο. Από αυτούς, το 75% έχει πεθάνει.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, τρεις μήνες αφού ο Γκρέιβς ανέλαβε την υπόθεση του άγνωστου άντρα, ταξίδεψε ως την Κένυα ελπίζοντας να ανακαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία θα τον βοηθούσε να βρει την ταυτότητα του άντρα. Επισκέφτηκε παραγκουπόλεις γύρω από το αεροδρόμιο και νεκροτομεία, τα οποία ήταν γεμάτα με σορούς ανθρώπων που ήταν στα αζήτητα.
Οι αρχές του έδωσαν πρόσβαση στις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου.
Όπως αποδείχθηκε, το αεροσκάφος αφού προσγειώθηκε από τη Νότιο Αφρική οδηγήθηκε στο σημείο πάρκινγκ 1 του αεροδρομίου, όπου έμεινε για πέντε ώρες πριν τελικά φτάσει ως την πύλη 17, όπου υποδέχτηκε τους επιβάτες για το Λονδίνο. Στις κάμερες δεν φαίνεται να ανεβαίνει κανένας στο αεροπλάνο ούτε στην πύλη όπου προσγειώθηκε ούτε όσο περίμενε στην πύλη για την απογείωση.
Έτσι, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο άντρας ανέβηκε στο αεροσκάφος όταν αυτό βρισκόταν στο πάρκινγκ 1.
Ωστόσο, εκεί οι κάμερες ασφαλείας δεν καλύπτουν τόσο καθαρά.
Από σωματικής άποψης δεν είναι δύσκολο κάποιος να «γλιστρήσει» στο σύστημα των τροχών του αεροσκάφους.
Το δύσκολο κομμάτι είναι να αποφύγει τον αυστηρό έλεγχο που υπάρχει στο αεροδρόμιο και να φτάσει ως το αεροπλάνο.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Και στο αεροδρόμιο Γιόμο Κενιάτα της Κένυας, ο έλεγχος ήταν αυστηρός:
«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι υπήρξε κάποια παραβίαση ασφαλείας.
Όλοι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν τα πάσο τους για να περνούν από την μια πύλη στην άλλη», αναφέρει ο Γκρέιβς.
Φυσικά, ο Γκρέιβς σκέφτηκε ότι ένας άνθρωπος που θα εργαζόταν σε κάποιο πόστο του αεροδρομίου θα είχε πολύ εύκολα πρόσβαση στο αεροσκάφος, όταν για παράδειγμα αυτό καθαρίζεται και ετοιμάζεται για την επόμενη απογείωση.
«Συνήθως αναζητάς κάποιο χαμηλόμισθο, χαμηλής μόρφωσης άτομο που έχει πρόσβαση στο πάρκιγνκ του αεροσκάφους», αναφέρει από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Λίρμοντ, σύμβουλος έκδοσης της ιστοσελίδας FlightGlobal που ασχολείται με θέματα αεροναυπηγικής.
«Θα ήταν απίθανο να είναι κάποιος μηχανικός, γιατί θα ήξερε ότι το να μπεις στους τροχούς δεν είναι και πολύ καλή ιδέα για να ταξιδέψεις επειδή πιθανότατα δεν θα επιζήσεις», αναφέρει.
Ωστόσο, οι αρχές του αεροδρομίου της Κένυας επέμεναν μιλώντας στον Γκρέιβς ότι όλοι οι εργαζόμενοί τους ήταν στα πόστα τους και ότι η έρευνα της αστυνομίας δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι κάποιο μέλος του προσωπικού βοήθησε το άτομο να μπει στο αεροσκάφος».
Ο Γκρέιβς είχε εντοπίσει όλη τη διαδρομή που ακολούθησε ο άντρας μέχρι να πέσει στην αυλή του σπιτιού του Τζον Μπάλντοκ στο Λονδίνο, ωστόσο δεν μπορούσε να βρει κανένα στοιχείο για να εντοπίσει ποιος ήταν.
Για τον Γκρέιβς η υπόθεση δεν έφτανε μόνο στο πώς μπήκε απλώς αυτός ο άντρας στο αεροπλάνο.
Το ερώτημα ήταν: γιατί;
«Είδαμε το αποτέλεσμα του να πέφτει κάποιος από το αεροπλάνο.
Αλλά για μένα το ενδιαφέρον είναι το πού ξεκίνησε αυτή η ιστορία», εξομολογήθηκε.
Ο αστυνομικός κατάφερε να πείσει την κενυατική αστυνομία να κυκλοφορήσει τις πληροφορίες για το περιστατικό μεταξύ των αστυνομικών τμημάτων της χώρας.
Τον Οκτώβριο επέστρεψε στην Βρετανία κι έδωσε στη δημοσιότητα μια ψηφιακή αναπαράσταση του προσώπου του άντρα, τη οποία είχαν δημιουργήσει ειδικοί μια μέρα μετά το περιστατικό, μαζί με μια φωτογραφία των υπαρχόντων του.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ
Στα τέλη του 2019, οι αρχές της Κένυας ολοκλήρωσαν την έρευνά τους και ανέφεραν ότι δεν είχε βρεθεί κανένα κενό ασφαλείας στο αεροδρόμιο Γιόμο Κενιάτα.
Ο άντρας που έπεσε από τον ουρανό στις 30 Ιουνίου 2019 ακόμα δεν έχει αποκτήσει όνομα.
Θάφτηκε το κρύο πρωινό της 26ης Φεβρουαρίου του 2020 στο νεκροταφείο του Λάμπεθ στο Λονδίνο.
Παρόντες ήταν μόνο η δημοσιογράφος του Guardian και τέσσερις εργάτες από του δήμου.
Οι εργάτες περίμεναν για λίγο μήπως εμφανιστεί κάποιος συγγενής πριν αρχίσουν να σκάβουν το χώμα και σχολίαζαν μεταξύ τους τον θάνατο του άγνωστου άντρα.
«Αν σκεφτείς ότι έπεσε από τόσο ψηλά είναι σε αρκετά καλή κατάσταση!», ανέφεραν.
Καθώς ετοιμάζονταν να κατεβάσουν τη σορό στον τάφο εμφανίστηκε ένα άτομο.
Ήταν ένας εκπρόσωπος από την κενυατική πρεσβεία του Λονδίνου ντυμένος στα μαύρα, ο οποίος έφτασε μόνος του κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Οι εργάτες κατέβασαν την σορό στο έδαφος και έσκυψαν τα κεφάλια τους για λίγα δευτερόλεπτα.
Στο φέρετρο μια μεταλλική πλάκα έγραφε: «Άγνωστος (άντρας).
Πέθανε στις 30 Ιουνίου 2019.
Ετών 30».
Πληροφορίες
Η βραδυνή
Janus.gr
militaire.gr