Στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η τελετή Απονομής του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» 2020 στην μεγάλη μας γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη.
Το Βραβείο απένειμε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και στην τελετή παρέστησαν πολλοί επιφανείς άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθώς και δημοτικοί παράγοντες.
Η λιτή τελετή έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” που είναι ενταγμένο στον θεματικό κύκλο των “Καλών Τεχνών”, απονέμεται εφέτος στην γλύπτρια κυρία Ασπασία Παπαδοπεράκη, η οποία, με το πλούσιο, πρωτότυπο και πολυεπίπεδο έργο της, έχει κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στον χώρο της σύγχρονης Τέχνης.
Με αφετηρία το Ηράκλειο, από ένα περιβάλλον που έδωσε έναν ακόμη καταξιωμένο δημιουργό: τον αδερφό της, τον ζωγράφο Θωμά Παπαδοπεράκη, και με αρχικές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητές: τον Νίκο Νικολάου, τον Γιάννη Παππά, τον Θανάση Απάρτη και τον Δημήτρη Καλαμάρα, η κυρία Παπαδοπεράκη ακολούθησε στην συνέχεια μαθητεία στην Ευρωπαϊκή Τέχνη, που επισφραγίστηκε με μια λαμπρή καλλιτεχνική διαδρομή. Μια πορεία συνδυασμένη και με σημαντικό συγγραφικό έργο, καθώς, από κοινού με τα σπουδαία εικαστικά της έργα, η δημιουργός αφοσιώθηκε και στην έρευνα και την μελέτη μεγάλων μορφών της Τέχνης και των Γραμμάτων.
Η απονομή του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην κυρία Ασπασία Παπαδοπεράκη, αποτελεί ένα έμπρακτο «ευχαριστώ» της γενέτειράς της για την συνολική δημιουργική της πορεία, και την πολυετή προσφορά της στον πολιτισμό μας.
Εύχομαι υγεία, σπουδαία νέα έργα, και κάθε καλό στην κυρία Παπαδοπεράκη».
Ακολούθως, μίλησαν για το έργο και την προσωπικότητα της κ. Παπαδοπεράκη ο αρχιτέκτονας – μηχανικός Ηρακλής Πυργιανάκης καθώς και η κόρη του κ. Πυργιανάκη, Ελιάνα, μαθήτρια της βραβευθείσας.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, τον οποίο συνδέει συγγενική σχέση με την γλύπτρια. Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στον χαρακτήρα και στο ταλέντο της κ. Παπαδοπεράκη με τα θερμότερα λόγια, καθώς και στην πολυετή προσφορά της σε χωριά της Κρήτης, διδάσκοντας ομάδες λιθοξόων.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρέδωσε στην Ασπασία Παπαδοπεράκη το Βραβείο της, για να κλείσει η ίδια την εκδήλωση με μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για την Αιγαιοπελαγίτικη Αρχιτεκτονική.
Στην τελετή παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πάυλος Μπαριτάκης, οι Αντιδήμαρχοι Αριστέα Πλεύρη, Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, Ρένα Παπαδάκη, Μαρία Καναβάκη, Κώστας Βαρδαβάς, Μαρίνος Παττακός, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5.» Νίκος Γιαλιτάκης, Γιώργος Αγριμανάκης, της Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Γιώργος Μανδαλάκης, ο πρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» Μιχάλης Ταρουδάκης.
Η Ασπασία Παπαδοπεράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κατά τα έτη 1966 έως 1972, με σημαντικούς δασκάλους. Από το 1975 έως το 1978, συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, με κύριο προσανατολισμό την γλυπτική Τέχνη.
Έλαβε μέρος σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικώς: το 1979, στην έκθεση «Δέκα Γλύπτες» στην Εθνική Πινακοθήκη, το 1986, στο πλαίσιο του θεσμού «Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και του συνεδρίου AICA, στον Σύλλογο Γλυπτών, με θέμα «Στοιχεία στην Τέχνη του 20ού αιώνα από τον Θησαυρό των Σιφνίων», το 1986, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, με θέμα «Η γυναίκα στην Αντίσταση», το 2009, στην Αλεξάνδρεια, στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, σε έκθεση για τον Καβάφη. Μνημειακά της έργα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα (στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Σαμοθράκη, στην Πελοπόννησο και κυρίως στην Κρήτη), καθώς, επίσης, και στην Κύπρο.
Έχει φιλοτεχνήσει το γλυπτό της Μαρίας Κάλλας, για δημόσιο χώρο στην Αθήνα, την Ηλέκτρα Αποστόλου στο Νέο Ηράκλειο, τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο στου Παπάγου, και, με ριζοσπαστική άποψη, τη σύνθεση των προτομών του Νίκου Ξυλούρη στο Ηράκλειο και του Κ. Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια. Οι προτομές που φιλοτέχνησε στην Ελλάδα και σε πολλούς τόπους στο εξωτερικό, συναριθμούνται σε περισσότερες από εξήντα. Επίσης, έχει δημιουργήσει μνημειακά γλυπτά αφιερωμένα στη Γυναίκα της Αντίστασης, για τα χωριά της Κρήτης, Σκούρβουλα, Κρουσώνας και Μαγαρικάρι.
Σε χωριά της Κρήτης, συνεργάζεται με ντόπιους τεχνίτες στον πωρόλιθο και διαμορφώνει χώρους. Διδάσκει ομάδες λιθοξόων απ’ όπου αναδεικνύονται κάποιοι ικανοί για γλυπτική. Στην Κρήτη υπάρχουν, επίσης, και άλλα έργα της: στις Ασίτες, στο Συνεδριακό Κέντρο του Creta Maris Hotel, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι και η σύνθεσή της «Θεοτοκόπουλος-Κορνάρος-Καζαντζάκης», που φιλοτέχνησε για την «Παγκρήτια Τράπεζα».
Η κ. Παπαδοπεράκη έχει επίσης στο ενεργητικό της σημαντικές εκδόσεις Τέχνης: Ανάμεσά τους τα βιβλία: «Μελετώντας τον Θεοτοκόπουλο» (2002),«Ο επικούρειος ποιητής Κ. Π. Καβάφης» (2010), «Περί γλυπτικής» (2011), «The Epicurean Poet C. P. Cavafy» (2013),«Θεοτοκόπουλος, Κορνάρος, Χορτάτσης» (2017), «Γιαννούλης Χαλεπάς: Προσωπικές σχέσεις και μελέτες στο έργο του» (2019).