Με σχεδόν ομόφωνη απόφαση το ΔΣ Ηρακλείου δέχτηκε να συζητήσει και πήρε απόφαση μετά από εισήγηση της “Συν +Πράξης Δημοτών Ηρακλείου” για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα:«Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με απόφασή του στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, και αφού έκρινε ότι το παρών σχέδιο νόμου δεν έτυχε ουσιαστικής διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και θεωρώντας ότι μέσα από συγκεκριμένα άρθρα( αρ 28, αρ.36)του πλήττονται κυρίως οι μικροϊδιοκτήτες που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών του Δήμου μας αλλά και όλης της Κρήτης , αποφάσισε: Να ζητήσει τρίμηνη παράταση της διαβούλευσης, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε Δήμου (γεωμορφολογικά, ιστορικά, περιβαλλοντικά, ιδιοκτησιακά κ.ά.).
Η εισήγηση της “Συν +Πράξης Δημοτών Ηρακλείου”
Ηράκλειο 02/09/2020
Προς: Πρόεδρο Δ.Σ κ. Γρηγόρη Πασπάτη
Κοιν: Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό & Μέλη ΔΣ Δήμου Ηρακλείου
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Όπως είναι γνωστό έχει κατατεθεί προς διαβούλευση, η οποία με νέα παράταση λήγει στις 4/9/2020, σημαντικό σχέδιο νόμου με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας». Σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Χωροταξίας και Υποδομών της ΚΕΔΕ, συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο και αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Υπουργό κ. Κώστα Χατζηδάκη παράταση της διαβούλευσης ώστε να προλάβουν όλοι οι Δήμοι της χώρας να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, οι Κυβερνητικές προθέσεις για δραστικό περιορισμό της δυνατότητας νόμιμης δόμησης εκτός σχεδίου, για στέγαση και άλλες δραστηριότητες, κατ ́ ουσία αφαιρούν ολοκληρωτικά από τους μικροϊδιοκτήτες τα δικαιώματα δόμησης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου 750 ή 1200 τετραγωνικών μέτρων που είναι στην κατοχή τους και τα μειώνουν σε άλλες κατηγορίες, όπως ιδιοκτησίες 4 στρεμμάτων και αυτό εκτός από άδικο, καθιστά ορατό τον κίνδυνο για νέο κύμα αυθαίρετης εκτός σχεδίου δόμησης.
Ο δραστικός περιορισμός της δυνατότητας νόμιμης δόμησης εκτός σχεδίου, για στέγαση και άλλες δραστηριότητες, που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο που έδωσε στη διαβούλευση, πλήττει ανεπανόρθωτα μικροϊδιοκτήτες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών γης κυρίως στην Κρήτη και τα νησιά αλλά και όπου παρατηρείται το φαινόμενο του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου.
Κρίνουμε το θέμα ιδιαιτέρως σημαντικό αφού το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι ένα από τα νομοθετήματα που θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και σοβαρότατες ενστάσεις , στο σύνολο των άρθρων του καθώς αυτά αφορούν σε κρίσιμα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα που αγγίζουν την πλειοψηφία των πολιτών.
Θεωρούμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα πρέπει να τοποθετηθεί επί του θέματος και σας καλούμε να εισαγάγετε προ ημερησίας συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ με πρόταση : «Την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ ΥΠΕΝ, ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, Δήμων, Περιφερειών και επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, μέγιστου χρόνου ενός εξαμήνου από τον οποίο θα προκύψει ένα νέο σχέδιο νόμου που θα επιλύει βέλτιστα τα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα που ταλανίζουν φορείς και πολίτες επί δεκαετίες.»