Συναγερμός έχει σημάνει στον κλάδο των παραδοσιακών αποσταγματοποιών τσικουδιάς, ενόψει των καταιγιστικών εξελίξεων γύρω από τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου που θα ισχύσει με την επικύρωση της νέας Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της εσωτερικής εθνικής νομοθεσίας, σχετικά με την απόσταξη της ρακής.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Λασιθίου Γιάννης Καναβάκης, στη συνάντηση της Κυριακής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο, με συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου απ’ όλη την Κρήτη και την Πανελλήνια Ομοσπονδία, αναφέρθηκε στο χρονικό της κλιμάκωσης των μέτρων που πλήττουν τους παραδοσιακούς, μικρούς αποσταγματοποιούς, από το 2015 μέχρι και σήμερα, εξομοιώνοντας το παραδοσιακό προϊόν με «βιομηχανικό».
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, οι καζανάρηδες εκφράζουν μεγάλο παράπονο για τη στάση του ελληνικού δημοσίου απέναντι στο παραδοσιακά παραγόμενο προϊόν και στους ανθρώπους που συνεχίζουν μια μακρά παράδοση, που συνιστά πολύτιμη άυλη πολιτιστική κληρονομιά που πηγαίνει πίσω ως τους μινωικούς χρόνους. Μάλιστα εκφράστηκε προβληματισμός για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος τόσο από την ΑΑΔΕ (Αρχή Δημοσίων Εσόδων) όσο και από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί η βιομηχανική παραγωγή των παραδοσιακών αποσταγμάτων ρακής και τσίπουρου να υποκαταστήσει ό,τι εμπεριέχει ως ιεροτελεστία ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης στην Κρήτη, τόνισαν πολλοί από όσους μίλησαν.
Δύο ζητήματα είναι τα μείζονα και στα οποία θα πρέπει να εστιάσει ο κλάδος το επόμενο διάστημα. Το ένα αφορά τις νομικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να μην αποκλειστεί οριστικά το δικαίωμα χρήσης της ονομασίας «τσικουδιά» από τους παραδοσιακούς καζανάρηδες της Κρήτης και το άλλο η απαλοιφή τελείως (όπως πρότεινε ο βουλευτής Β. Κεγκέρογλου) του ειδικού φόρου κατανάλωσης από την παραγωγή ρακής έως 130 – 150 κιλά, για δε πάνω από την ποσότητα αυτή να ισχύσει το 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα ισχύει για τους βιομήχανους ποτοποιούς.
Ανατολή