Ο Λ. Κοπάσης για τα συμπεράσματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ήξεις αφήξεις τα συμπεράσματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο αντί να είναι σαφή και συγκεκριμένα

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης είχε την τιμητική του στις συνεδριάσεις στις 29 Μαρτίου 22 και στις 7 Απριλίου 22, κατά τις συζητήσεις περί Έκφρασης Γνώμης α. επί της ΕΜΠ, Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης των Σχεδίων Διαχείρισης Περιοχών NATURA 2000 της Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, καθώς και β. επί της ΣΜΠΕ, Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΚΡΗΤΗ 21-27.

 

Με την ευκαιρία έγινε αναφορά της διαβούλευσης με πλήθος φορέων που προηγήθηκε ενώ συνυπολογίστηκαν οι εγκεκριμένες ΣΜΠΕ του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας 20-23, επίσης για το Νερό τα λύματα, για τα Στερεά Απόβλητα αλλά και συγκεκριμένων έργων όπως ο ΒΟΑΚ, παραθέτοντας οι μελετητές και η υπηρεσία (άξιοι συγχαρητηρίων) την επιφανειακή σύγκριση σεναρίων όπως προβλέπεται.

 

Δυστυχώς και παρά την σύμφωνη γνώμη (κατά πλειοψηφία) του Περιφερειακού Συμβουλίου, των ΕΜΠ και ΣΜΠΕ τα συμπεράσματα παραμένουν θολά και συγκεχυμένα παρότι πρέπει να είναι σαφή και συγκεκριμένα.

 

1.Οι τοποθετήσεις των φορέων στο Περιφερειακό Συμβούλιο προβληματίζουν αν κατά την διαβούλευση που προηγήθηκε, αποτέλεσαν ευκαιρία δημοσίων σχέσεων αντί να διατυπωθεί με ευκρίνεια τόσο η ανάγκη ανάπτυξης ΑΠΕ στην Κρήτη όσο και η δυνατότητα να χωροθετηθούν εκτός περιοχών NATURA (σύμφωνα με το χωροταξικό των ΑΠΕ που δεν έχει εκπονηθεί!!!)

 

2.Τα συμπεράσματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο θολώνει τον στόχο και περιστρέφονται σε θέματα επί παντός επιστητού ενώ θα έπρεπε να είναι ευθύβολα, όπως η το ταχύτερο δυνατόν έκδοση του ΠΔ  για την προστασίας των προστατευόμενων περιοχών όπως διατυπώθηκε εκ μέρους των μελετητών από τον Πέτρο Λυμπεράκη.

 

3. Η σαφής προτεραιοποίηση κατά την συζήτηση επί της ΣΜΠΕ περιορισμού των εκπομπών CO2 που κυρίως ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή, παραμένει αδιευκρίνιστη ως προς με την αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, την επίσπευση της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης, όσο και την εκτεταμένη σε κάθε κατεύθυνση ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων ιδιωτικών δημόσιων και επιχειρήσεων.

 

4. Η αδήριτη ανάγκη αυστηρής παρακολούθησης και ελέγχου την επόμενη μέρα, των περιβαλλοντικών όρων που θα τεθούν δεν διατυπώνεται καν, παράλληλα με την διαρκή αναζήτηση και αξιοποίηση των τεχνολογιών περιβάλλοντος που θα διασφαλίσουν την προστασία του για να πετύχουμε την ανάπτυξη που όλοι συμφωνούμε φιλοδοξούμε και επιδιώκουμε.

 

 

*’’ήξεις αφήξεις(,) ουκ(,)εν πολέμω θνήξεις’’ διφορούμενος χρησμός πυθίας σε στρατιώτη

 

 

Λευτέρης Κοπάσης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MSc

Περιφερειακός Σύμβουλος Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content