ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ
Οι 59 μόνο θέσεις γιατρών ΕΣΥ, που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη προκήρυξη, για το σύνολο των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της 7ης ΥΠΕ, είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων. Δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, δεν καλύπτουν ούτε τα κενά με βάσει τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς (του 2012), δεν καλύπτουν ούτε καν τις αποχωρήσεις, που περιλαμβάνουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις δεκάδες παραιτήσεις, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία κρίσεων και διορισμών. Επομένως, τα προβλήματα υποστελέχωσης και εντατικοποίησης της δουλειάς των υγειονομικών θα παραμείνουν, η υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας θα συνεχιστεί, περιορίζοντας ολοένα περισσότερο την πρόσβαση σε σύγχρονες δωρεάν παροχές υγείας. Είναι μια προκήρυξη προσαρμοσμένη στους πετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς, με κινδύνους για την υγεία των ασθενών από την καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία. Τις συνέπειες των περικοπών στα μέτρα προστασίας της υγείας τις είδαμε αυτές τις ημέρες με το έγκλημα στα Τέμπη.
· Στο ΠΑΓΝΗ οι 16 θέσεις που προκηρύχθηκαν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Μόνο μέσα στο 2022 είχαμε 13 αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις-παραιτήσεις) γιατρών, ενώ αναμένονται κι άλλες συνταξιοδοτήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Οι κενές θέσεις γιατρών φτάνουν τις 20, με βάσει τον απαρχαιωμένο οργανισμό του νοσοκομείου, που προβλέπει π.χ. μόνο δύο θέσεις αγγειοχειρουργών και δύο θέσεις ρευματολόγων για δύο κλινικές αναφοράς που καλύπτουν όλη την Κρήτη. Γενικά, το ΠΑΓΝΗ δέχεται παραπομπές από όλη την Κρήτη και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, λόγω της υποβάθμισης των περιφερικών νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Επίσης, στο ΠΑΓΝΗ αναπτύσσονται νέα τμήματα, π.χ. Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, τμήμα ΡΕΤ, θρομβεκτομές ισχαιμικών εγκεφαλικών, που στελεχώνονται με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό (πρόσληψη μόνο ενός επεμβατικού νευροακτινολόγου).
· Είναι χαρακτηριστικό ότι για το Βενιζέλειο προκηρύχθηκαν μόνο 12 θέσεις, ενώ πάνω από 10 γιατροί έχουν παραιτηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και υπάρχουν πάνω από 30 κενές θέσεις. Η μοναδική θέση παιδοψυχιάτρου, που προκηρύσσεται για το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο, δεν λύνει το σοβαρό πρόβλημα υπολειτουργίας του, απλά θα αντικαταστήσει (εφόσον καλυφθεί) τη διευθύντρια που παραιτήθηκε, διατηρώντας την υποστελέχωση (με μόνο δύο μόνιμους γιατρούς) που οδήγησαν στην παραίτησή της.
· Παρόλο που η πληρότητα στις Παθολογικές Κλινικές τις περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων αναπνευστικού (φθινόπωρο-χειμώνα) αλλά και την τουριστική περίοδο συχνά υπερβαίνει το 100%, παρόλο που τα τακτικά παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων Ρεθύμνου, Χανίων, Ιεράπετρας, της Β Παθολογικής του Βενιζελείου (γενικό, αντιυπερτασικό, λιπιδαιμικό, λοιμώξεων) δεν λειτουργούν, για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης προκηρύσσονται μόνο 4 θέσεις παθολόγων, ενώ οι κενές θέσεις είναι τουλάχιστον 15.
