Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης. Ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο (Ίνι) και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης, στο Παρίσι.

Το 1973 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Το τέλος του τοπίου». Ανήκε στην αποκαλούμενη Γενιά του ’70, μαζί με άλλους συγγραφείς που άρχισαν να δημοσιεύουν τα έργα τους κατά τη δεκαετία του 1970, κυρίως προς το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Το 2000 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή ποιημάτων του «Με το φως», που δημοσιεύθηκε το 1999. Επίσης, για την ίδια συλλογή ποιημάτων έλαβε το βραβείο του διακεκριμένου λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω». Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά και έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Harvard Review».

Το Γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη της Τάξεως των Τεχνών και των Γραμμάτων, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το Λογοτεχνικό Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης. Το 2012 έλαβε για το ποιητικό έργο του το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει ποιήματά του που έχουν κυκλοφορήσει σε CD με τίτλο «Ποίηση με μουσική: Κωνσταντίνος Καβάφης-Χριστόφορος Λιοντάκης».

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης, εκτός από σπουδαία ποιήματα, έκανε μεταφράσεις Γάλλων, κυρίως, συγγραφέων, όπως Σαντάλ, Μπονφουά, Ρεμπώ, Ζενέ, Καμύ κ.ά.

Συλλυπητήρια δήλωση του 

Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού 

για τον θάνατο του Χριστόφορου Λιοντάκη

   Ο Χριστόφορος Λιοντάκης, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές των Γραμμάτων μας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ποιητής, μεταφραστής, δοκιμιογράφος – σε κάθε τομέα που υπηρέτησε, αφήνει ένα σημαντικό έργο, ως πολύτιμο και διαρκές απόκτημα για τον Νεοελληνικό Πολιτισμό.

    Η πορεία του ως σήμερα, από τη γενέτειρά του, το Ίνι, και το Ηράκλειο Κρήτης, όπου πέρασε τα γυμνασιακά του χρόνια, στάθηκε μια επίμοχθη διαδρομή που τον καταξίωσε στην πνευματική ζωή του τόπου μας. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, και από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού με το μετάλλιο του Ιππότη της Τάξεως των Τεχνών και των Γραμμάτων. Ο Δήμος Ηρακλείου του είχε απονείμει για το έργο και την προσφορά του στα Γράμματά μας, το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης».  

    Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.

 

ΤΟ ΙΝΙ ΠΕΝΘΕΙ ΤΟ ΑΞΙΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΛΙΟΝΤΑΚΗ

Η Τοπική κοινότητα Ινίου πενθεί το άξιο τέκνο της τον διακεκριμένο και πολυβραβευμένο Έλληνα ποιητή,συγγραφέα Χριστόφορο Λιοντάκη που πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών στην Αθήνα και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Ιουλίου στις 4,30μμ στον Ι Ναό-κοιμητήριο Χαλανδρίου.Ο Χριστόφορος Λιοντάκης που ζούσε στην Αθήνα ειχε ισχυρούς δεσμούς με την γενέτειρα του το Ινι,τους συγγενείς,φίλους,τους τοπικούς φορείς,ερχόταν συχνά και συμμετείχε σε κάθε πρωτοβουλία και δράση για το καλό του τόπου του.Μάλιστα η προσφορά του ηταν μεγάλη στον τομέα του Πολιτισμού  καθώς παραχώρησε το πατρικό παραδοςιακο του σπίτι το οποίο στεγάζει σημερα μια σπάνια Κοιτίδα πολιτισμού ,το λαογραφικό μουσείο,ενω η βοήθεια και το ενδιαφέρον του επιςης ηταν συνεχές και εκφραζόταν στις πολυ τακτικές επικοινωνίες που ειχε με τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού συλλόγου και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο Τιτο Κοκολάκη.Ο Χριστόφορος Λιοντάκης του άρεσε να μιλά για το Ίνι και υπερηφανευόταν γιαυτό ενω το τελευταίο του βιβλιο “Ο Μεγάλος Δρομος”εκδόσεις Γαβριηλίδη που παρουσίασε με επιτυχία περισυ σε Αθήνα και Ηράκλειο ηταν αφιερωμένο στο Ίνι των παιδικών του χρόνων με προσωπικά βιώματα.

