Και 2η μονάδα αφαλάτωσης αρχίζει στον Αλμυρό

Ένα ακόμα οραματικό έργο υποδομών, η δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης των νερών του Αλμυρού στο Γάζι, ξεκίνησε να υλοποιείται!

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ Φ. Σαββάκη, τον Αντιδήμαρχο Ά. Σαλούστρο και τον Δ/ντη της ΔΕΥΑΜ Γ. Κογιουμουτζάκη βρέθηκε στο χώρο και επιθεώρησε το έργο της κατασκευής της δεξαμενής της μονάδας, χωρητικότητας 1.000 κυβικών νερού. Η δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης είναι ένα από τα πλέον σημαντικά έργα υποδομών του Δήμου Μαλεβιζίου – και από τα σημαντικότερα στην Κρήτη – προϋπολογισμού μαζί με τα δίκτυα 3.000.000 ευρώ περίπου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει την οριστική λύση σε ολόκληρο τον πρώην Δήμο Γαζίου, στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη, αυτό της λειψυδρίας.

Η νέα μονάδα, που αποτελεί επέκταση της υπάρχουσας που λειτουργεί από το 2014, θα παράγει 3.000 κυβικά νερού ανά ημέρα (με δυνατότητα αύξησης) ενώ και οι δυο μονάδες θα δίνουν συνολικά 6.000 κυβικά πόσιμου νερού άριστης ποιότητας. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του Γαζίου, της Ροδιάς, του Παλαιόκαστρου, του Μαδέ, της Λυγαριάς και της Αγίας Πελαγίας, χειμώνα – καλοκαίρι.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα δίκτυα που κατασκευάζονται, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν και νέες επεκτάσεις της μονάδας, μέχρι και για 15.000 κυβικά / ημέρα, με απλή προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού. Η δε ανάδοχος εταιρεία, έχει αναλάβει να συντηρεί και να λειτουργεί την μονάδα με σταθερή τιμή για 5 έτη στα 0,16 € / m3 και με δεσμευτική κατανάλωση ενεργείας στην 1 kwh / m3, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή να εξετάσει ακόμα και την μείωση της τιμής χρέωσης προς τους δημότες. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι οι μονάδες αφαλάτωσης του Δήμου Μαλεβιζίου, θα αποτελούν το μεγαλύτερο εγκατεστημένο συγκρότημα αφαλάτωσης με σκοπό την ύδρευση στην Ελλάδα και το σημαντικότερο έργο του νόμου Ηρακλείου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

 

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης τόνισε: «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν… διψάσουν κάνουν μονάδες αφαλάτωσης. Με αυτή την παράφραση θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την τακτική της Δημοτικής Αρχής, στο σημαντικότερο – ίσως – πρόβλημα της Κρήτης και όχι μόνο. Στο θέμα της λειψυδρίας. Εγκαίρως προνοήσαμε και από το 2014 λειτουργήσαμε την πρώτη μας μονάδα αφαλάτωσης, ενώ σε ελάχιστο χρόνο θα έχουμε σε λειτουργία και την δεύτερη μονάδα μας. Λύσαμε έτσι το πρόβλημα από το Γάζι μέχρι την Αγία Πελαγία, καλύπτοντας πλήρως και τις τουριστικές επιχειρήσεις και αντιλαμβανόμαστε όλοι το πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Φ. Σαββάκη, τον Αντιπρόεδρο Γ. Ντουλάκη και όλα τα μέλη του Δ.Σ., τον Δ/ντη Γ. Κουγιουμουτζάκη και όλα τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Μ., ενώ θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω τη Γενική Γραμματέα κ. Ε. Φωτονιάτα και τον γενικό  Δ/ντη του ΕΠΠΕΡΑΑ κ. Ν. Μαμαλούκα για την συμβολή τους στο σημαντικό αυτό έργο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content