Ερευνα αλλάζει τα δεδομένα καύσης στα σπιτικά τζάκια

Το Πολυτεχνείο Κρήτης και η σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος-εργαστήριο βιώσιμων ενεργειακών συστημάτων, σε σύμπραξη με το Δήμο Ανωγείων, προχώρησαν σε μια σημαντική έρευνα για την ξυλώδη βιομάζα, που πιστεύεται ότι τα συμπεράσματά της θα αλλάξουν τα δεδομένα καύσης ξύλων για θέρμανση στα σπίτια και θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος..

Στα Ανώγεια εκτιμήθηκε ότι η διαθέσιμη ποσότητα βιομάζας από ξύλο είναι 796 τόνοι ξύλου ετησίως, κατά κύριο λόγο από τους ελαιώνες.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος:

“Η ξυλώδης βιομάζα αποτελεί παραδοσιακά σημαντική πηγή ενέργειας για θέρμανση σε πολλές ορεινές και αγροτικές κοινότητες της Ευρώπης.Ωστόσο η εκτεταμένη χρήση της σε παλαιού τύπου εστίες καύσης όπως σε παραδοσιακά τζάκια ή σόμπες ξύλου, μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και το εξωτερικό περιβάλλον. Η πρότυπη μεθοδολογία η οποία αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Interreg @composeproj, εφαρμόστηκε με περιοχή μελέτης τα Ανώγεια Κρήτης από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών συστημάτων, σε συνεργασία με το Δήμο Ανωγείων και περιελάμβανε:

-Τη συλλογή και την ανάλυση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων σχετικά με τη χρήση βιομάζας ξυλείας.

-Τη διεξαγωγή επί τόπου μετρήσεων της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και το εξωτερικό περιβάλλον των κατοικιών που χρησιμοποιούν βιομάζα ξυλείας για θέρμανση υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες μέτρησης.

-Την παροχή τεχνικών συμβουλών για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης.

-Την επίδειξη των ορθών πρακτικών χρήσης της βιομάζας ξυλείας.

Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη και τον πρώην δήμαρχο Εμμανουήλ Καλλέργη για την άψογη συνεργασία” ολοκληρώνει ο κ.Τσούτσος.

Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης αναφέρει τα εξής:

” Στα Ανώγεια όπως και στην υπόλοιπη ορεινή Κρήτη καθώς και στην ενδοχώρα, γίνεται συστηματική χρήση από τα παραδοσιακά και μη τζάκια. Άρα γίνεται συνεχής χρήση της βιομάζας της ξυλείας για τη λειτουργία αυτών των δομών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν προβλήματα στη λειτουργία και την ατμόσφαιρα των οικισμών που τα χρησιμοποιούσαν συχνά.

Τα προβλήματα που εμείς εντοπίσαμε ήταν δυο. Το ένα ήταν πάνω στο βουνό που η ξύλευση γινόταν πιο έντονη και το δεύτερο η αποπνικτική ατμόσφαιρα στις εκάστοτε γειτονιές.

Φιλοδοξία μας είναι να καταφέρουμε, τα αποτελέσματα της έρευνας που είναι πολύ σημαντικά πέρα από την ιατρική τους σκοπιά,να μας δώσουν τα εργαλεία εκείνα και την τεκμηρίωση που χρειάζεται ώστε στο επόμενο διάστημα να δομήσουμε ένα πρόγραμμα επιδότησης των νοικοκυριών ώστε να αναβαθμίσουν αυτές τις μονάδες θέρμανσης στο σπίτι τους.

Ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης τονίζει:

“Λόγω οικονομικών προβλημάτων οι άνθρωποι άρχισαν ξανά να καίνε ξύλα η πέλετ για την θέρμανση τους καθώς και ότι άλλη μορφή βιομάζας υπήρχε. Αυτό είχε επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα. Έτσι στα Ανώγεια μπήκαμε σε ένα αξιόλογο και πρωτοποριακό για μένα πρόγραμμα όπου ο δήμος μας συνεργάστηκε με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Στην κουβέντα μας τότε προέκυψε και το πως μπορούμε να κάνουμε καλύτερες τις συνθήκες μέσα στα σπίτια και πως να δούμε καλύτερα καύσιμα και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους δημότες.

Η έρευνα αυτή δείχνει το πως ένα Πανεπιστήμιο και μια επιστημονική ομάδα μπορεί να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινωνίες και να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα για το κοινό καλό” καταλήγει.

Στην έρευνα συμμετείχε και ο Ανωγειανός φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Καλλέργης που αναφέρει ότι σε όλη τη διάρκεια της έρευνας και μελέτης στα Ανώγεια “υπήρχε συννενόηση με τους κατοίκους, όλοι ήταν πολύ φιλόξενοι και δεκτικοί ώστε να απαντήσουν και στο ερωτηματολόγιο αλλά και να δεχτούν να κάνουμε τις επιτόπιες μετρήσεις. Μάλιστα έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έρευνα, αλλά και πως μπορούν οι ίδιοι μέσω των συμβουλών που τους δώσαμε να αναβαθμίσουν το ενεργειακό σύστημα που χρησιμοποιούν” ολοκλήρωσε.

Όπως αναφέρει η έρευνα και με βάση τις εκτιμήσεις που έγιναν. μέχρι το 2030 εάν αντικαταστήσουμε τα παραδοσιακά τζάκια με ενεργειακά που θα χρησιμοποιούν βιομάζα από την περιοχή των Ανωγείων, μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση 77 τόνων πετρελαίου το χρόνο και 14 τόνους λιγότερες εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα!

*Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία COMPOSE στοχεύει στην προώθηση εφαρμογών μικρής κλίμακας ΑΠΕ στις αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG MED. Το έργο υλοποιεί 15 πιλοτικές δράσεις σε 11 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Πορτογαλία, Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο), με στόχο την ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή μεθοδολογίας αναπτυξιακού σχεδιασμού έργων ΑΠΕ, που θα επιτρέψει σε πόλεις και περιφέρειες της Μεσογείου να αυξήσουν τις ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα και παράλληλα να ενισχύσουν τις τοπικές επιχειρήσεις και τις τοπικές αλυσίδες προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών, εφαρμόζοντας παραδείγματα καλής πρακτικής και αξιοποιώντας την υφιστάμενη Ευρωπαϊκή εμπειρία και τεχνογνωσία. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το COMPOSE, την πρότυπη μεθοδολογία και την εργαλειοθήκη για την ανάπτυξη έργων βιώσιμης ενέργειας

 

 

ΑνωΓη

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content