Ουραγός η χώρα μας στις μεταμοσχεύσεις

Στη Βουλή φέρνει το Ποτάμι τις απογοητευτικές «επιδόσεις» της χώρας μας στις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων. Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε στον αριθμό μεταμοσχεύσεων και δοτών:

– Το 2018 – έως το τέλος Οκτωβρίου – υπήρξαν μόνο 35 δότες και πραγματοποιήθηκαν 79 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των μεταμοσχεύσεων νεφρού, που το πρώτο δεκάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν 54 από πτωματικό δότη και 54 από ζώντα (συγγενή) δότη, ενώ η αναμονή στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνάει τα δέκα έτη με εγγεγραμμένους 1250 ασθενείς!

– O αριθμός των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού κυμαίνεται την τελευταία δεκαετία σε 3,5 έως 6 άτομα, την στιγμή που η Ισπανία έφτασε πέρυσι στους 47 δότες και η Ιταλία σε 28,9 και η Πορτογαλία στους 34,1.

Η Κ.Ο του Ποταμιού αναδεικνύει το θέμα κοινοβουλευτικά, καθώς πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου για χιλιάδες ασθενείς.

Ειδικότερα, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Γρηγόρης Ψαριανός που υπογράφουν τη σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, καλούν την Κυβέρνηση να απαντήσει, εάν προτίθεται να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις μεταμοσχεύσεις. Επίσης, δίνοντας έμφαση στην αλλαγή αντίληψης της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων, ρωτούν εάν υπάρχει πρόβλεψη για την προώθηση καμπάνιας ενημέρωσης και επιμόρφωσης, τη δημιουργία ενός δικτύου έμπειρων ιατρών συντονιστών στις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, καθώς και με ποιες ενέργειες σκοπεύει η κυβέρνηση να αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαδικασία δωρεάς οργάνων.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content