Με καθυστέρηση ο εμβολιασμός των εργαζόμενων στο ΠΑΓΝΗ

Tην ανησυχία του επειδή δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά της γρίπης οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, εκφράζει το προεδρείο του Σωματείου τους, καθώς όπως τονίζουν στην ανακοίνωση που ακολουθεί, μέχρι σήμερα το υπουργείο υγείας δεν έχει στείλει τα εμβόλια στο ΠαΓΝΗ. Αναφέρουν λοιπόν:

Διανύουμε τον Δεκέμβρη και ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων και όσων χρήζουν να εμβολιαστούν έχει ξεκινήσει. Στις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν συστηματικά και καθολικά εντάσσονται και οι υγειονομικοί. Τόσο για να προστατεύονται οι ίδιοι και το οικογενειακό τους περιβάλλον από τη γρίπη, όσο και για την ασφάλεια των ασθενών, για να αποτελούν δηλαδή φραγμό προστασίας στη μετάδοση της γρίπης. Μέχρι σήμερα το υπουργείο υγείας δεν έχει στείλει τα εμβόλια στο ΠαΓΝΗ. Αποτέλεσμα έχει ο εμβολιασμός του κάθε εργαζόμενου να γίνεται αφού πρώτα συνταγογραφηθεί το εμβόλιο από τους επισκέπτες υγείας που κάνουν ότι είναι δυνατό για να προλάβουν να εμβολιάσουν έγκαιρα τους εργαζόμενους.
Τι και αν υπάρχει νομοθεσία που λέει ότι ο εργοδότης οφείλει να διενεργεί δωρεάν, με δική του επιβάρυνση, τα εμβόλια έναντι βιολογικών παραγόντων κινδύνου, τι και αν είναι προφανές ότι για τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας ο ιός της γρίπης είναι επαγγελματικός κίνδυνος και εργοδότης είναι η διοίκηση και εν τέλει το υπουργείο Υγείας…
Όλοι οι σχετικοί επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν – σε αντίθεση με την παγιωμένη κυβερνητική πρακτική – ότι για να επιτευχθεί συστηματικός εμβολιασμός στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, πρέπει να ενεργοποιηθούν σε συνεργασία οι Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, οι υπηρεσίες Ιατρικής της Εργασίας και Πρόληψης και Προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, να ενημερώσουν έγκαιρα και να σχεδιάσουν τον εμβολιασμό.
Κυρίως υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να χορηγείται το εμβόλιο δωρεάν χωρίς κανένα εμπόδιο, χωρίς για παράδειγμα να απαιτείται η συνταγογράφηση και η ατομική προμήθεια των εμβολίων. Πολύ περισσότερο που συστηματική καταγραφή δεν μπορεί να γίνει για τους υγειονομικούς, που αναγκάζονται να εμβολιάζονται στα φαρμακεία της γειτονιάς τους και όχι από τις σχετικές υπηρεσίες του νοσοκομείου.
Βέβαια και στο νοσοκομείο μας, η παραβίαση ακόμα και αυτής της νομοθεσίας από το ίδιο το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση (πάλι διαχρονικά…) ξεκινάει από προηγούμενο στάδιο, αφού σχεδόν πουθενά δεν υπήρχε γιατρός Ιατρός Εργασίας. μέχρι πρόσφατα (είχε λήξει η σύμβαση από τον Σεπτέμβρη). Σε όσες εξαιρέσεις εφαρμόζουν τυπικά το νόμο, ο Ιατρός Εργασίας είναι μισθωτός με μπλοκάκι, με συμβάσεις έργου ολιγόμηνες, τον επιλέγουν με «μειοδοτικό διαγωνισμό» ή ακόμα είναι «δανεισμένος από ιδιώτες εργολάβους υπηρεσιών Ιατρικής της Εργασίας», τις γνωστές Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης και Προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας (ΕΞΥΠΠ ΥΑΕ).
Με αυτούς τους όρους εργασίας, εκτός από πλευρές που συνδέονται με τα εργασιακά δικαιώματα των Ιατρών Εργασίας, δεν μπορεί να διασφαλιστεί καμία συνέχεια και συστηματική επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, καμία ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου συνολικότερα.
Ως σωματείο εργαζομένων παλεύουμε και διεκδικούμε:
Πρόσληψη ιατρού Εργασίας, μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης.
Δωρεάν εμβολιασμό με χορήγηση των εμβολίων από το νοσοκομείο για όλο το προσωπικό ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης.
Συστηματικός αντιγριπικός εμβολιασμός, ο οποίος για να επιτευχθεί χρειάζεται πανελλαδική ανάπτυξη και επαρκής στελέχωση των Κέντρων Υγείας, καταγραφή των ομάδων υψηλού κινδύνου, έγκαιρη προμήθεια επαρκούς αριθμού εμβολίων και δωρεάν χορήγησή τους, χωρίς διακρίσεις, σε όσους απαιτείται.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική μπορούμε να ορθώσουμε ανάστημα, να αντιπαλέψουμε τα μέτρα, να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Για τη δημιουργία προϋποθέσεων, για την ολόπλευρη αξιοποίηση επιστημονικών επιτευγμάτων, για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, στο επίπεδο Πρόληψης και Προστασίας της Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content