Το σκαθάρι χτυπά τώρα φοίνικες του Θεόφραστου!

Την εντονότατη ανησυχία του εκφράζει μέσω της εφημερίδας “Ανατολή” του Αγίου Νικολάου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου κ. Κων. Κοξαράκης για την απειλή του σκαθαριού των φοινικοειδών και τον κίνδυνο καταστροφής του φοινικοδάσους στο Βάι. Μεταφέροντας, όπως επεσήμανε την αγωνία των μελών του συλλόγου, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας, τόνισε ότι εάν δεν ληφθούν συντονισμένα και άμεσα μέτρα, είναι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος το φοινικόδασος να μετατραπεί σε νεκροταφείο φοινίκων!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα -και δη τις τελευταίες ημέρες- καταγράφονται αναφορές και φωτογραφίες, όπως γνωστοποίησε, βάσει των οποίων το σκαθάρι έχει προσβάλει και φοίνικες του Θεοφράστου. Ο κ. Κοξαράκης μάλιστα σημείωσε ότι τα στοιχεία -όπως και ο ίδιος- είναι στην διάθεση όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων που το μόνο που έχουν να κάνουν, για να πειστούν, είναι να μεταβούν στην περιοχή του Βαγιού και του Παλαικάστρου, όπου το σκαθάρι έχει καταστρέψει φοίνικες του Θεοφράστου στην περιοχή του αρχαιολογικού μουσείου, αλλά και σε ιδιοκτησίες μια ανάσα από το φοινικόδασος!

Και η κρούση του κώδωνα του κινδύνου συνεχίζεται ως εξής:

 

«Εκφράζουμε την μεγάλη αγωνία μας για το μέλλον του φοινικοδάσους στο Βάι λόγω της εξάπλωσης του σκαθαριού, το οποίο έχει καταστρέψει πάνω από το 90% των Κανάριων φοινίκων και αρχίζει να προσβάλει πλέον και τους φοίνικες του Θεοφράστου. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία, όπως έξω από το μουσείο του Παλαικάστρου, αλλά και σε δύο περιοχές κοντά στο Βάι. Έχουν συλλεχθεί έντομα από τα συγκεκριμένα σημεία που αναφέρω και τα στοιχεία είναι στην διάθεση όποιου επιθυμεί! Το σκαθάρι κατέστρεψε τους Κανάριους και έχει κάνει την εμφάνιση του στους φοίνικες του Θεοφράστου.

Με μαθηματική ακρίβεια το Βάι θα πέσει θύμα του σκαθαριού, στην συνέχεια. Γι’ αυτό εκφράζουμε κραυγή αγωνίας και προτείνουμε να ευαισθητοποιηθεί κάθε εμπλεκόμενος φορέας. Πρέπει να γίνει συντονισμένη, σωστή, επιστημονική κι άμεση παγκρήτια παρέμβαση, από κάθε Δήμο της Κρήτης, την Περιφέρεια, την πολιτεία, την Διεύθυνση Δασών, τους γεωπόνους, όλους όσοι εμπλέκονται με το θέμα και με την προστασία του φοινικοδάσους!”.

 

Πηγή: Ανατολή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content