Οι νοσηλευτές του ΠΑΓΝΗ έχουν ξεπεράσει τα όρια τους

 

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τους νοσηλευτές στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, όπως αναφέρει με αγανάκτηση το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων και γιαυτό πραγματοποιούν την 1η Ιουλίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μέσα στο νοσοκομείο.

Σε σχετική σημερινή ανακοίνωση αναφέρουν: 

Η σημερινή πραγματικότητα στο ΠαΓΝΗ βρίσκει όλους τους νοσηλευτές, όλους τους υγειονομικούς σακατεμένους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς. Δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, με τις επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα να πολλαπλασιάζονται όσο εντατικοποιείται η εργασία και απουσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

❖  Όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου λειτουργούν καθημερινά με προσωπικό ασφαλείας καθώς οι μηδαμινές προσλήψεις των τελευταίων χρόνων με την παράλληλη αποχώρηση λόγω συνταξιοδοτήσεων οδήγησαν στη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού. Στο ΠαΓΝΗ οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι 350 και για το 2018 το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν 2 νοσηλευτές.

❖  Το ωράριο εργασίας παραβιάζεται καθημερινά και συστηματικά –οι νοσηλευτές καλούνται να εργαστούν μ’ ένα ρεπό τη βδομάδα, χωρίς ανάπαυση μετά από νυκτερινή εργασία, με υπερωρίες από την ολοήμερη λειτουργία. Υπάρχουν απάνθρωπα και εξοντωτικά προγράμματα, με 2 νύχτες την εβδομάδα, ή με «απόγευμα – πρωί – νύχτα» ή καλύπτοντας δύο κλινικές παράλληλα.

❖  Υπάρχουν συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται σε κυκλικά ωράρια γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Δεν μπορεί να αρρωστήσει κανένας, με αποτέλεσμα να έρχονται στη δουλειά εξαντλημένοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε το γεγονός ότι για να παρθούν οι άδειες στα χειρουργεία, αυτά θα περιοριστούν στο 50% για 2 μήνες.

Υπάρχουν συνάδελφοι νοσηλευτές που εργάζονται με μπλοκάκι, οι οποίοι γίνονται μπαλάκι όταν διεκδικούν το δικαίωμα στην άδεια μεταξύ διοίκησης και νοσηλευτικής υπηρεσίας. Στους συνάδελφους με σύμβαση ΟΑΕΔ καταπατάται μέσω του νόμου πια το δικαίωμα στη μητρότητα.

Οι εξαγγελίες για προσλήψεις παραμένουν στα χαρτιά, ακόμα όμως κι αυτές οι προσλήψεις δεν θα καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των νοσοκομείων την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνούν τις 15.000 θέσεις. Ήδη τέλη Σεπτέμβρη λήγει η σύμβαση 12 νοσηλευτών.

❖ Από τους δημόσιους απολογισμούς της διοίκησης προκύπτουν ότι το 2012 ο συνολικός αριθμός εξετασθέντων ήταν 291.429 εκ των οποίων σε κάθε γιατρό  (οποιασδήποτε βαθμίδας) αντιστοιχούσαν 541 ασθενείς και σε κάθε νοσηλευτή 366. Το 2017 ο συνολικός αριθμός εξετασθέντων ήταν 323.593, δηλαδή αντιστοιχούσαν 584 ασθενείς σε κάθε γιατρό και 440 ασθενείς σε κάθε νοσηλευτή. Αυτός ο αριθμός ανά χρόνο μεγαλώνει καθώς και οι κενές οργανικές θέσεις.

Η έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να αποτελεί για την κάθε διοίκηση αιτιολογία για τη σύνταξη παράνομων και εξαντλητικών προγραμμάτων εργασίας. 

Η παρέμβαση μας είναι οργανωμένη, κόντρα στην προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού και μειωμένων απαιτήσεων από το υπουργείο και τις διοικήσεις ΥΠΕ-ΠαΓΝΗ που επιδιώκουν να παρουσιάσουν μια μαγική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτήν την κατάσταση!

Πραγματοποιούμε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:00 ΠΜ στο σαλόνι του νοσοκομείου. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Ασφαλή και επαρκή στελέχωση με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος.
  • Να δίνονται τα 2 ρεπό εντός της εβδομάδας. Να σταματήσουν οι καθημερινές μετακινήσεις. Να τηρείται η υποχρεωτική ελάχιστη 11ωρη συνεχόμενη ανάπαυση.
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες. Όχι στην κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος. 
  • Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009.
  • Πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
  • Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού-λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στις έγκυες και στις μητέρες για όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας του παιδιού. Διευκόλυνση στην εργασία στα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών μέχρι την ηλικία των 12 ετών. 
  • Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Διαρκή υποχρεωτική επιμόρφωση – παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ευθύνη του δημόσιου συστήματος παιδείας και υγείας. Καμία εμπλοκή των φαρμακευτικών εταιρειών. 
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content