Ενημέρωση για την αντιπυρική περίοδο

Σε ενημέρωση στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου προχώρησε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, με ανακοίνωση που εξέδωσε, θέτοντας προς των ευθυνών τους άπαντες τους πολίτες!

Τόσο για τη δική μας προστασία και ασφάλεια όσο και για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, οφείλουμε να προσέξουμε κάθε λέξη της σημαντικής αυτής ανακοίνωσης.

Στη σχετική, λοιπόν,  ανακοίνωση, επισημαίνονται τα εξής:

“Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες ότι από τις 21.6.2016 έχει τεθεί σε εφαρμογή η με αριθμό πρωτοκόλλου 153/21-6-2020 Απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης (ΑΔΑ: 694Θ7ΛΚ-9ΕΛ), σύμφωνα με την οποία, σε ημέρες κατά τις οποίες ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, βάσει της  ημερήσιας ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων  καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, (από 06.00 της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση  έως τις 06.00 της επόμενης ημέρας) στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές:

Δήμος Ρεθύμνης: Περιαστικά δάση Ευλιγιά , Προφ.Ηλία και Αγίου Ιωάννη

Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ.Ιωάννου, καθώς και στην περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης

Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών

Σύμφωνα με την παραπάνω Απόφαση, απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στις παραπάνω περιοχές, εξαιρουμένων του προσωπικού και οχημάτων των φορέων, που ασχολούνται με το έργο της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Δήμος, Περιφέρεια Εθελοντικές Οργανώσεις κτλ)

Επίσης, η παραπάνω απαγόρευση δύναται να επεκταθεί και σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι χαμηλότερος του 4, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες το επιβάλλουν.

Η παραπάνω απαγόρευση ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι έως τις 31 – Οκτωβρίου 2020.

Επίσης δύναται να γίνει κατ’ εξαίρεση ενεργοποίηση της Απόφασης και σε ημέρες, καρά τις οποίες  ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι χαμηλότερα από 4, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες επιβάλλουν την συνεχή επαγρύπνηση των υπηρεσιών και φορέων.

Υπενθυμίζεται δε στους κατοίκους και επισκέπτες του νομού Ρεθύμνου ότι κατά την παραπάνω περίοδο (1 Μαίου έως 31 Οκτωβρίου ) απαγορεύεται η καθ’ οποιοδήποτε τρόπο χρήση φωτιάς στο ύπαιθρο, καθώς και εργασίες, που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά (μελισσοκομικές εργασίες,  τροχός, ηλεκτροκόλληση κτλ)

Η παραπάνω απαγόρευση ισχύει ολοκληρωτικά, και δεν επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια κάθε πολίτη, ανάλογα με το πώς θα κρίνει αυτός τις κλιματολογικές συνθήκες ( φυσάει – δε φυσάει, σήμερα έχει συννεφιά κτλ)

Οι παραβάτες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 19/2020 δύναται να υποστούν υψηλό χρηματικό πρόστιμο.

Επίσης, όποιος βρεθεί ένοχος εμπρησμού από αμέλεια ή πρόθεση, πέραν του ποινικού μέρους της υπόθεσης, παύει να δικαιούται εξισωτική αποζημίωση.

Καλείστε όλοι να συμμορφώνεστε με την παραπάνω Απόφαση, καθώς και υπακούετε στις επισημάνσεις των εκπροσώπων των φορέων που φυλάνε τα δάση και τις λοιπές περιοχές του νομού μας.

Εφόσον κάποιος αντιληφθεί πυρκαγιά πρέπει να καλέσει αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώσει σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπει την πυρκαγιά. Μην κλείσετε το τηλέφωνο μέχρις ότου το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής σας ρωτήσει ό,τι πληροφορία θεωρεί απαραίτητη.

Επίσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είτε διότι βρίσκεστε σε κίνδυνο, είτε προκειμένου να αναφέρετε ένα έκτακτο γεγονός μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112, με δυνατότητα δορυφορικού εντοπισμού της θέσης του καλούντα, ακόμα και σε περιοχές χωρίς δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τους τρόπους αυτοπροστασίας και δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς άλλα και άλλου έκτακτου γεγονότος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr

Όλοι μας δείξαμε αξιοθαύμαστη πειθαρχία στα μέτρα κατά τις εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρά το τεράστιο οικονομικό κόστος. Η πειθαρχία και συμμόρφωση στα μέτρα κατά των πυρκαγιών και υπέρ του περιβάλλοντος δεν κοστίζει τίποτα.

Οδηγίες για την πρόληψη – αντιμετώπιση πυρκαγιάς στο ύπαιθρο

Γενικές Οδηγίες

  • Μην κάνετε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο (κάψιμο σκουπιδιών ή ξερών χόρτων, άναμμα υπαίθριων ψησταριών, εργασίες που προκαλούν σπινθήρες) κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα, όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
  • Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα, όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο, ενώ είστε σε κίνηση.
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.
  • Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών. Οι παραβάτες δύναται να υποστούν ποινικές κυρώσεις βάση του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικά
  • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
  • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
  • Ενημερωνόμαστε από το site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς που ισχύει για την επόμενη ημέρα, ώστε να προγραμματίσουμε τις δραστηριότητες μας.

 Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

  • Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
  • Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
  • Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
  • Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
  • Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση, έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης, που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
  • Μην τοποθετείτε εύφλεκτα αντικείμενα ( ξύλα, πλαστικά, κτλ ) πλησίον του σπιτιού σας.
  • Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
  • Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
  • Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

 

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
    –   την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρίσκεστε,
    –   την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
    –   το είδος της βλάστησης που καίγεται.

– Μην κλείσετε το τηλέφωνο μέχρις ότου το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής σας ρωτήσει ό,τι πληροφορία θεωρεί απαραίτητη.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
  • Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
  • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους, ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
  • Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

  • Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες, που απομένουν.
  • Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας

  • Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
  • Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
  • Αν παραμείνετε στο σπίτι:
    –  Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
    –  Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
    –  Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
    –  Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
    –  Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
    –  Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
    –  Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
    –  Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
  • Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

 

Προκειμένου να αξιολογήσει κάποιος το κατά πόσο κινδυνεύει το σπίτι του από πυρκαγιά, το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει αναπτύξει μια Φόρμα Αξιολόγησης Κινδύνου Κατοικίας που είναι κοντά σε δασική βλάστηση, λόγω πιθανής δασικής πυρκαγιάς Αυτή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο: http://www.fria.gr/prolipsi/ergaleia_prolipsis.html

όπου μπορεί οποιοσδήποτε να υπολογίσει τον κίνδυνο κινδυνεύει η κατοικία του, και να προβεί στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες

 

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας”

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content