· Για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου προκηρύχθηκε μόνο μία θέση παθολόγου, ενώ 4 είναι κενές (με βάση τον οργανισμό του 2012) και υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι παθολόγοι, εκ των οποίων η μία απουσιάζει με άδεια λοχείας. Οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς, που ανάγκασαν τη διευθύντρια της κλινικής σε παραίτηση, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ακόμη κι αν δεν βγει άγονη η θέση που προκηρύχθηκε, γιατί ο αριθμός γιατρών θα είναι ο ίδιος, όπως πριν την παραίτηση. Επίσης η θέση πνευμονολόγου που προκηρύχθηκε δεν επαρκεί για να εξασφαλιστεί η καθημερινή 24ωρη λειτουργία της κλινικής, δεν καλύπτει ούτε καν τις αποχωρήσεις (μία παραίτηση και ένας διορισμός στο ΓΝ Χανίων)
· Στο Νοσοκομείο Χανίων προκηρύχθηκε μόνο μία θέση ορθοπεδικού, ενώ έξι θέσεις είναι κενές και υπηρετούν μόνο τρεις ορθοπεδικοί. Καμία θέση ογκολόγου δεν προκηρύχθηκε, ενώ υπάρχουν τρεις κενές θέσεις και υπηρετούν μόνο δύο ογκολόγοι. Παρόλο που η Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝ Χανίων είναι στα πρόθυρα κλεισίματος λόγω υποστελέχωσης, με τρεις τουλάχιστον κενές θέσεις, προκηρύχθηκε μόνο μια θέση ψυχιάτρου για το κέντρο ψυχικής υγείας Χανίων.
· Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, προκηρύχθηκε μόνο μία θέση ψυχιάτρου, ενώ κανένας ψυχίατρος δεν υπηρετεί και καλύπτει κάποιες μέρες ο μοναδικός ψυχίατρος του κέντρου ψυχικής υγείας. Είναι προφανές ότι με έναν ψυχίατρο δεν μπορεί να ανοίξει ψυχιατρική κλινική στο νομό
· Για το νοσοκομείο Ιεράπετρας προκηρύσσεται μόνο μία θέση παθολόγου, ενώ υπάρχουν δύο κενές θέσεις και ο μοναδικός μόνιμος παθολόγος που υπηρετεί είχε πρόσφατα υποβάλλει αίτηση παραίτησης λόγω εντατικοποίησης. Στο ίδιο νοσοκομείο προκηρύσσεται μόνο μία θέση ακτινολόγου, ενώ υπάρχουν δύο κενές θέσεις και ο μοναδικός ακτινολόγος έχει επίσης δηλώσει ότι είναι στα πρόθυρα παραίτησης. Ακόμη κι όταν οι θέσεις αυτές ήταν καλυμμένες, οι γιατροί δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες, γι’ αυτό άλλωστε δύο ακτινολόγοι οδηγήθηκαν σε παραίτηση.
· Στο Νοσοκομείο Σητείας προκηρύχθηκε μόνο μία θέση ορθοπεδικού, ενώ ένας αποχώρησε πριν λίγους μήνες και υπηρετούν μόνο ένας επικουρικός και δύο μόνιμοι ορθοπεδικοί (εκ των οποίων ο διευθυντής είναι σε παράταση υπό συνταξιοδότηση τους επόμενους 3 μήνες). Καμία θέση παθολόγου δεν προκηρύχτηκε παρά την μετάθεση μιας επιμελήτριας τους επόμενους τρεις μήνες λόγω συμπλήρωσης πενταετίας σε άγονο (οπότε η παθολογική κλινική δεν θα καλύπτεται εφημεριακά καθημερινά μετά τον Ιούνιο). Προκηρύχτηκε μόνο μια θέση αναισθησιολόγου, ενώ υπηρετούν μόλις δυο, από τις οποίες η συντονίστρια διευθύντρια συνταξιοδοτείται μέχρι το τέλος του έτους. Δεν προκηρύχτηκε καμία θέση ακτινολόγου, ενώ υπηρετεί μόνο μια και μένουν ακάλυπτες πάνω από 20 εφημερίες το μήνα, με πολλά περιστατικά να διακομίζονται στο Ηράκλειο για αξονική.
· Μόνο 4 θέσεις γενικών γιατρών/παθολόγων προκηρύσσονται για τα κέντρα υγείας της 7ης ΥΠΕ, ενώ τα κενά στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) είναι πολλαπλάσια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθολική κάλυψη των αναγκών σε πρόληψη, υπηρεσίες δημόσιας υγείας, υγείας και ασφάλειας εργασίας, σχολικής, προγεννητικής, οδοντιατρικής φροντίδας, παρακολούθησης χρονίως πασχόντων κοκ. Καμία θέση γιατρού δεν προκηρύχθηκε για το ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης, ενώ υπολειτουργεί σημαντικά λόγω των χρόνιων ελλείψεων.
