Ο Δήμος Μαλεβιζίου συμμετέχει ενεργά στην Διεθνή Ημέρα των Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων η 18η Μαΐου και στο Δήμο Μαλεβιζίου με το πλήθος των πολιτιστικών δομών, την υποδέχεται με ανοικτά μουσεία και νέες εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός».

Ειδικότερα, το κοινό μπορεί να επισκεφτεί την Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου στο Γάζι, η οποία είναι ανοικτή με ελεύθερη είσοδο κάθε ημέρα (εκτός Τρίτης) και τα Σαββατοκύριακα, από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Υπενθυμίζεται ότι στο μουσείο του Γαζίου εκτίθεται τμήμα της περίφημης συλλογής Μεταξά και αρχαιολογικά ευρήματα από περιοχές του Μαλεβιζίου, που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.

Αλλά και η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό – που για φέτος έχουν ως θέμα και κεντρικό άξονα το «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης» από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) – και εγκαινιάζει δύο ξεχωριστές σε αξία και συμβολισμό εκθέσεις.

Η πρώτη, αφορά την έκθεση Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του σχολικού έτους από εκπαιδευτικούς φορείς και αφορούσαν τις επισκέψεις τους στις περιοδικές εκθέσεις της Πινακοθήκης και τα οργανωμένα καλλιτεχνικά εργαστήρια τα οποία ολοκλήρωναν πολύ δημιουργικά και ωφέλιμα για τον μαθητή, την κάθε επίσκεψη. Η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου εγκαινιάζει αυτόν τον νέο θεσμό, την έκθεση των παιδικών εργαστηρίων, ως νέα πρόταση για στέγαση παιδικής τέχνης που τόσο λείπει από τον τόπο μας.

Η δεύτερη, στη μόνιμη πλέον έκθεση τμήματος του φωτογραφικού αρχείου του Κων/νου Κουτουλάκη. Πρόκειται για το φωτογραφικό υλικό των πρώτων μηνών της μετακατοχικής περιόδου, το οποίο συνιστά μοναδικής αξίας φωτογραφικό ντοκουμέντο αφού εικονογραφεί τη ναζιστική θηριωδία και το Κρητικό δράμα. Ο Κων/νος Κουτουλάκης συνόδεψε ως φωτογράφος την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων που αποτελούνταν από τον Νίκο Καζαντζάκη και τους Καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωάννη Κακριδή και Ιωάννη Καλιτσουνάκη και η οποία διέτρεξε την Κρήτη από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 1945 για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχτηκαν την Κατοχή στην Κρήτη, από τους  Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές. Οι φωτογραφίες του Κουτουλάκη εξυπηρετούσαν τον προφανή στόχο να εικονογραφήσουν την πολυσέλιδη έκθεση που θα συνέτασσε η Επιτροπή και στόχος της Δημοτικής Αρχής με την μόνιμη αυτή έκθεση, είναι να βρίσκονται σταθερά στη διάθεση του κοινού τα σπάνια αυτά φωτογραφικά ντοκουμέντα. Το αρχείο Κουτουλάκη έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στο Ηράκλειο, τη Βιάννο, την Κριτσά (γενέτειρα του Κ. Κουτουλάκη), τα Χανιά, την Κάνδανο, την Αθήνα και την Μελβούρνη, ενώ αντίγραφο του αρχείου έχει παραδοθεί από τον Δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη στην αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων και στο Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Στην μόνιμη αυτή φωτογραφική έκθεση θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις 13.00 το μεσημέρι του Σαββάτου από το ειδικευμένο προσωπικό της Δημοτικής Πινακοθήκης.

 

 

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, σε σχετικό μήνυμά του τονίζει: «Το Μαλεβίζι της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης συνεχίζει να αναπτύσσεται. Και με τα μουσεία που δημιουργήσαμε, το αρχαιολογικό μουσείο στο Γάζι, τα λαογραφικά μουσεία σε Καμάρι, Μονή και Σάρχο, αλλά και τη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» στην Τύλισο, τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη στο Γάζι, το Πολιτιστικό Κέντρο στην Αγία Μαρίνα, καθώς επίσης και τις προϋπάρχουσες δομές, το μουσείο του Δ. Θεοτοκόπουλου στο Φόδελε και την Αίθουσα Τέχνης Γιάννη Κλινάκη στο Μάραθος, δίνουμε τα κίνητρα σε όλους, να γνωρίσουν καλύτερα και να γνωρίσουν καλύτερα το Μαλεβίζι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη για την υποστήριξή του, όλα τα μέλη της επιτροπής εποπτείας της Πινακοθήκης μας όπως επίσης και την επιμελήτριά της Χρύσα Βαθιανάκη, που δουλεύοντας μεθοδικά και αποτελεσματικά, καταφέρνουν εξαιρετικά αποτελέσματα».

 

 

Το αρχείο Κουτουλάκη

 

Το αρχείο Κουτουλάκη έχει αναδειχθεί με τη συνεργασία του Δήμου Μαλεβιζίου της Περιφέρειας Κρήτης και του Κέντρου Ανθρωπιστικών Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέσα από τις παρουσιάσεις τις οποίες επιμελήθηκαν ο καθηγητής Μανώλης Δρακάκης και ο αρχαιολόγος, ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Μαλεβιζίου, Γιώργος Τζωράκης, έχει γίνει κατανοητή η σπουδαιότητά του.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι το περιεχόμενο της Έκθεσης Ωμοτήτων έγινε γνωστό μόλις το 1983, όταν εκδόθηκε από το Δήμο Ηρακλείου σπάνιο χειρόγραφο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, το οποίο συνοδεύτηκε από ελάχιστες φωτογραφίες από τις λήψεις του Κουτουλάκη, οι οποίες θεωρούνταν χαμένες. Τμήμα του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη βρέθηκε στα κατάλοιπα του αείμνηστου δημοσιογράφου Μανόλη Δουλγεράκη, το οποίο, μαζί με την πλούσια βιβλιοθήκη του, δωρήθηκε το 2014 από την οικογένεια Δουλγεράκη, στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Το δωρηθέν φωτογραφικό αρχείο δεν περιλαμβάνει το σύνολο των φωτογραφιών που τράβηξε ο Κουτουλάκης ως μέλος της Επιτροπής. Απουσιάζουν σημαντικές λήψεις – γνωστές ευτυχώς από αλλού – σε σημαντικούς σταθμούς από την περιήγηση της Επιτροπής.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content