Ο Θάνατος του Χριστόφορου Λιοντάκη σκόρπισε θλίψη σε μεγαλους και νέους στο χωριό του το Ίνι,στην κοινωνία του Ηρακλειου,της Κρητης αλλα και ευρυτερα στην Ελλάδα,ενω ειναι χαρακτηριστικό το συλλυπητήριο ψήφισμα που εξέδωσε το ΔΣ του Πολιτιστικού συλλόγου Ινίου-Μοναστηρακίου “ΙΝΑΤΟΣ”και υπογράφεται απο τον πρόεδρο Τιτο Κοκολάκη.(οι φωτογραφιες στο κειμενο ειναι απο τα εγκαίνια του Λαογραφικος μουσείου Ινίου και βραβευση Χριστοφορου Λιοντάκη απο τον Πολιτιστικό σύλλογο).

 ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ  ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΙΝΑΤΟΣ”

 

“Στο Ίνι, σήμερα, 26 Ιουλίου 2019, ημέρα Παρασκευή, μετά το άγγελμα του θανάτου του  συντοπίτη μας ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη, συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ», σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση Συλλυπητηρίου ψηφίσματος, ως ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής, στο Χριστόφορο Λιοντάκη, τον δικό μας άνθρωπο, που διακρίθηκε ευρύτερα για την προσφορά του στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Η έννοια του για την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του γενέθλιου τόπου ήταν διαρκής. Ενδιαφερόταν όχι μόνο για το κοινωνικό σύνολο αλλά και για κάθε άνθρωπο προσωπικά. Ξεχωριστή πράξη, η δωρεά της πατρικής του οικίας στην τοπική κοινωνία, για τη δημιουργία μιας κιβωτού μνήμης, του λαογραφικού μουσείου Ινίου. Άνθρωπος σεμνός, ευγενής, με ήθος και εντιμότητα κέρδισε δίκαια την εμπιστοσύνη και την καθολική αναγνώριση του κόσμου.  Στη μνήμη του το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ», αποφάσισε:

1. Να εκφράσει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους και να τους επιδώσει το παρόν ψήφισμα,

2. Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία,

3. Να καταθέσει ποσό, αντί στεφάνου, υπέρ της ενορίας αγίου Γεωργίου Ινίου,

4. Να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στο Ίνι,

5. Να οργανώσει πολιτιστικό γεγονός αντάξιο της προσωπικότητας του,

6. Να αναρτήσει το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και να το δημοσιεύσει στα ΜΜΕ.

 Για το Δ.Σ. του Π.Σ. Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ»

Ο πρόεδρος Τίτος Κοκολάκης.

 

Ψήφισμα της “Ηράκλειας Πρωτοβουλίας”

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Χριστόφορου Λιοντάκη, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές, μεταφραστές και δοκιμιογράφους. 

Ο  Χριστόφορος Λιοντάκης πρόσφερε πολλά και έγραψε με πολλή αγάπη, τόσο για τη γενέτειρά του, το Ίνι, όσο και  για την πόλη που μεγάλωσε, το Ηράκλειο.  Μεταξύ άλλων επιμελήθηκε την έκδοση για το Ηράκλειο της σειράς «μια πόλη στη λογοτεχνία». Και ο Δήμος Ηρακλείου ανταπέδωσε, τιμώντας τον επάξια με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης».

Εκφράζομε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του και ιδιαίτερα στα ανίψια του Δέσποινα Λιοντάκη και Βασίλη Γεργιανάκη, Γιάννη Λιοντάκη, Γιάννη Χατζάκη και Μιχάλη Χατζάκη.

Η Πρόεδρος

    Άννα Παπαχρονάκη

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content