Ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, στην 4η Σύνοδο Forum Κυκλικών Πόλεων στο Ηράκλειο

Στην 4η Σύνοδο Forum Κυκλικών Πόλεων που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με θέμα τις προϋποθέσεις μετάβασης σε μια Κυκλική Βιο-Οικονομία για τους τομείς αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, αλλά και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμμετείχε ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – ΕΣΔΑΚ Αλέξης Καλοκαιρινός.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς Μανόλης Γραφάκος, Πέτρος Βαρελίδης, Δημήτρης Σκάλκος, Γιώργος Στρατάκος, Θωμαϊς Ευτυχίδου και Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Δήμαρχοι – μέλη του ΕΣΔΑΚ, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος ως Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Γιώργος Ηλιόπουλος, εκπρόσωποι φορέων, αρχών και καθηγητές Πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο Forum. 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και μίλησε για το όραμα και το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής, που έχει ως στόχο τα επόμενα χρόνια το Ηράκλειο, να αποτελέσει πρότυπο κυκλικής πόλης. Τόνισε ότι οι προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και της αυξημένης κυκλικότητας συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στις πόλεις, ότι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας Κυκλικής Πόλης απαιτεί τη διαμόρφωση νέας φιλοσοφίας η οποία θα βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση με συμπλήρωση των κενών διαχείρισης, αξιοποίηση των υφιστάμενων επιμέρους στοιχείων αλλά, κυρίως, με την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης και με τη δημιουργία ευρύτερων συνεργειών και συμβιωτικών λύσεων. «Απαιτείται αλλαγή μοντέλου και από τη γραμμική διαχείριση αποβλήτων, να πάμε στην κυκλική αξιοποίηση πόρων, με τοπικά εξειδικευμένες στρατηγικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Καλοκαιρινός.

Αναφέρθηκε επίσης στον απαιτούμενο στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη τοπικών σχεδίων κυκλικής οικονομίας με βιώσιμες προτάσεις και επεσήμανε ότι η μετάβαση στην κυκλικότητα είναι αδύνατο να στηριχθεί σε οριζόντιες προτάσεις και παρεμβάσεις, αλλά απαιτεί διαφοροποιημένες και εξειδικευμένες στρατηγικές ανάλογα με το σημείο εκκίνησης, τα κενά στις υποδομές της κάθε πόλης. Ο Αλέξης Καλοκαιρινός μίλησε και για το αναβάθμισης της εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου που διασφαλίζει την πλήρη τριτοβάθμια επεξεργασία του συνόλου των λυμάτων μέσω μονάδας υπερδιήθησης, αναφέρθηκε στα έργα του ΕΣΔΑΚ, σε παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην ενεργειακή ουδετερότητα, στον σχεδιασμό του οικολογικού μετασχηματισμού του Δήμου, τις προτεραιότητες, αλλά και τις απαιτήσεις για πόρους, απλοποίηση των διαδικασιών και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. 

«Έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε. Το συνολικό ζήτημα της κυκλικής οικονομίας της διαχείρισης των αποβλήτων είναι στην κορυφή της ατζέντας του Δήμου Ηρακλείου και θεωρώ ότι η Κρήτη, με την πολύ καλή συνεργασία την οποία έχουμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, βρίσκεται σε μια πρωτοπορία. Αυτή η πρωτοπορία θα μπορούσε να αποκτήσει και χαρακτηριστικά πέρα από τη χώρα μας; Νομίζω ναι και πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι. Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και στο σχέδιο της κυκλικής πόλης το οποίο είναι μια μεγάλη επιδίωξη για το Ηράκλειο. Το Ηράκλειο να είναι μία από τις κυκλικές πόλεις της Ευρώπης με στοιχεία πρωτοποριακού σχεδιασμού. Και αυτό που καταλήγει; Καταλήγει στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Αυτό είναι η επιδίωξη μας και αυτός είναι ο σκοπός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ.

Επίσης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός ευχαρίστησε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη για την συνεχή και αποτελεσματική του βοήθεια και για την προτεραιοποίηση του έργου του Φράγματος του Λαδούκου, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Μανόλη Γραφάκο αναφέροντας ότι αποτελεί σταθερό συμπαραστάτη της Δημοτικής Αρχής και στρατηγικό σχεδιαστή της προσπάθειας, καθώς και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την ενεργή παρουσία της Περιφέρειας τα τελευταία χρόνια η οποία έχει αποδειχθεί καταλυτική στα επιτεύγματα που έχουν επιτευχθεί στον τομέα. 

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Μανόλης Γραφάκος, σε δήλωσή του εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου και Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Αλέξη Καλοκαιρινό για τη φιλοξενία, τονίζοντας ότι το Forum: «Είναι μια ιδιαίτερη, πρωτοποριακή μορφή συνεργασίας πολλών φορέων με στόχο να προωθήσουμε ζητήματα που αφορούν την κυκλική οικονομία και είναι το βασικό εργαλείο για την πολιτική της Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Ο Μανόλης Γραφάκος δήλωσε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Forum διευρύνεται με περισσότερους φορείς και Γραμματείες Υπουργείων και συμπλήρωσε ότι «Επιλέχθηκε το Ηράκλειο της Κρήτης διότι θα συζητήσουμε και ζητήματα τα οποία αφορούν κυρίως τον πρωτογενή τομέα και τη διαχείριση των αποβλήτων, τόσο των βιοαποβλήτων όσο και των πλαστικών θερμοκηπίων, όσο και των πλαστικών στη γεωργία συνολικότερα αλλά θα ανοίξουμε και το θέμα της παραγωγής ενέργειας από βιοαπόβλητα παραγωγής βιομεθανίου.». 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σε δήλωσή του τόνισε ότι «θέλουμε να προχωρήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το επόμενο χρονικό διάστημα αυτή η προσπάθεια και να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι και να δούμε όλα αυτά τα οποία χρειάζονται και για τις μεγάλες πόλεις και για τις μικρές πόλεις και για τον πρωτογενή τομέα ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την κυκλική οικονομία. Έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά στην Κρήτη από τις μεγάλες πόλεις πρέπει να πάμε όμως και στην ενδοχώρα, ειδικά στα απόβλητα του πρωτογενή τομέα.». 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Γιώργος Ηλιόπουλος από την πλευρά του, μίλησε για τις πράσινες πολιτικές τις οποίες όπως είπε «η Κρήτη τις έχει ανάγκη γιατί συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα έργα εν εξελίξει που σε συνδυασμό με τη σωστή εφαρμογή τους από τους Δήμους, ΦΟΔΣΑ, Περιφέρεια, επιχειρήσεις και πολίτες μπορούν να οδηγήσουν σε μια ουσιαστική μετάβαση ολόκληρη την Κρήτη και το Ηράκλειο τα επόμενα ένα με δυο χρόνια.».

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος «Forum Κυκλικών Πόλεων», αποτελεί πρωτοβουλία του ΕΕΔΣΑ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και αφορά τη διαχείριση αποβλήτων ως πόρων, ώστε να διατηρούνται στην οικονομία για να επαναχρησιμοποιούνται και στηρίζεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει αρμόδιες Γενικές Γραμματείες εμπλεκόμενων Υπουργείων. 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content