Την έντονη διαφωνία του για την μετακίνηση γιατρών από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης ζητώντας άμεσα – όπως αναφέρει:
– μαζικές και μόνιμες προσλήψεις ιατρών όλων των ειδικοτήτων για την στελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
– Συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα υγείας με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο, καθώς ήδη διανύουμε την περίοδο ενός 4ου κύματος πανδημίας το οποίο προβλέπεται να είναι πολύ πιο απειλητικό και πιεστικό για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ,ότι πρώτα πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο και δευτερευόντως από υπηρεσιακό έγγραφο για την μετακίνηση-απόσπαση 2 γιατρών από την ΠΦΥ , τον έναν από το Κ.Υ. Καστελλίου , στα ΤΕΠ του Βενιζελείου.
Για ακόμη μια φορά ο φτωχός συγγενής του συστήματος υγείας που ονομάζεται ΠΦΥ ,απαξιώνεται και αντιμετωπίζεται για να χρησιμοποιηθεί εμβαλωματικά στα τεράστια κενά που υπάρχουν στο σύστημα υγείας.
Στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που περνάμε, η ΠΦΥ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει η χώρα μας, εμβολιάζοντας την πλειοψηφία των πολιτών, παρακολουθώντας και στηρίζοντας όλους τους ασθενείς που δε χρειάστηκε να νοσηλευτούν ,παραπέμποντας εγκαίρως αυτούς που χρειάστηκε, συνεχίζοντας να παρέχουμε ιατρική φροντίδα στα χρόνια και καθημερινά προβλήματα των ασθενών μας που δεν σταμάτησαν να υπάρχουν λόγω covid 19.
Πιο συγκεκριμμένα, στο ΚΥ Καστελλίου
- έχουμε την ευθύνη για το Δήμο Χερσονήσου με 4 διθέσια περιφερειακά ιατρεία και μια υβριδική δομή διθέσιου ιατρείου και ΤΟΜΥ στη Χερσόνησο
- έχουμε την ευθύνη για τις 2 από τις 3 δημοτικές ενότητες του Δήμου Μινώα Πεδιαδός
- έχουμε την ευθύνη για το περιφερειακό ιατρείο Αγ. Παρασκιών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και
- έχουμε την ευθύνη για το Ειδ. Περ. Ιατρ. Κρατ. Αερολ. Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», το οποίο είναι και κέντρο εφημερίας.
Για να λειτουργήσει επαρκώς αυτός ο οργανισμός χρειάζεται ούτως ή άλλως ένα μεγάλο αριθμό ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Αυτή η ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό έχει πολλαπλασιαστεί, τόσο με την καθημερινή στελέχωση ιατρείου COVID στο ΚΥ, όσο και με τη λειτουργία δυο εμβολιαστικών κέντρων στο ΚΥ Καστελλίου και το ΠΙ – ΤΟΜΥ Χερσονήσου.
Έχουμε πετύχει μια ισορροπία οριακή, με το να μην χρησιμοποιούμε το δικαίωμα των ρεπό, να λαμβάνουμε τις ελάχιστες δυνατές άδειες και να μετακινούμε το προσωπικό από ανάγκη σε ανάγκη και από ιατρείο σε ιατρείο. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι ότι, 18 μήνες τώρα, δεν έκλεισε κανένα ιατρείο και δε έμειναν ακάλυπτες ανάγκες του πληθυσμού ευθύνης. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι τα δείγματα που έχουν σταλεί, οι άνθρωποι που έχουν εξεταστεί και οι ασθενείς που παρακολουθήθηκαν στο σπίτι και ελάφρωσαν τα νοσοκομεία του νομού. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι τα εμβόλια που έχουν γίνει στα εμβολιαστικά κέντρα μας. Αυτός ο αγώνας έχει γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αίσθηση του καθήκοντος και μακριά από επικοινωνιακές παράτες.
Έρχεται, τώρα, το υπουργείο και διαπιστώνει ότι ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο της τάξης μεγέθους του Βενιζελειου, έχει ανάγκη μετακίνησης προσωπικού από την Πρωτοβάθμια για να συνεχίσει να λειτουργεί. Δε θα σταθώ στο τι συμβαίνει στο Βενιζέλειο, γιατί δε ζήτησε προσωπικό, γιατί φεύγει το προσωπικό που διορίστηκε ή όποιο άλλο λογικό ερώτημα προκύπτει. Είναι στη διακριτική ευχέρειά σας ο έλεγχος και η απόδοση ευθύνης.
Θα σταθώ σε όσα μας αφορούν σαν ΚΥ Καστελλίου. Θεωρώ ότι τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου λαμβάνουν υπόψιν τις εισηγήσεις των τοπικών υπηρεσιών. Μετά από αυτή την παραδοχή, θα σας παρακαλούσα να μας εξηγήσετε με πιο σκεπτικό επιλεχθήκαμε να στερηθούμε τις υπηρεσίες ενός ακόμη στελέχους μας για να καλυφθεί το ΤΕΠ COVID του Βενιζελειου.
Κατανοώ ότι το υπουργείο δίνει εντολές επικαλούμενο την κρισιμότητα των περιστάσεων και ειλικρινά σέβομαι τη συγκυρία. Όμως, πολύ φοβάμαι ότι ανοίγουμε ένα παράθυρο που δε θα κλείσει εύκολα και τίποτα δε θα εμποδίσει την επανάληψη αναγκαστικών μετακινήσεων στο μέλλον. Η πρακτική αυτή μπορεί να είναι αποδεκτή σε άλλες περιοχές της χώρας, όμως, τα δεδομένα στο Ηράκλειο είναι τελείως διαφορετικά. Η απαξιωτική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λογική, που διέπει αυτές τις αποφάσεις δε μπορεί να γίνεται αποδεκτή στο Ηράκλειο που αποτελεί την πρωτοπορία της Γενικής Ιατρικής
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα ακόμη να σταθώ σε μια παράμετρο που ξεπερνά το απλό διαδικαστικό θέμα. Μετά από περισσότερα από 25 χρόνια θητείας στο ΕΣΥ και έχοντας την ευθύνη για το συντονισμό μιας μονάδας από 3ετιας, ο Συντονιστής Επιστημονικής Λειτουργίας δε θεωρείται ότι θα έπρεπε να έχει μια πραγματική και ουσιαστική συνεργασία με την κεντρική υπηρεσία; Τις αποφάσεις θα τις λάβετε εσείς, την πραγματικότητα και τα δεδομένα, όμως, τα ζούμε και τα γνωρίζουμε, ως άμεσα εμπλεκόμενοι, όλοι εμείς που εργαζόμαστε στο πεδίο καθημερινά.