Στο πλαίσιο του προγράμματος «Green and Smart AGRO Youth» (ERASMUS+ KA1 Mobility of Youth Workers), το Εργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), φιλοξενεί στην Πάτρα ομάδα τριάντα τριών (33) καθηγητών, ερευνητών και νέων μεταξύ 12 και 19 Σεπτεμβρίου 2022. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Συντονιστής του έργου είναι η Περιφέρεια της Σμύρνης, ενώ συμμετέχει επίσης και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σμύρνης. Την πρώτη ημέρα οι Τούρκοι συμμετέχοντες παρουσίασαν εφαρμογές έξυπνης γεωργίας, όπως η χρήση γεωθερμικών αποβλήτων ως λίπασμα, καθώς και εφαρμογές αεροπονίας, υδροπονίας, τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε θερμοκήπια και άλλες βέλτιστες πρακτικές αγροτικής παραγωγής από την επαρχία της Σμύρνης. Το ΕΑΠ παρουσίασε νέα τεχνολογία επεξεργασίας λυμάτων και βιοστερεών και σύστημα υποστήριξης λήψης αποφάσεων για την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση λυμάτων και βιοστερεών σε αγροτικές εφαρμογές που έχει αναπτύξει και το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο.
Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη χρήσης ψεκαστικού drone καθώς και να ενημερωθούν για τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της Γεωργίας Ακριβείας. Η συνδυαστική χρήση ενός τηλεπισκοπικού drone, εφοδιασμένο με πολυφασματικό αισθητήρα που σκανάρει ένα χωράφι εντοπίζοντας τυχόν σημεία στρες μαζί με ένα ψεκαστικό drone που θα επέμβει τοπικά μόνο στα σημεία του στρες, αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στον παραγωγό όσο και στο περιβάλλον. Ο παραγωγός κερδίζει από την άμεση και στοχευμένη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, χωρίς σπατάλες και το περιβάλλον δέχεται την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση από την εφαρμογή των σχετικών σκευασμάτων. Παράλληλα προστατεύεται η υγεία του ψεκαστή, καθώς αυτός βρίσκεται μακριά από το σημείο του ψεκασμού και ουσιαστικά επιτηρεί την εργασία που είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Αυτός επεμβαίνει μόνο κάθε 10-12 λεπτά, όταν το drone επιστρέφει στη βάση του για ανεφοδιασμό.
Η επίδειξη έλαβε χώρα στους χώρους του ΕΑΠ στην Πάτρα από την εταιρεία ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΣ, μιας εταιρείας παροχής συμβουλών & εμπορίας εξοπλισμού Γεωργίας Ακρίβειας (με έδρα την Πάτρα), σε συνεργασία με πιλότους από την εταιρεία ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ, μιας εταιρείας με πολυεπίπεδη και σημαντική δράση στον τομέα της καταπολέμησης κουνουπιών από αέρος με σύγχρονα μέσα, όπως τα drone (με έδρα την Θεσσαλονίκη και υποκατάστημα στην Πάτρα). Για τις ανάγκες της επίδειξης χρησιμοποιήθηκε ένα ψεκαστικό drone DJI Agras T30.
Τους Τούρκους φοιτητές συνοδεύει ο Αντιπρύτανης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Σμύρνης Καθηγητής Alper Baba. Την φιλοξενία των ξένων συμμετεχόντων έχει αναλάβει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ενώ υπεύθυνος του συγκεκριμένου έργου είναι ο μεταδιδάκτορας και μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΕΑΠ Δρ. Πέτρος Κόκκινος.