Με την παρουσίαση της πρότασης του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Robert Schuman στις 9 Μαίου 1950, οριοθετείται το πρώτο στάδιο για την αποτύπωση μιας συγκεκριμένης και εθελούσιας βούλησης των ευρωπαϊκών κρατών και των κοινωνιών να ξεπεράσουν εκατονταετίες εθνικισμών και συγκρούσεων, διαιρέσεις και διαμάχες, να δημιουργήσουν έναν ενιαίο, σταθερό χώρο ειρήνης, ενότητας, συνεργασίας.
Σήμερα, αυτή η επέτειος της προσπάθειας της Ευρώπης να ανασυγκροτηθεί από όσα συσσώρευσε ο πόλεμος, μέσα από την ήττα του εθνικοσοσιαλισμού, αλλά με μια νέα διαίρεση να προβάλλει πίσω από τα συρματοπλέγματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, επαναφέρει στην μνήμη την ιστορική Δήλωση Schuman αλλά και τις προσπάθειες οραματιστών Ευρωπαίων, θέτοντας το πρώτο θεμέλιο για την δημιουργία μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Η συμπλήρωση και επτά δεκαετιών ενοποιητικής διαδικασίας, διαμορφώνει για τα ευρωπαϊκά έθνη την πιο μακρά περίοδο ειρήνης, κοινωνικής προόδου, ανάπτυξης, ευημερίας, δημοκρατίας και ελευθερίας, επιτεύγματα που ενισχύθηκαν στην πορεία μετεξέλιξης του σχεδίου ενοποίησης. Και τα μηνύματα αυτής της περιόδου, σήμερα έχουν ιδιαίτερη αξία όσο ποτέ, για τους κοινοτικούς θεσμούς, τα κράτη-μέλη και τις εθνικές κυβερνήσεις, τους Ευρωπαίους Πολίτες.
Ένα μήνα πρίν την πραγματοποίηση των ευρωπαϊκών εκλογών, τα αιτήματα για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και αναβλητικότητες στην ενοποιητική διαδικασία, απαιτούν αποφασιστική υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και ιδεών, κοινές προσπάθειες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια Ευρώπη ομοσπονδιακή, κυρίαρχη, αποτελεσματική. Ενισχύοντας την θεσμική, υπερεθνική δημοκρατία, να απαντηθούν ερωτήματα των Πολιτών, απέναντι στην παρουσία του εθνικισμού, της δημαγωγίας, του αντιευρωπαϊσμού, της εθνικής περιχαράκωσης.
Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης, κομμάτι του ιστορικού κινήματος του Αλτιέρο Σπινέλι, εκφράζοντας ένα σταθερό προσανατολισμό για να ξεπεράσει η Ευρώπη αντιθέσεις και αντιφάσεις, δίνοντας απαντήσεις στα κοινά οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα, τονίζουν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσα από ένα επιβεβλημένο, τολμηρό βήμα για την πολιτική ενοποίηση. Καταθέτοντας το αίτημα προς τις ελληνικές φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις και τους υποψήφιους για την Ευρωπαϊκή Βουλή, να τοποθετηθούν στο ερώτημα ποια Ευρώπη θέλουν, πως διεκδικούν μια καλύτερη, ισχυρότερη, δημοκρατικότερη Ευρώπη, πως μπορεί να δοθεί ώθηση στο πολιτικό περιεχόμενο και την λειτουργία της ΕΕ, με το κεκτημένο ότι η Ελλάδα έχει μια θέση σταθερή και αδιαπραγμάτευτη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΝΕΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