Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

Από την Πάτρα Ζεϊμπέκη

Σήμερα θα σας δώσω κάποιες πληροφορίες για το αγαπημένο σε όλους μας τρόφιμο και ειδικά στα μικρά παιδιά,  το ζυμαρικό. Το ζυμαρικό είναι ένα τρόφιμο το οποίο φτιάχνεται από αλεύρι και νερό ή και σιμιγδάλι (και σε κάποιες περιπτώσεις και με αυγά).

Παραδείγματα ζυμαρικών είναι: τα σπαγγέτι, τα τορτελίνια, οι πέννες, τα λαζάνια, οι χυλοπίτες, ο τραχανάς

Τα ζυμαρικά σερβίρονται με σάλτσα, συνήθως κόκκινη (τομάτας), αν και η λευκή σάλτσα με γάλα / αυγά είναι επίσης δημοφιλής.

Τα ζυμαρικά είναι από τα πιο δημοφιλή φαγητά σε όλο τον κόσμο. Η διάδοσή τους έγινε από την Ιταλία, αν και η αρχική τους προέλευση θεωρούνταν πως είναι από την Κίνα (νουντλς) αφού η παράδοση λέει ότι ο Μάρκο Πόλο τα έφερε από την Κίνα όταν γύρισε στη Βενετία. Ωστόσο, το πρώτο ζυμαρικό θεωρείται πως εμφανίστηκε στην Αρχαία Ελλάδα όπου ήταν ένα τετράγωνο φύλλο ζύμης με την ονομασία λάσανον (τα μετέπειτα λαζάνια). Η λέξη λάσανο (που αναφέρονταν σε μια τετράγωνη και πλατιά ζύμη) έχει επιζήσει έως σήμερα στο πλατύ ψωμί που ονομάζεται λαγάνα.

Τα ζυμαρικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα ξερά και τα φρέσκα. Σήμερα τα ζυμαρικά παράγονται βιομηχανοποιημένα. Ειδικά τα ξερά. Όσο για τα φρέσκα παράγονται τόσο βιομηχανοποιημένα όσο και χειροποίητα. Αυτή την στιγμή αριθμούμε 1300 ονομασίες ζυμαρικών και 310 ειδικά διαμορφωμένα σχήματα, ειδικά στην Ιταλία, όπου στην Ιταλία τα σχήματα και οι ονομασίες διαφέρουν σύμφωνα με την εντοπιότητα. Στην Ιταλική κουζίνα και τα δύο είδη ζυμαρικών και τα φρέσκα και τα ξερά χρησιμοποιούνται σε 3 κλασσικά είδη μαγειρέματος. Η pasta asciutta ή pastasciutta είναι ο τρόπος μαγειρέματος όπου τα ζυμαρικά σερβίρονται με κάποιο είδος σάλτσας. Ένας δεύτερος κλασσικός τρόπος μαγειρέματος είναι ο λεγόμενος in brodo όπου τα ζυμαιρκά είναι μέρος κάποιας σούπας. Ο τρίτος τρόπος μαγειρέματος είναι ο al forno όπου τα ζυμαρικά γίνονται μέρος ενός πιάτου το οποίο σε συνδυασμό με άλλα υλικά ψήνονται στον φούρνο. Στην Κρήτη όπως και στην Κύπρο όμως τα συναντάμε και τηγανιτά.

Τα ζυμαρικά είναι ένα απλό πιάτο το οποίο μας έρχεται σε μεγάλη γκάμα ποικιλιών διότι είναι ένα ευέλικτο τρόφιμο. Μερικά πιάτα ζυμαρικών σερβίρονται σαν πρώτο πιάτο στην Ιταλία γιατί το μέγεθος της μερίδας είναι μικρό και απλό. Το σερβίρισμα συνήθως συνοδεύετε από κάποιο είδος κρέατος και σερβίρονται ζεστά ή κρύα. Οι σάλτσες διαφέρουν στην γεύση, στο χρώμα και στην σύνθεση. Όταν επιλέγεις ποιο είδος πάστας και σάλτσας να σερβίρεις μαζί, υπάρχει ένας γενικός κανόνας ο οποίος πρέπει να τηρηθεί. Για παράδειγμα η σάλτσα πέστο είναι ιδανική για μακριά και λεπτά ζυμαρικά ενώ μια σάλτσα ντομάτας συνδυάζετε πολύ ωραία με ποιο χοντρά ζυμαρικά. Οι παχιές και πεπλατισμένες σάλτσες έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να εισέλθουν μέσα σε τρύπες, εγκοπές, ή σε στριφτά ζυμαρικά. Οι σάλτσες πρέπει να σερβίρονται σε αντιστοιχία με τα ζυμαρικά. Είναι σημαντικό η σάλτσα να μην υπερκαλύπτει την πάστα. Η έξτρα σάλτσα έπειτα μένει στο πιάτο αφού έχουν φαγωθεί τα ζυμαρικά.

Αυτά τα νέα μας για σήμερα φίλες και φίλοι και κλείνοντας εδώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρέα σας και να σας ευχηθώ καλές gourmet μαγειρικές ανησυχίες για όλους εσάς τους εραστές των γεύσεων…

Πηγή: www.patrazeibeki.com 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content