Λίγο πριν την ολοκλήρωση της Α’ φάσης του Υβριδικού Πανεπιστημίου Αστερουσίων 2021, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στη Περιφέρεια Κρήτης, η τελετή της επίσημης παράδοσης του Παπύρου Αναγνώρισης της Ένταξης του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (WNBR) της UNESCO στην Πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων (ΤΕΔΑ) Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη.
Την παράδοση πραγματοποίησε ο Επιστημονικός Επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Επιστήμης και Πολιτισμού της UNESCO στην Ευρώπη (Venice Office), Jonathan Baker και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, οι οποίοι εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες για την ομόθυμη στήριξη της προσπάθειας ένταξης τόσο στην Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, όσο και προς τους Δήμους και άλλους φορείς του νομού, για την επίτευξη της ένταξης των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (MAB) της UNESCO.
Ο Επιστημονικός Επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Επιστήμης και Πολιτισμού της UNESCO στην Ευρώπη (Venice Office), κ. Jonathan Baker, ανέφερε ότι «το Απόθεμα Βιόσφαιρας των Αστερουσίων, παρότι έχει επίσημα ενταχθεί στα Αποθέματα Βιόσφαιρας μόλις πριν από ένα χρόνο, έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στο παγκόσμιο δίκτυο, ιδίως μέσω της οργάνωσης των Υβριδικών Πανεπιστημίων το 2020 και 2021. Είμαι χαρούμενος που μπόρεσα να παρακολουθήσω το Υβριδικό Πανεπιστήμιο του 2021 εδώ στην Κρήτη και να μάθω περισσότερα για τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των Αστερουσίων, τη βιοποικιλότητα, την πολιτιστική ποικιλότητα, καθώς και τον δυναμισμό των τοπικών αρχών και παραγόντων, κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου, είμαι στην ευχάριστη θέση να δώσω, εξ ονόματος της UNESCO, αυτόν τον χαρακτηρισμό που υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO στις τοπικές αρχές του Αποθέματος Βιόσφαιρας».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βασικός αρωγός της καθιέρωσης του Υβριδικού Πανεπιστημίου Αστερουσίων, ως μόνιμου, σταθερού θεσμού με έδρα στην περιοχή σημείωσε: «Για την Περιφέρεια Κρήτης η Ένταξη του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (WNBR) της UNESCO, αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας για την ανάδειξη της Κρήτης, ως μιας Περιφέρειας που υπηρετεί τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τα Αστερούσια, αποτελούν μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πολιτιστικό, ιστορικό και φυσικό αποτύπωμα της περιοχής δημιουργεί τη βάση για την ανάπτυξη πολύπλευρων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Σε αυτό το πλαίσιο το Υβριδικό Πανεπιστήμιο Αστερουσίων, θέτει ισχυρά θεμέλια για μελλοντικές πρωτοβουλίες. Ως Περιφέρεια Κρήτης, χαιρετίζουμε την έμπρακτη αναγνώριση των τοπικών φορέων από την UNESCO και ευχαριστούμε τους επιστήμονες του Οργανισμού, τον κ. Σκούλλο, την κα. Θεανώ Βρέντζου, τους Δημάρχους, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, όλους τους συντελεστές που βοήθησαν για να γίνει πράξη η σημαντική αυτή ένταξη».
Ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Μανόλης Κοκοσάλης, για την αναγνώρισης της ένταξης του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO δήλωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για εμάς για την ανάδειξη του τόπου μας, φυσιολατρικά, ιστορικά, πολιτισμικά. Σε αυτή την προσπάθεια βοήθησαν πάρα πολύ άνθρωποι, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η κα. Θεανώ Βρέντζου από την περίοδο που ήταν Αντιπεριφερειάρχης, η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, οι Δήμοι της περιοχής. Με συντονισμένη προσπάθεια αναδείξαμε τον τόπο μας και με τα επόμενα βήματα θα τον αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο».
