grylos-aggouridakis

Πώς και γιατί ο Γ. Παπανδρέου έχασε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Την άποψη ότι το μισό ΠΑΣΟΚ ήθελε να αποχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε ο Νίκος Παπανδρέου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.

O Ν. Παπανδρέου σχολίασε περιστατικό που συνέβη το 2011, όταν άνθρωπος κοντά στον Βενιζέλο πλησίασε στη Βουλή τον τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και του είπε «είσαι παρελθόν», αλλά και το ότι η νυν ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό να παραιτηθεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Έτσι είναι. Τρεις γυναίκες, και οι Αποστολάκη-Κεφαλίδου», απάντησε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που κάποιοι εντός ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, εκτίμησε ότι γινόταν ένα παιχνίδι εξουσίας. «Χάλαγε το σύστημα εξουσίας που υπήρχε τότε… Ψυχάρη, Λαμπράκη, τη διαπλοκή… Δεν έπαιζε αυτό το παιχνίδι. Αυτό ήταν όλο. Ούτε έκανε καλή επικοινωνία, ούτε έδωσε μεγάλα δάνεια. Από τα πρώτα δάνεια που δόθηκαν (99 εκατ.) ήταν στο συγκρότημα Λαμπράκη. Με το καλημέρα. Είναι αρκετό να σε ρίξει ένας Ψυχάρης; Όχι. Είναι αρκετό να σε ρίξει ένας Ψυχάρης μαζί με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το μισό ΠΑΣΟΚ; Είναι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Νίκος Παπανδρέου: Διέδιδαν ψέματα για να πλήξουν την οικογένεια

Παράλληλα, ο Νίκος Παπανδρέου έκανε λόγο για ψέματα που διαδίδονταν προκειμένου να πληγεί η οικογένειά του, με στόχο την «αποπαπανδρεοποίηση του ΠΑΣΟΚ» και έφερε ως παράδειγμα το «ο Γιώργος, προδότης, υπέγραψε ψεύτικα στοιχεία κι ανέβασε το έλλειμμα» και το «η Μαργαρίτα Παπανδρέου έχει 550 εκατ. στο εξωτερικό», τα οποία, όπως είπε, ήταν ψέματα.

«Όταν η Μαργαρίτα έμπαινε στον Σκλαβενίτη στην Κόρινθο να ψωνίσει, την κοίταζαν περίεργα, γιατί έλεγαν “έχεις 550” και, λέω εγώ, θα πήγαινε στο σούπερ μάρκετ με το καροτσάκι να αγοράσει το πιο φθηνό, αν είχε 550;», σχολίασε ο Νίκος Παπανδρέου.

«Βολεύτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ»

Σε ό,τι αφορά στελέχη που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Παπανδρέου εξέφρασε την πικρία του, λέγοντας ότι κανείς δεν βγήκε τότε να πει ότι αυτά ήταν ψέματα. «Μια χαρά βολεύτηκαν, πήγαν ΣΥΡΙΖΑ, δεν βγήκαν τότε να στηρίξουν», είπε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν βάζει σε αυτό το τσουβάλι τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Αναφορικά με την πολιτική που εφάρμοσε ο Γιώργος Παπανδρέου, εκτίμησε ότι στην προσπάθειά του να μη δώσει τροφή για σχόλιο περί οικογενειοκρατίας, «ήταν πιο σκληρός με μας, παρά με τους άλλους» και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν είχε τότε κάποια πολιτική συνεργασία μαζί του. «Απλώς, τράβαγα τα μαλλιά μου με αυτά που θεωρούσα λάθη, με τη φορολογική πολιτική. Είχα πει τότε ότι 40% στο μηδέν εισόδημα είναι μηδέν φόρος. Δεν μπορείς να βάζεις ψηλά τον φόρο, όπως έκανε το συριζαίικο, και να περιμένεις να έχεις και έσοδα. Απλά πράγματα», είπε.

Απαντώντας αναφορικά με το αν ο ίδιος είχε κόντρα με τους συνεργάτες τού Γιώργου Παπανδρέου, σημείωσε: «Εχω τσακωθεί με όλους. Με τον πατέρα μου έχω τσακωθεί, με όλους… Διαφωνούσα με τη διαγραφή, μου φαινόταν παλαιοκομμουνιστικό κατά κάποιον τρόπο. Αυτή η έννοια της διαγραφής, τι είναι αυτό το πράγμα;».

Παράλληλα, έκανε λόγο και για τα θετικά της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας ότι «όλα αυτά τα ψηφιακά που χειροκροτούμε, και καλά κάνουμε, ξεκίνησαν από την τότε προσπάθεια. Ξέρουμε για πρώτη φορά πόσα μολύβια αγοράζει το υπουργείο. Αυτό ο Γιώργος το έβαλε σαν ρήτρα στο ΔΝΤ, γιατί πίστευε ότι οι επόμενες κυβερνήσεις θα το κόψουν, κι έγινε προσπάθεια να το κόψουν γιατί δεν βολεύει ποιανού ξαδέλφη έχει προσληφθεί στο Δημόσιο».

Τέλος, υπογράμμισε ότι την περίοδο διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου δεν δούλεψε καλά το επικοινωνιακό κομμάτι, ώστε να πιστωθεί την επιτυχία των πρωτοβουλιών ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν πέρασε στην κοινωνία, γιατί, όταν τρέχεις να σώσεις τη χώρα, δεν προλαβαίνεις να το επικοινωνήσεις και φυσικά δεν υπήρχε ομάδα να τα επικοινωνήσει. Η πολιτική τότε ήταν να φύγει ο Γιώργος. Να πούμε την αλήθεια. Οπότε ποιος θα θέλει να πει τα καλά; Όλη η ΝΔ, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ συν το μισό ΠΑΣΟΚ εναντίον του Γιώργου, συν η μισή διεθνής κοινότητα, συν οι τράπεζες. Αυτοί που έλεγαν θα σκίσουμε το μνημόνιο, οι δύο επόμενοι, δεν το έσκισαν αλλά το υπέγραψαν», επισήμανε ο Νίκος Παπανδρέου.

Τι είπε η Μιλένα Αποστολάκη

 

Τη δική της εκδοχή για την πτώση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, το 2011, δίνει η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη με ανακοίνωσή της.

Γράφει αναλυτικά η κυρία Αποστολάκη:

«Η απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να τεθεί η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011 σε δημοψήφισμα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο το σχέδιο διάσωσης της χώρας αλλά και τη θέση της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό, όπου η κρίση είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας δοκιμαζόταν, η απόφαση αυτή λειτουργούσε διχαστικά, με ολέθριες συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή.

Τις παραπάνω επιφυλάξεις σε σχέση με τη σκοπιμότητα ενός δημοψηφίσματος έχω εκφράσει με σταθερότητα αλλά και συνέπεια, καθώς επίσης αντιτάχθηκα, αυτή τη φορά μαζί με τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στην εξαγγελία από τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.

Η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της ενότητας του λαού μας αποτελούν αδιαπραγμάτευτες σταθερές, προκειμένου η χώρα μας να προχωρήσει σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προκοπής. Τα διχαστικά δημοψηφίσματα δεν συμβάλλουν στην ανάγκη υπέρβασης κρίσεων, όταν δε υποκρύπτουν και ερωτήματα που αφορούν υπαρξιακές επιλογές για ένα έθνος, μπορεί να οδηγήσουν σε ολέθρια αποτελέσματα. Αρκεί να θυμηθούμε τι ακολούθησε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/milena-apostolaki-o-giorgos-papandreoy-epese-exaitias-enos-dihastikoy-dimopsifismatos

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content