Ένα ζευγάρι γύπες καμαρώνουν το νεοσσό τους! (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Θαυμάσια βίντεο και φωτογραφίες τράβηξε στο φαράγγι Μεσαύλιων στην Κίσαμο, ο κ. Βαγγέλης Δεσποτάκης, που “πέτυχε” ένα ζευγάρι γύπες να καμαρώνουν για την απόκτηση του πρώτου νεοσσού τους!

O κ. Δεσποτάκης, τον οποίο θερμά συγχαίρει η “Νεα Δράσις”, ανάρτησε στη σελίδα του στο fb δυο υπέροχα βίντεο και θαυμάσιες φωτογραφίες, με την εξής  διαφωτιστική σημείωση:

Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζω τον πρώτο νεοσσό γύπα (όρνιο) που εκκολάφτηκε εφέτος στο φαράγγι Μεσαυλίων Χανίων.


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκκολαφτούν τουλάχιστον ακόμα πέντε νεοσσοί.
Σε λίγο καιρό η νέα γενιά γυπών θα πετά ψηλά-περήφανα, στον ουρανό, καθαρίζοντας την φύση από τα ψοφίμια.

Και προσθέτει:

΄΄Τα νεαρά πουλιά περνούν τα πρώτα καλοκαίρια τους, σε περιοχές μακριά από τον τόπο γέννησής τους στους οποίους επιστρέφουν, πιθανότατα, μόνο μετά την εφηβεία τους.
Τα όρνια είναι αγελαία κατά την αναπαραγωγική περίοδο και, συνήθως, φωλιάζουν κατά αποικίες που μπορεί να περιλαμβάνουν αρκετά έως πολλά ζευγάρια αναπαραγωγής (συνήθως μέχρι 20, αλλά έχουν καταγραφεί έως και 150 φωλιές). Επίσης, υπερασπίζονται την -κοντινή στον ζωτικό τους χώρο, φωλιά.


Τα τελετουργικά ερωτοτροπίας περιλαμβάνουν σύντομες «καταδιώξεις» και πτήσεις, όπου ο ένας σύντροφος αντιγράφει κάθε κίνηση του άλλου. Περιστασιακά, το αρσενικό παίρνει κάποια υλικά επίστρωσης της φωλιάς στο ράμφος του, και στη συνέχεια ακολουθεί το θηλυκό για λίγα λεπτά στον αέρα.
Η περίοδος φωλιάσματος είναι έως τα τέλη Μαρτίου, συνήθως όμως πραγματοποιείται στις αρχές του Φεβρουαρίου.Το μοναδικό αβγό κλωσάει το θηλυκό για 57 ημέρες, η πτέρωση του νεοσσού επιτυγχάνεται στις 120-140 ημέρες και παραμένει στην φωλιά ή κοντά σε αυτήν, για 3 μήνες περίπου.Η αναπαραγωγική επιτυχία είναι 69%-82%.


Το όρνιο φωλιάζει σε βράχους, κάτω από στέγες βράχων ή, σπανιότερα, σε σχισμές ή σπηλιές μιας ορθοπλαγιάς. Το βασικό υλικό δόμησης είναι ξύλα και ξερά κλαδιά και η επένδυση αποτελείται από πράσινα κλαδιά ή χόρτα. Οι διαστάσεις της φωλιάς δεν είναι τόσο μεγάλες όσο πολλών αετών, φθάνοντας τα 60-100 εκατοστά σε πλάτος και τα 20-30 εκ. σε βάθος. Ωστόσο, επειδή επαναχρησιμοποιείται κάθε χρόνο, αυτές οι διαστάσεις μεγαλώνουν συνεχώς. Κάποιες φορές χρησιμοποιείται μια εγκαταλελειμμένη φωλιά χρυσαετού, ή γυπαετού.
Η γέννα αποτελείται από ένα (1) μόνον ελαφρώς υποελλειπτικό αβγό, διαστάσεων 92,4 Χ 69,7 χιλιοστών [65] που το επωάζουν και οι δύο γονείς ή μόνο το θηλυκό, για (47-) 48 έως 54 (-57) ημέρες, περίπου.
Νεαρό όρνιο στον οικότοπό του
Ο νεοσσός είναι ισχυρά φωλεόφιλος και τρέφεται, αρχικά, με αναμασημένη και εξεμεσμένη τροφή που φέρνει κυρίως το αρσενικό, ενώ πάντοτε υπάρχει στη φωλιά ο ένας γονέας. Η φωλιά μετά από λίγες ημέρες γίνεται εξαιρετικά βρώμικη.
Το αρχικό, υποτυπώδες πτέρωμα αποκτάται μετά από 1 με 2 μήνες και η πτέρωση (fleding) στις (100-) 115 έως 120 -132) ημέρες. Ωστόσο, ο νεοσσός παραμένει κοντά στην φωλιά και εξακολουθεί να τρέφεται από τους γονείς για 3-4 μήνες ακόμη.΄΄
(πληροφορίες από Βικιπαίδεια.

Πώς τράβηξε τα βίντεο και τις φωτογραφίες

Σε άλλη ανάρτησή του, ο κ. Δεσποτάκης σημειώνει:

“Με αφορμή κάποια σχόλια σχετικά με την ανάρτηση και αναδημοσίευση των φωτογραφιών – βίντεο με τους γύπες (όρνια), θα ήθελα να διευκρινίσω τα παρακάτω:
Η ανάρτηση των φωτογραφιών-βίντεο και πληροφοριών έγινε με μοναδικό σκοπό να γνωρίσουν όλοι αυτά τα υπέροχα πτηνά και πόσο ωφέλιμη είναι η παρουσία τους,στην περιοχή μας, καθόσον τρέφονται αποκλειστικά με ψοφίμια (καθαριστές της φύσης).
Οι κτηνοτρόφοι και κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν πόσο ωφέλιμα είναι και τα προστατεύουν.
Η περιοχή που έχουν τις φωλιές τους επιτηρείται σε καθημερινή βάση και κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουν κάποιον να τα βλάψει ή να τα παρενοχλήσει με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο τραβήχτηκαν από απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων έπειτα από έγκριση κτηνοτρόφου για διέλευση και παραμονή στην ιδιοκτησία του.
Τέλος να υπενθυμίσω ότι τα υπέροχα και ωφέλιμα αυτά πτηνά ανήκουν στα προστατευόμενα είδη και όποιος με οποιοσδήποτε τρόπο προσπαθήσει να τα βλάψει πέραν των συνεπειών του νόμου θα βρει απέναντι του και όλους τους κατοίκους της περιοχής”.

 

Posted by Vagelis Despotakis on Tuesday, March 19, 2019

Posted by Vagelis Despotakis on Tuesday, March 19, 2019

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content