Η κα. Θεανώ Βρέντζου–Σκορδαλάκη ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Υβριδικού Πανεπιστημίου Αστερουσίων 2021 και τα μέλη της ΤΕΔΑ και δήλωσε «Η ένταξη των Αστερουσίων στον παγκόσμιο κατάλογο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO μας δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Από την μια συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας που ανήκουμε πλέον στον παγκόσμιο κατάλογο αποθεμάτων βιόσφαιρας της UNESCO και από την άλλη εν συναίσθηση της ευθύνης που αναλάβαμε για αυτό το δύσκολο έργο, του επαναπροσανατολισμού της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής, με ένα διαφορετικό τρόπο, αυτόν της Αειφόρου Ανάπτυξης».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «Τα Αστερούσια αποτελούν μια περιοχή hot-spot βιοποικιλότητας στο χερσαίο και θαλάσσιο οικοσύστημα, με πολύ μεγάλους αριθμούς ενδημισμού και ποικιλότητας τοπίων, που συνδέονται με εξ ίσου πλούσια πολιτισμική ποικιλότητα σε βάθος χιλιετιών. Με μνημεία παγκόσμιας σημασίας, τόσο στην υλική όσο και στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Αυτός ο πλούτος είναι δικός μας, αλλά πλέον και ολόκληρου του πλανήτη, γιατί είναι χαρακτηρισμένος ως Απόθεμα Βιόσφαιρας, γιατί είναι πολύτιμος, είναι ξεχωριστός, που αν μειωθεί, υποβαθμιστεί, εξαφανιστεί θα είμαστε όλοι φτωχότεροι. Αυτόν τον πλούτο καλούμαστε να διασώσουμε, να αναδείξουμε περαιτέρω και να αξιοποιήσουμε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους της περιοχής. Το Απόθεμα Βιόσφαιρας των Αστερουσίων ξεκίνησε με δυσκολίες, αλλά καθώς στηρίζεται στην τοπική κοινωνία το μέλλον φαίνεται προδιαγεγραμμένο να είναι επιτυχές και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς».
Από την πλευρά του ο κ. Σκούλλος προχώρησε σε ενημέρωση για το Υβριδικό Πανεπιστήμιο Αστερουσίων 2021, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο 23 Οκτωβρίου στα Καπετανιανά. Η σημερινή ενημέρωση στη Περιφέρεια Κρήτης διοργανώθηκε από την Τοπική Επιτροπή Διαχείρισης Αστερουσίων, το Περιφερειακό Γραφείο Επιστήμης και Πολιτισμού της UNESCO στην Ευρώπη και το Μεσογειακό Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, του Συνδέσμου Προστασίας Αστερουσίων, της ΑΚΟΜΜ Αναπτυξιακής Ψηλορείτη, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα ΜΑΒ/UNESCO, της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, της Έδρας & του Δικτύου UNESCO για τη Διαχείριση και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), της Μεσογειακής Εκπαιδευτικής Πρωτοβουλίας για το Περιβάλλον και την Αειφορία (MEdIES) και την συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ και του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Μιχ. Σκούλλος πρόσθεσε ότι «Η Κρήτη έχει πετύχει μια πραγματική πρωτοπορία στο θέμα των εντάξεων λόγω της συστηματικής και ουσιαστικής στήριξης που προσέφεραν οι φορείς της και κυρίως η Περιφέρεια σε όλες τις φάσεις προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη. Ελπίζω και άλλες περιοχές που προετοιμάζονται εδώ και χρόνια για μια αντίστοιχη ένταξη να αξιοποιήσουν την σχετική εμπειρία με την βοήθεια και της Επιτροπής μας». Ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων «Παράλληλα η ουσιαστική δουλεία στα Αστερούσια έχει ήδη αρχίσει και βρίσκεται μπροστά μας. Ενώ εξετάζουμε τις προϋποθέσεις για το πώς το Υβριδικό Πανεπιστήμιο των Αστερουσίων να εξελιχθεί σε έναν βιώσιμο θεσμό με συνεργασία όλων των μέχρι σήμερα υποστηρικτών του».