Εφόσον οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες, είναι πολύ πιθανό για αρκετές από αυτές να μην υποβληθούν αιτήσεις. Ο λόγος για τις άγονες θέσεις, όπως και για τις δεκάδες παραιτήσεις (ειδικά σε περιφερικά νοσοκομεία), είναι οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς, η υπερεφημέρευση, οι περικοπές ρεπό, οι χρωστούμενες άδειες, οι μετακινήσεις, εξαιτίας της υποστελέχωσης. Όσο παραμένουν δεκάδες ακάλυπτα κενά σε κάθε νοσοκομείο και κέντρο υγείας, οι συνθήκες δουλειάς δεν θα βελτιωθούν, οι μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων δεν θα εξαλειφθούν (όπως δηλώνει η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ) και θα εξακολουθήσουν οι γιατροί να μην εκδηλώνουν ενδιαφέρον ή να εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Ούτε στις πολύμηνες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και στις λίστες χειρουργείου με τους χιλιάδες ασθενείς θα δώσει λύση η προκήρυξη, αφού κι αυτά οφείλονται στις χρόνιες ελλείψεις προσωπικού (αλλά και υποδομών), που θα παραμείνουν.
Τα προβλήματα υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι χρόνια. Όλες οι κυβερνήσεις επιδιώκουν τη λειτουργία του με το ελάχιστο δυνατό μόνιμο προσωπικό και με γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με σκοπό την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών. Στην προσπάθεια μείωσης του κόστους, ο πρόσφατος νόμος για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη προβλέπει «μπαλώματα» και με γιατρούς μερικής απασχόλησης, με ανειδίκευτους απόφοιτους ιατρικής και περιπλανώμενους ειδικευόμενους. Ο ίδιος νόμος ωθεί τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας, ως δήθεν «διέξοδο» στις τεράστιες αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία. Ο νόμος αυτός εντάσσεται στα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», τα οποία περιλαμβάνουν και συγχωνεύσεις κοντινών νοσοκομείων (π.χ. Λασιθίου), επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας και μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), στα πρότυπα των νοσοκομείων Σαντορίνης και Παπαγεωργίου. Ήδη προχωρά (με το νομοσχέδιο που ήρθε για ψήφιση στη Βουλή στις 15 Μάρτη) η μετατροπή σε ΝΠΙΔ του μοναδικού Παιδοογκολογικού Κέντρο της χώρας.
Με το «νέο ΕΣΥ» αλλά και με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων επιδιώκεται η διεύρυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας με ολοένα μικρότερη κρατική χρηματοδότηση και ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ίδιων των ασθενών. Σκοπός είναι ο περιορισμός της κρατικής και η ενίσχυση της ατομικής ευθύνης. Ωφελημένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, που βρίσκουν την ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους (όπως έκαναν ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας), καλύπτοντας το κενό που αφήνει το απαξιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας.
Απορρίπτουμε τη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη χρόνια υποστελέχωση και τη ραγδαία υποβάθμιση των νοσοκομείων μας. Δεν αρκούμαστε στα «ψίχουλα» που μας πετάνε για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις μας. Διεκδικούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας, πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της ΠΦΥ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό με άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων (με κίνητρα), επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των διορισμών, αλλαγή των οργανισμών με αύξηση οργανικών θέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας στο επίπεδο των αναγκών και των εξελίξεων της επιστήμης, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ράνια Μπέτση, γραμματέας Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ), μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ
Βασίλης Κούδας, μέλος ΔΣ ΕΓΕΣΥΝΗ, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου,
Κατερίνα Χαλκιαδάκη, μέλος Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών ΠΑΓΝΗ
Μιχαέλα Αβδή, μέλος ΔΣ Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου
Ευαγγελία Γκαβανόζη, μέλος ΔΣ Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου (ΕΝΙΛ), γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Σητείας
Ιωάννα Δακανάλη, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου
Ελευθερία Θραψανιώτη, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Χανίων