Απέθανε ο καθηγητής χειρουργικής Ανδρέας Μανουράς

Μεγάλη συγκίνηση προκαλεί το θλιβερό άγγελμα του θανάτου ενός διακεκριμένου επιστήμονα, του γιατρού Ανδρέα Μανουρά, καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Κορυφαίος στον τομέα του αλλά και εξαίρετος άνθρωπος, ο Ανδρέας Μανουράς ήταν πάντα πρόθυμος να προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του και να εξυπηρετήσει όποιον προσέφευγε σε αυτόν, ενώ ποτέ δεν ξέχασε την κρητική και ιδιαιτερα την ανωγειανή καταγωγή του και τίμησε όσο λίγοι την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο καθηγητής Ανδρέας Μανουράς γεννήθηκε στα Ανώγεια όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών. Εισήχθη με εισαγωγικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά τη λήψη του πτυχίου της ιατρικής εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία και την υπηρεσία υπαίθρου ως αγροτικός ιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και στο Βενιζέλειο Πανάνειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Στη συνέχεια υπηρέτησε ως ειδικευόμενος ιατρός χειρουργικής στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ακολούθως, υπηρέτησε στο ίδιο νοσοκομείο ως εσωτερικός βοηθός, επιμελητής Β΄ και επιμελητής Α΄ του ΕΣΥ και μετά εκλέχτηκε λέκτορας χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετεκπαιδεύτηκε στην Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου του Newcastle, στο Νοσοκομείο «The Royal Victoria Infirmary of Newcastle» της Μεγάλης Βρετανίας, με γνωστικό αντικείμενο την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων. Διήλθε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες από λέκτορας, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής ως τακτικός καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θέση την οποία κατείχε μέχρι σήμερα.

Κατά την διάρκεια της πολυετούς του καριέρας προσέφερε πολύτιμο κλινικό έργο, αντιμετωπίζοντας και θεραπεύοντας μεγάλο αριθμό ασθενών. Παράλληλα έχει επιτελέσει ιδιαίτερα σημαντικό ακαδημαϊκό έργο. Καθ’ όλα αυτά τα χρόνια συμμετίχε ενεργά στην εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, των ειδικευομένων ιατρών χειρουργικής της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακών ιατρών. Είχε πραγματοποιήσει και πλήθος κλινικών και ερευνητικών μελετών και πρωτοκόλλων. Είχε επιβλέψει πάνω από 60 διδακτορικές διατριβές και έχει γράψει 11 βιβλία (μεταξύ των οποίων και δύο μονογραφίες) και 20 κεφάλαια σε βιβλία. Είχε δημοσιεύσει πάνω από 150 άρθρα και μελέτες σε διεθνούς κύρους ξενόγλωσσα περιοδικά και 70 σε ελληνικά περιοδικά. Μερικές από τις μελέτες του έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άλλες εργασίες, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί ως βιβλιογραφικές αναφορές σε άλλα άρθρα περισσότερες από 1500 φορές. Επίσης, έχει ανακοινώσει πάνω από 500 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, μερικές από τις οποίες έχουν διακριθεί με βραβεία ή τιμητικούς επαίνους. Είχε συμμετάσχει ενεργά σε πολύ μεγάλο αριθμό ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά και κριτής εργασιών σε 20 διεθνή περιοδικά. Ήταν μέλος μεγάλου αριθμού ελληνικών και διεθνών ιατρικών εταιριών και συλλόγων.

Η ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ συλλυπείται θερμότατα τους οικείους του.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content