Η Διοίκηση ΠΑΓΝΗ για την λειτουργία του PET – Scan

Από την Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σε λίγες μέρες ξεκινά επιτέλους η λειτουργία του PET-Scan στο ΠΑΓΝΗ, ένα από τα τέσσερα που θα εγκατασταθούν με τη Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε ισάριθμα Νοσοκομεία ενώ ήδη λειτουργεί στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Το PET-Scan είναι μια εξέταση μοριακής απεικόνισης με τη χρήση ραδιοφαρμάκου, ιδιαίτερα χρήσιμη στην Ογκολογία, Αιματολογία αλλά και Καρδιολογία και Λοιμωξιολογία. Μέχρι τώρα οι Κρητικοί αναγκαζόντουσαν να φύγουν από την Κρήτη για να κάνουν την πολύτιμη αυτή εξέταση επιβαρυνόμενοι τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό βάρος οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειες τους.

Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε για αποφυγή παρεξηγήσεων και ψευδών ειδήσεων, πως πραγματικά έφτασε το ΠΑΓΝΗ να αποκτήσει αυτό τον πολύτιμο ιατρικό εξοπλισμό αλλά και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε.

Από το 2018 με ενέργειες του τότε Διοικητή ΠΑΓΝΗ κου Τασσόπουλου Ιωάννη, διερευνήθηκε η δυνατότητα απόκτησης του μηχανήματος από το ΠΑΓΝΗ με την συνδρομή της Αναπλ.Καθηγήτριας Πυρηνικής κας Κουκουράκη Σοφίας. Τελικά μετά την ανεύρεση χώρου με κατάργηση της βιβλιοθήκης, το Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ (Αρ.Απόφασης 138/03-06-2019,  αποδέχεται το τελικό σχέδιο της Δωρεάς σύμβασης που αρχικά περιελάμβανε και το CYCLOTRON, τη μονάδα παραγωγής του Ραδιοφαρμάκου FDG. Στις 27/07/2021 υπογράφεται από τον Διοικητή ΠΑΓΝΗ καθηγητή κο Γεώργιο Χαλκιαδάκη, η τροποποίηση σύμβασης ΔΩΡΕΑΣ και εκδίδεται ΦΕΚ 181/02-10-2021 τεύχος Α΄ (4839/2021). Ακολουθεί στις 24/02/2022, έγκριση της άδειας από το Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και αρχές Ιουλίου του 2022 ξεκινούν οι εργασίες εγκατάστασης που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 28/10/2022. 

Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν και παράλληλα ξεκίνησε η αγωνιώδης αναζήτηση για την αγορά του ραδιοφαρμάκου FDG, το οποίο λόγω έλλειψης CYCLOTRON στην Κρήτη θα μεταφέρεται από Αθήνα με ιδιωτική πτήση και θα αγοράζεται σε υπερδιπλάσια τιμή σε σχέση με τις αγορές των Νοσοκομείων της Αττικής. Το ραδιοφάρμακο επίσης θα αγοράζεται σε διπλάσια τιμή καθώς λόγω του περιορισμένου χρόνου ζωής του (χρόνος ζωής 1,5 ώρα) η μισή σχεδόν ποσότητα θα αχρηστεύεται στην μεταφορά.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου με τη συνδρομή του Υπουργείου, αναζητά λύσεις για εγχώρια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου για να μπορούν να εκτελεσθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εξετάσεις που τόσο χρειαζόμαστε.

Η Υγεία δεν αποτελεί πεδίο προσωπικής προβολής ή πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά αξίζει να μνημονεύονται αυτοί που πραγματικά εργάζονται αθόρυβα με συνέπεια και διαφάνεια για το καλό όλων των Κρητικών.

                                                     Με εκτίμηση,

                              Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ του ΠΑΓΝΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content