Με ιδιαίτερα ικανοποιητική συμμετοχή των φορέων πραγματοποιήθηκε χθες στο δημοτικό κατάστημα Μαλίων η δεύτερη δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που εκπονεί ο Δήμος Χερσονήσου για τις μετακινήσεις σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία ΕΤΑΜ ΑΕ, έργο που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εβδομήντα περίπου άτομα, στην πλειοψηφία τους εκπρόσωποι δημόσιων φορέων, συλλόγων, επαγγελματικών φορέων, σωμάτων ασφαλείας αλλά και δημοτών οι οποίοι ενημερώθηκαν για την υφιστάμενη κατάσταση των μετακινήσεων στο Δήμο Χερσονήσου και διατύπωσαν τις απόψεις τους, από τη δική τους, προσωπική εμπειρία, για τα προβλήματα του συστήματος μεταφορών και μετακινήσεων. Μέσω της διαδικασίας της δεύτερης διαβούλευσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμβάλλουν στη διατύπωση των προτεραιοτήτων και των στόχων από τη δική τους σκοπιά, για το Δήμο στο πλαίσιο της εκπόνησης του στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος, Γιάννης Σέγκος, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Διοικητικής Οργάνωσης και Προγραμματικών Συνεργασιών Φορέων, κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Κώτσογλου.
Ο εκπρόσωπος του αναδόχου, κ. Νίκος Δρακωνάκης από την εταιρία ΕΤΑΜ ΑΕ, αναφερόμενος στο ΣΒΑΚ τόνισε ότι δεν πρόκειται για μελέτη αλλά για ένα βηματισμό που λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τη συμμετοχή και την άποψη των πολιτών, των φορέων και όλων των εμπλεκόμενων και ωφελούμενων για να καταφέρει μέσω της συμμετοχικής διαδικασίας να οδηγήσει στο μέλλον της βιώσιμης αστικής κινητικότητάς την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χερσονήσου.
Στη συνέχεια, η κ. Τέα Κριτσωτάκη, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός, υπάλληλος του Δήμου Χερσονήσου, παρουσίασε τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση των μεταφορών στο Δήμο, ενώ ο καθηγητής ΕΜΠ, ειδικός σε θέματα Βιώσιμης Κινητικότητας, κ. Θάνος Βλαστός, αναφέρθηκε στο όραμα στρατηγικής, στους ειδικούς στόχους και στις προτεραιότητες για το ΣΒΑΚ Χερσoνήσου στην κατεύθυνση των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα ΣΒΑΚ. Συγκεκριμένα ανέφερε τους παρακάτω στόχους / προτεραιότητες: μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που αφορά στις μετακινήσεις, προστασία φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος/ενίσχυση ελκυστικότητας οδικού περιβάλλοντος και δημόσιου χώρου, βελτίωση δημόσιας υγείας/βελτίωση ατμόσφαιρας, βελτίωση προσβασιμότητας για τους ευάλωτους χρήστες και άρση κοινωνικών αποκλεισμών στην μετακίνηση, προώθηση της χρήσης βιώσιμων μέσων και τρόπων μετακίνησης έναντι του ιδιωτικού αυτοκινήτου, ενσωμάτωση νέων και έξυπνων τεχνολογιών στο μεταφορικό σύστημα, βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, ενίσχυση συμμετοχικότητας στο σχεδιασμό των μετακινήσεων, διαχείριση της τουριστικής εποχικότητας στις μετακινήσεις – προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εξασφάλιση λειτουργικότητας – αποδοτικότητας συστήματος μεταφορών, ενίσχυση τοπικής επιχειρηματικότητας και βελτίωση εμπορευματικών μεταφορών.
Η κ. Μαρία Σίτη, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος, μέλος ομάδας του αναδόχου του ΣΒΑΚ παρουσίασε τα αρχικά προτεινόμενα μέτρα και παρεμβάσεις στο σύνολο του Δήμου Χερσονήσου με γνώμονα: τη βελτίωση συνθηκών μετακίνησης και επιπέδου οδικής ασφάλειας, την προώθηση περπατήματος και ποδηλάτου με έμφαση στην προσπελασιμότητα ατόμων με αναπηρία, την έξυπνη και ευέλικτη συλλογική μετακίνηση, την αναβάθμιση οδικού περιβάλλοντος για όλους τους χρήστες – με έμφαση στις εμπορευματικές μεταφορές και στη διαχείριση στάθμευσης και στη συμβολή της βιώσιμης κινητικότητας στην τουριστική δραστηριότητα – και τη διαχείριση της εποχικότητας στις μετακινήσεις.
Τέλος, οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση φορείς τοποθετήθηκαν καταθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με μετακινήσεις/ κυκλοφοριακό, καθορίζοντας παράλληλα τις απαιτήσεις που οι ίδιοι θεωρούν ότι αποτελούν τη βάση για την επίτευξη των βασικών αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.
Με το πέρας της εκδήλωσης, ο δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, ζητώντας τη συνεργασία και τη συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο εκπόνησης του ΣΒΑΚ, διατυπώνοντας την αγωνία «να μετατραπούμε σε ένα δήμο που θα λαμβάνει υπόψη του τη προστασία του περιβάλλοντος, θα υποστηρίζει την τοπική κοινωνία και θα βασίζεται σε μια νέα κουλτούρα μετακινήσεων.»